Pečená plnená paprika
Pečená plnená paprika

Dolma/Plnená paprika fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. júla 2019
Dolma/Plnená paprika (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné, jednoduché jedlo zo sezónnej zeleniny. Podľa fantázie ho môžete pripraviť stále inej chuti :-)

60 minút
na 190 °C

Suroviny

Na plnku:
300 g mleté
200 g
2 ks
2 KL
0,5-1 KL
1 KL (chilli)
2 KL
podľa potreby
Zálievka:
2 PL (paradajkové pyré)
0,25 dl
0,25 dl
podľa chuti
cca 0,75 l horúca
 čerstvá
Okrem toho:
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V tomto období sa čerstvá zelenina veľmi hodí na plnenie. Je to jedlo vďačné, jednoduché a chutné :-) Pripravíme si papriky (7-10) podľa potreby, zopár paradajok a zo 2-3 najlepšie bacuľaté baklažány :-) Väčšie paradajky prekrojíme, paprikám opatrne obkrojíme vrch tak, aby zostal spolu s jadrovníkom ako klobúčik, ja to zvyknem po naplnení vopchať naspät do papriky :-) A napokon baklažán, ktorý pozdĺž pozakrajujeme tak, aby pri hlavičke ešte stále držal a dobre každý plátok pomedzi osolíme.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Budeme potrebovať mleté mäso a ryžu. Ryžu si pred plnením do 3/4 uvaríme, čiže nie celkom do mäkka, nech ešte chrumká. Potom v jednej miske zmiešame dokopy ryžu, mäso, na drobno pokrájanú cibuľu, všetky koreniny a soľ. Dobre premiešame a dáme zatiaľ bokom.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si pripravíme syr. Ja tu mám turecký kravský v slanom náleve. Syr nakrájame na plátky a posypeme čiernym korením. Napokon si pripravíme aj zálievku. Zmiešame paradajkové pyré/hustý pretlak, olej, soľ, vodu a nakrájanú bazalku. Ak chcete, kľudne pridajte aj iné čerstvé bylinky.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Papriky naplníme a uložíme na pekáč. Medzi dáme paradajky a aj baklažán. Do zárezov baklažánu dáme už pripravený syr a celé zalejeme zálievkou. Takto dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 1 hodinu. Treba si to sledovať.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A už hotové,upečené jedlo :-) Ja som v polovici pečenia pridala na kúsky pokrájané 82 %-né maslo, to dodá ešte lepšiu chuť. A kto chce, si pred koncom pečenia môže na vrch nasypať aj strúhaný syr a nechať tak spolu ešte dopiecť/zapiecť :-) Ja som teraz nedala.

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja k tomuto jedlu okrem chleba zvyknem pripraviť aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)

    Dolma/Plnená paprika (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
@Cesminaz vidis, ani nevim, ze se jim rika dolma :-) Tak a mnoho let ne jinak, ja papriky pouze pecu. nekdy víc štavy, jindy jen bez, jime je studene, je to fantasticke. Tak alespon foto starsiho data, ze nekecam :-) letos jsem je pekla na jednu party, ale fotka se mi nelibi. je to neuzasnejsi recept vedle cinskeho, ktery take delam rada. Ale ten by se tady neujal.



@Mijaita (30.7.2019 19:52)

:-) Ano dolma,alebo biber dolmasi.Aj ja ich robím občas s menej a občas s viacej šťavou.My toto jedlo máme velmi radi,robievam ho najmä teraz cez leto ked máme v záhrade papriku a inú zeleninu :-) Je to výborné,jednoduché jedlo,ktoré ked sa robí s malými obmenami,tak chutí stále trocha inak :-) Pozdravujem.
Práve sa to chystám robiť a mám otázku: Netreba do mäsa s ryžou pridať aj vajíčko? Do klasickej plnenej papriky sa pridáva a mám doma malé domáce vajíčka od mladých sliepok. Rozmýšľam dať aspoň jedno. Ďakujem za skorú odpoveď a pozdravujem.
@Marienka44 (3.8.2019 14:49)

Ja nedávam vajce,podla mna netreba,ved je to v paprike zavreté,poukladané na plech s trochou štavy.V klasickej paradajkovej plnenej paprike sa to varí v štave,určite by tá plnka lahko vypadala počas varenia a miešania bez vajca,zato dávajú mnohý vajce.No sem podla mna netreba,ale ak chces kludne daj to maličké :-) Potom daj vediet ako vám chutilo.Pekný deň!
@Marienka44 (3.8.2019 15:09)

:-) s tými názvami je to tak trocha domiešané.Hroznové listy sú Sarma,ale fakt som už počula niektorích to volat aj Dolma :-) ale inak je to nesprávne. Dolma znamená "plnené/naplnené" a 90% turkov tak nazývajú plnenú papriku :-)
@Marienka44 (3.8.2019 18:31)

Ja som dala skoro 1L zálievky,to stačilo úplne.Ty si dala pravdepodobne ovela menej hm? Nevadí,človek sa vždy učí ked robí niečo prvýkrát :-) Ale inak tvoje jedlo vyzerá skvelo,podarilo sa ti velmi pekne.Dúfam,že si bola spokojná,že chutilo :-) Vdaka za správu aj s fotkou.Pekný den prajem!
@Cesminaz (4.8.2019 06:58)

Ďakujem za pochvalu. Teraz opravujem omáčku, lebo v nej boli po upečení veľké kusy nerozvarených rajčín. Preliala som do panvice z plechu všetku šťavu, aj ďalšiu vodu s olejom a ešte rajčinový pretlak domáci asi 2 dcl. Povarila som to asi 15 min. Teraz, keď to vychladne, tak to pomixujem. Robím to správne?
Moja dcérka v Nemecku má 8 mesačného synčeka, kojí a už mu dáva aj príkrmy. Vždy po 3 dňioch pridá iný a nový druh zeleniny alebo mäska. Naparuje to v špec. prístroji. Potom to pomixuje, pridá 1 PL panensého repkového alebo olivového oleja, samozrejme bez soli a cukru. Veľmi mu to chutí a je zábavné sledovať, ako otvára ústa a čaká ďalšiu lyžičku, keď ho kŕmi.
Chcem sa spýtať: ako mu pripraviť baklažán, ktorý ešte nemal. Ma užl fenikel, cuketu, mrkvu, kalerab, karbiol, hokaido, špenát Baby, atď. Treba ošúpať tú vrchnú tmavú šupku na baklažáne pravdepodobne. Čo ďalej? Prosím o recept na prípravu, ak Ťa tým neobťažujem .
@Marienka44 (4.8.2019 09:51)

:-) čo sa týka omáčky,druhý krát odhadneš určite to množstvo lepšie :-) Je vždy lepšie ked sa to varí/pečie od začiatku s tou zálievkou-urobí to inú chuť :-) Čo sa týka tvojho vnúčika..
Určite by som ten baklažán očistila.Poznám jedno jedlo,ktoré by bolo pre malého vhodné,je to ako prívarok.Dnes/zajtra mi zas dozrejú baklažány v záhrade,tak urobím a pridám ti to sem :-) Pozdravujem a pekný den prajem.
@Cesminaz dakujem velmi pekne za recept. Ako vzdy, zaruka kvality. Mali sme ohlasenu navstevu a rozhodol som sa pouzit tento tvoj recept. Vedel som ze nesklame. Ale vysledok ma prekvapil viac ako som ocakaval. Na druhe rano volala ona znama a pytala recept, ze manzel sladko v posteli spomina a nevstane skor nez mu to jedlo nespravi. Prepac nemam fotku, nezdalo sa mi aby som ho fotil pred nimi. A potom uz nebolo co. Este raz dakujem.
@Kecemis (7.8.2019 17:52)

Fíha milý @Kecemis ..to je ale pochvala :-))) Dakujem krásne za správu :-) Potešilo ma,že si si vybral práve môj recept pre návštevu.A som velmi rada,že si mal s ním úspech a že vám všetkým chutilo! Pozdravujem a pekný den prajem :-)
Tak, dnes som tolmu podľa tvojho receptu urobila na večeru pre návštevu. Nesmierne im chutilo, je to naozaj vynikajúce jedlo, aj tie bylinkove jej veľmi slusia. Ja som pridala ešte trochu chmeli-suneli. Iste bude repete. Keďže sa mi tvoja kompozícia na plechu aj vizuálne veľmi páčila, dovolila som si ju zreprodukovat, iba na konci som ju asi trochu dlhšie nechala pod grilom, nabudúce už budem lepšie vedieť ako dlho ju robiť a na akej teplote.


@Slavka2012 (13.8.2019 22:49)

Tvoja správa ma velmi teší,no najmä to,že vám všetkým chutilo :-) Je to naozaj vdačné jedlo,ktoré veru aj návštevu poteší :-) Na plechu si to každý môže skombinovať ako sa jemu páči :-) Dakujem ti za odozvu aj s fotkou a pekný den prajem!
Tak som to dnes robil. Mäso som použil morčacie horné stehno. Jahňacina je je problém zohnať a je dráha. Baklažán som nedával. Je to fakt dobré, veľmi nám to chutilo.



Pridaj komentár k receptu: