Dolma/Plnená paprika fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné, jednoduché jedlo zo sezónnej zeleniny. Podľa fantázie ho môžete pripraviť stále inej chuti :-)
na 190 °C
Suroviny
Na plnku: | |
300 g mleté |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 KL |
|
0,5-1 KL |
|
1 KL (chilli) |
|
2 KL |
|
podľa potreby |
|
Zálievka: | |
2 PL (paradajkové pyré) |
|
0,25 dl |
|
0,25 dl |
|
podľa chuti |
|
cca 0,75 l horúca |
|
čerstvá |
|
Okrem toho: | |
|
|
|
|
|
|
200 g |
|
Postup
-
1
V tomto období sa čerstvá zelenina veľmi hodí na plnenie. Je to jedlo vďačné, jednoduché a chutné :-) Pripravíme si papriky (7-10) podľa potreby, zopár paradajok a zo 2-3 najlepšie bacuľaté baklažány :-) Väčšie paradajky prekrojíme, paprikám opatrne obkrojíme vrch tak, aby zostal spolu s jadrovníkom ako klobúčik, ja to zvyknem po naplnení vopchať naspät do papriky :-) A napokon baklažán, ktorý pozdĺž pozakrajujeme tak, aby pri hlavičke ešte stále držal a dobre každý plátok pomedzi osolíme.
-
2
Budeme potrebovať mleté mäso a ryžu. Ryžu si pred plnením do 3/4 uvaríme, čiže nie celkom do mäkka, nech ešte chrumká. Potom v jednej miske zmiešame dokopy ryžu, mäso, na drobno pokrájanú cibuľu, všetky koreniny a soľ. Dobre premiešame a dáme zatiaľ bokom.
-
3
Ďalej si pripravíme syr. Ja tu mám turecký kravský v slanom náleve. Syr nakrájame na plátky a posypeme čiernym korením. Napokon si pripravíme aj zálievku. Zmiešame paradajkové pyré/hustý pretlak, olej, soľ, vodu a nakrájanú bazalku. Ak chcete, kľudne pridajte aj iné čerstvé bylinky.
-
4
Papriky naplníme a uložíme na pekáč. Medzi dáme paradajky a aj baklažán. Do zárezov baklažánu dáme už pripravený syr a celé zalejeme zálievkou. Takto dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 1 hodinu. Treba si to sledovať.
-
5
A už hotové,upečené jedlo :-) Ja som v polovici pečenia pridala na kúsky pokrájané 82 %-né maslo, to dodá ešte lepšiu chuť. A kto chce, si pred koncom pečenia môže na vrch nasypať aj strúhaný syr a nechať tak spolu ešte dopiecť/zapiecť :-) Ja som teraz nedala.
-
6
Ja k tomuto jedlu okrem chleba zvyknem pripraviť aj zemiakové pyré. Dobrú chuť :-)
:-) Ano dolma,alebo biber dolmasi.Aj ja ich robím občas s menej a občas s viacej šťavou.My toto jedlo máme velmi radi,robievam ho najmä teraz cez leto ked máme v záhrade papriku a inú zeleninu :-) Je to výborné,jednoduché jedlo,ktoré ked sa robí s malými obmenami,tak chutí stále trocha inak :-) Pozdravujem.
Veru letná je najlepšia.Najmä ked má človek vlastnú záhradku a v nej všetkú čerstvú zeleninu :-) Už len nazbierať a naplniť a skvelé jedlo je na stole ;-P
Ešte som pozabudla pripomenúť,že namiesto ryže sa môže použit aj bulgur,alebo ryžu a bulgur 1:1
No to by bolo fakt vela :-)
Ale ja tam mám 0,25dl+0,25dl a to je 0,5dl a to je 0,50ml :-)
Čiže ani 1 deciliter :-)
...vlastne 50ml :-)) 100ml je 1dl ...
už sa aj ja dopletiem :-))
Si ma milo prekvapila :-) Dúfam,že vám bude jedlo chutiť! Prajem aj tebe príjemný víkend a dobrú chuť ;-)
Ja nedávam vajce,podla mna netreba,ved je to v paprike zavreté,poukladané na plech s trochou štavy.V klasickej paradajkovej plnenej paprike sa to varí v štave,určite by tá plnka lahko vypadala počas varenia a miešania bez vajca,zato dávajú mnohý vajce.No sem podla mna netreba,ale ak chces kludne daj to maličké :-) Potom daj vediet ako vám chutilo.Pekný deň!
Rada ťa tu zas vidím :-) Vdaka pekne za nakuknutie,som rada,že ti je jedlo po chuti.
Ďakujem za bleskovú odpoveď.
Mám aj dnes u nás na trhu kupené 2 baklažány. Taký špeciálny syr do nich nemám, len údený Eidam. Môžem ho použiť a vložiť do zárezov baklažánu?:-(
:-) s tými názvami je to tak trocha domiešané.Hroznové listy sú Sarma,ale fakt som už počula niektorích to volat aj Dolma :-) ale inak je to nesprávne. Dolma znamená "plnené/naplnené" a 90% turkov tak nazývajú plnenú papriku :-)
Eidam sa ti v tom totálne rozpustí.Ja by som dala medzi kravskú hrudku a len pred dopečením posypala tým udeným syrom :-)
Tento príspevok som si neskoro prečítala a ozaj sa ten eidam roztiekol. Mám malo šťavy, asi dolejem vodu už po upečení. Paradajky boli mäsité, dobrá sorta. Prikladám foto môjho diela :-)
Ja som dala skoro 1L zálievky,to stačilo úplne.Ty si dala pravdepodobne ovela menej hm? Nevadí,človek sa vždy učí ked robí niečo prvýkrát :-) Ale inak tvoje jedlo vyzerá skvelo,podarilo sa ti velmi pekne.Dúfam,že si bola spokojná,že chutilo :-) Vdaka za správu aj s fotkou.Pekný den prajem!
Ďakujem za pochvalu. Teraz opravujem omáčku, lebo v nej boli po upečení veľké kusy nerozvarených rajčín. Preliala som do panvice z plechu všetku šťavu, aj ďalšiu vodu s olejom a ešte rajčinový pretlak domáci asi 2 dcl. Povarila som to asi 15 min. Teraz, keď to vychladne, tak to pomixujem. Robím to správne?
Moja dcérka v Nemecku má 8 mesačného synčeka, kojí a už mu dáva aj príkrmy. Vždy po 3 dňioch pridá iný a nový druh zeleniny alebo mäska. Naparuje to v špec. prístroji. Potom to pomixuje, pridá 1 PL panensého repkového alebo olivového oleja, samozrejme bez soli a cukru. Veľmi mu to chutí a je zábavné sledovať, ako otvára ústa a čaká ďalšiu lyžičku, keď ho kŕmi.
Chcem sa spýtať: ako mu pripraviť baklažán, ktorý ešte nemal. Ma užl fenikel, cuketu, mrkvu, kalerab, karbiol, hokaido, špenát Baby, atď. Treba ošúpať tú vrchnú tmavú šupku na baklažáne pravdepodobne. Čo ďalej? Prosím o recept na prípravu, ak Ťa tým neobťažujem .
:-) čo sa týka omáčky,druhý krát odhadneš určite to množstvo lepšie :-) Je vždy lepšie ked sa to varí/pečie od začiatku s tou zálievkou-urobí to inú chuť :-) Čo sa týka tvojho vnúčika..
Určite by som ten baklažán očistila.Poznám jedno jedlo,ktoré by bolo pre malého vhodné,je to ako prívarok.Dnes/zajtra mi zas dozrejú baklažány v záhrade,tak urobím a pridám ti to sem :-) Pozdravujem a pekný den prajem.
Fíha milý @Kecemis ..to je ale pochvala :-))) Dakujem krásne za správu :-) Potešilo ma,že si si vybral práve môj recept pre návštevu.A som velmi rada,že si mal s ním úspech a že vám všetkým chutilo! Pozdravujem a pekný den prajem :-)
Tvoja správa ma velmi teší,no najmä to,že vám všetkým chutilo :-) Je to naozaj vdačné jedlo,ktoré veru aj návštevu poteší :-) Na plechu si to každý môže skombinovať ako sa jemu páči :-) Dakujem ti za odozvu aj s fotkou a pekný den prajem!
Teším sa,že si vyskúšala a že chutilo :-) Dakujem pekne za odozvu aj s fotkou! Pozdravujem.
Ja som použila tu v recepte hovädzie mleté,ale určite to bolo chutné aj s morčacím :-) Vdaka za odozvu aj s fotkou.Pekný den prajem.
Pozdravujem. Znovu som sa vratil k tvojmu receptu. Ale tento krat som ho trosku upravil. Namiesto ryze so pouzil karfiol a brokolicu. Boli sme spokojny a hlavne moje vacsie JA, ktore sa chce stravovat keto, Ta srdecne zdravi a dakuje.
Milý @kecemis teším sa znova tvojej odozve :-) Som velmi rada, že doma chutilo aj v KETO verzii ;-)) Aj ja mávam občas KETO obdobie :-) Človek sa snaží kombinovať čo sa dá a vymýšla a spoznáva nové chuťe :-) Pozdravujem vás oboch !
Zdravím. Kludne môžeš, dá tam trocha inú chuť a pustí viac šťavy, keďže cukety sú šťavnatejšie než baklažán. Nech sa ti jedlo vydarí👍
Ďakujem hneď dnes vyskúšam
Som velmi rada, že chutilo🙂 Vdaka za odozvu aj s fotkou.