Domáca francúzska polievka fotorecept
Foto: johnydesire
Vlastný recept, ako zo sáčku :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najskôr si pripravím vývar z korenín. Do hrnca dám soľ, čierne a nové korenie, bobkový list a kurkumu. Zalejem 2 l vody a nechám variť. Vývar varím po celý čas ako pripravujem ostatné suroviny.
-
2
Nakrájam si mrkvu a petržlen na kocky. Pomaly restujem na oleji.
-
3
Do väčšieho hrnca (4 litre), v ktorom už polievka ostane, dám zohriať olej a pridám mleté mäso a restujem. Nakrájam si pór a cesnak, pridám ich do hrnca keď v ňom už nie je žiadne ružové mäso a podusím spolu.
-
4
Pridám mrkvu s petržlenom a premiešam.
-
5
Zalejem precedeným vývarom a varím pokiaľ nie je mäkká zelenina. Popri tom zvyknem už polievku finálne dochucovať. Pridám cestovinu (podľa toho akú chcem polievku hustú, dávam tak 1/2 až 3/4 šálky), petržlenovú vňať (čerstvú alebo sušenú) a povarím 10 minút.
-
6
Francúzska polievka je hotová, dobrú chuť :)
Citujem "autorku" francúzskej polievky (na webe je s ňou rozhovor):
"V roku 1970 som nastúpila na vývojové oddelenie, a keď šéf odišiel na dlhodobú dovolenku cez leto, tak povedal, aby sme voľačo robili a zadanie znelo: číra polievka, bujónového typu, taká, akú ešte nemáme. Čo bolo dosť ťažké, preto že pre nás bola číra polievka len slepačia alebo hovädzia. Tak sme rozmýšľali nad verziou, ktorá by bola niečo medzi cibuľačkou, ale nie príliš cibuľová a hovädzou, ale nie príliš hovädzia. A vymysleli sme túto, francúzsku polievku s pórom,"
Díky za osobní zkušenost a také za přiblížení vývoje tohoto druhu pytlíkaté polévky. Moje babička ji milovala. Pokusy napodobit mám též za sebou a to nezdárně. Uvidíme, jak to zkloubím. @jonydesire díky za recept. Nějak se s tím také popasuju.
Vypadlo mi h v nicku. Oprava: @johnydesire
Pre dosiahnutie chuti ako zo sáčku, hovädzie mäso určite nie. Polievka je potom sladká ako obyčajný hovädzí vývar.