Domáce cestoviny
Domáce cestoviny

Tvarohové rezance na slano fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 28. júla 2020

Dostala som chuť na domáce tvarohové rezance.

4
porcie
90 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
150 g
1 ks
10 g
Navrch:
250 g
200 g chrbtová
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Zmes múk preosejeme na dosku, do stredu spravíme jamku, do ktorej rozbijeme vajce a pridáme trochu jedlého oleja. Posolíme. Radšej menej, lebo soľ je hygroskopická a cesto by vlhlo. Postupným pridávaním vlažnej vody zamiesime tuhšie cesto. Cesto miesením dobre vypracujeme, aby sa vytvoril lepok. Nestačí len zmiešať suroviny. Vypracované cesto som rozdelila na 3 časti a každú časť som samostatne vyvaľkala do kruhu. Keďže cesto bolo dobre vypracované, nebolo treba veľa podsýpať múkou. Vyvaľkané cestá musia aspoň 1 hodinu odpočívať, aby sa vysušili. Inak by sa pri krájaní zlepovali.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každé cesto pokrájame na pásy. Šírka pásov zodpovedá dĺžke rezancov. Ja som mala pásy asi 8 cm široké.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pásy treba pomúčiť a naukladať na seba. Ostrým nožom krájame rezance podľa toho, na aký účel sú určené. V mojom prípade to bolo cca 0,5 cm. Hánky ľavej ruky sú pri krájaní ohnuté a po nich sa kĺže nožík. Pozor, neporezať sa!

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po nakrájaní rezance rozhádžeme po doske, aby sa od seba oddelili. Na obrázku sú rezance z 2 ciest.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V osolenej vode (teraz môžeme pridať viac soli) ich postupne uvaríme. Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu povaríme a vyberieme dierkovaným sitom (ja používam smaltované) do pripravenej nádoby.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pomastíme masťou, ktorá vznikla vytopením pokrájanej chrbtovej údenej slaniny. Mangalicová slanina sa neodporúča, lebo sa tepelnou úpravou premení na čistú masť, bez škvariek. Údenú slaninu vytápam v suchej rajničke, škvarky sú potom chrumkavé.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rezance pomiešame s tvarohom, servírujeme na tanieri so škvarkami a ozdobíme kopčekom kyslej smotany. Nemusí byť. Každý si prisolí podľa vlastnej chuti. Existuje aj sladká verzia tvarohových rezancov. Tvaroh blahodarne pôsobí na našu pečeň. Ja som použila tento hrudkovitý tvaroh z Lidla.

    Tvarohové rezance na slano (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, klasický recept na rezance s tvarohom naslano. Název je zavádějící. Hledala jsem tvaroh v ceste. Velmi úhledně nakrájené rezance, klobúk dole!
mata3636
Moje naj bezmäsité jedlo, s maslom, bez smotany, môžem jesť a jesť a jesť, až po ohryzok :-) doslova do prasknutia, až pokiaľ nie je hrniec prázdny
používateľ nemá avatar
123
123
super, obyčajné a fajnové... my sme v rodine nikdy nemali rezance s tvarohom "na sladko" iba slané ... raz dávno prišiel k nám budúci zať a a boli rezance s tvarohom - ako ináč, na slano... zjedol,nenamietal, ale potom neskôr, keď sme sa dozvedeli, že u nich doma cukria, sme mu dali a k rezancom aj cukor, no, holt... ale už necukril...
používateľ nemá avatar
123
123
@mata3636 (28.7.2020 16:47)

no, to mi hovor... u nás sú na stole aspoň raz za tri týždne, deti/odrastené a nie doma/ sa smejú, keď povieme čo sme mali na obed, večeru, ale aj oni ich majú radi...
dobravareska
Marienka toto je moje naobľúbenejšie jedlo, práve dnes rozmášľam, že správím, ale zemiakové halušky s tvarohom...rezance robiť som lenivá...krásny recept...
1x haji
používateľ nemá avatar
123
123
a ešte dodatok, robievame aj zemiakové strapačky s tvarohom, zemiakové šúľance s tvarohom , všetko na slano a priznám sa, keby som ich mala na výber, tak beriem všetko na jeden tanier, do prasknutia...
1x haji
marienka44
Ďakujem pekne za nahliadnutie. Pisala som to podrobne, aby to bolo archivované, keď ja tu uz nebudem a moje deti a vnučka budú mať návod ako na to. Ja som nikdy nerobila rezance ( slíže po fraštacky} kupované v sáčku v obchode.
bojar
Krásna klasika našej národnej kuchyne, my to zapíjame cmarom, kyslým mliekom, kefírom. Našim českým vnúčatám (žijem a varím to v Čechách) to ohromne chutí. Akurát máme problém zohnať odpovedajúci tvaroh
1x bojar
haji
@bojar (2.8.2020 16:41)
Z tvarohové těsta se u nás dělají tvarohové gule, název Tvarohové rezance mi evokuje tvaroh v těstě. Hezký zbytek neděle!
svedka
Lepok je obsiahnutý v múke ,miesenim sa rozvíja a dodáva pružnosť a vyskozitost cestu . Rozvíja mikroskopické siete jednoducho povedané -to len taký dodatok ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia