Foto: evusik
Toto jedlo varil dnes môj muž a ja som fotila. Keďže máme malú kuchyňu moc fotiek som nespravila zato o to viac som si Zobraziť celý popisToto jedlo varil dnes môj muž a ja som fotila. Keďže máme malú kuchyňu moc fotiek som nespravila zato o to viac som si pochutila na výbornom nedeľnom obede :-)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Toto je jelenie mäso. Keďže neovládam terminológiu, muž mi povedal, že je to to isté ako hovädzí roštenec. To len aby ste mali predstavu o tom z akej diviny a z ktorej časti je toto mäso. Mäso si prešpikujeme obyčajnou údenou slaninou. Malý zlepšovák: slaninu si nakrájame na "špalíčky" a dáme ich do mrazničky. Potom stačí tenkým ostrým nožom urobiť do mäsa zárez a zmrznutú slaninku veľmi ľahko strčíme do zárezu. Samozrejme ak máte špeciálny nôž na špikovanie, nie je čo riešiť :-)
-
2
Pripravíme si pác: vodu s octom a cukrom uvaríme, pridáme koreniny, krátko povaríme a odstavíme. Pridáme nastrúhanú zeleninu a necháme vychladnúť. Mäso dáme do pekáča, zalejeme studeným vývarom a necháme pácovať 24 hodín. @enerrgizer môže pácovať 23,50 hod. Ostatní ktorí nemajú trpezlivosť môžu nechať naložené cez noc.
-
3
Na druhý deň mäso vyberieme z pácu, zprudka opečieme zo všetkých strán. Vrátime ho naspäť do pácu a dáme do rozohriatej trúby (alebo pác najskôr zohrejeme aby horúce mäso nešlo do studeného) a dusíme do mäkka. Keď je mäso mäkké (asi 1,30 hod.) vyberieme ho a zabalíme do alobalu a dáme do tepla. Zbytok pácu rozmixujeme, pridáme smotanu a dochutíme citrónovou šťavou, prípadne cukrom.
-
4
Podávame s knedľou a kopčekom čučoriedok.
varecha.pravda.sk/recepty/pecena-divina-glazovane-zemiaky...