Domáce cestoviny

Tvarohové rezance na slano (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Dostala som chuť na domáce tvarohové rezance.

4
porcie
90 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zmes múk preosejeme na dosku, do stredu spravíme jamku, do ktorej rozbijeme vajce a pridáme trochu jedlého oleja. Posolíme. Radšej menej, lebo soľ je hygroskopická a cesto by vlhlo. Postupným pridávaním vlažnej vody zamiesime tuhšie cesto. Cesto miesením dobre vypracujeme, aby sa vytvoril lepok. Nestačí len zmiešať suroviny. Vypracované cesto som rozdelila na 3 časti a každú časť som samostatne vyvaľkala do kruhu. Keďže cesto bolo dobre vypracované, nebolo treba veľa podsýpať múkou. Vyvaľkané cestá musia aspoň 1 hodinu odpočívať, aby sa vysušili. Inak by sa pri krájaní zlepovali.
  2. Každé cesto pokrájame na pásy. Šírka pásov zodpovedá dĺžke rezancov. Ja som mala pásy asi 8 cm široké.
  3. Pásy treba pomúčiť a naukladať na seba. Ostrým nožom krájame rezance podľa toho, na aký účel sú určené. V mojom prípade to bolo cca 0,5 cm. Hánky ľavej ruky sú pri krájaní ohnuté a po nich sa kĺže nožík. Pozor, neporezať sa!
  4. Po nakrájaní rezance rozhádžeme po doske, aby sa od seba oddelili. Na obrázku sú rezance z 2 ciest.
  5. V osolenej vode (teraz môžeme pridať viac soli) ich postupne uvaríme. Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľu povaríme a vyberieme dierkovaným sitom (ja používam smaltované) do pripravenej nádoby.
  6. Pomastíme masťou, ktorá vznikla vytopením pokrájanej chrbtovej údenej slaniny. Mangalicová slanina sa neodporúča, lebo sa tepelnou úpravou premení na čistú masť, bez škvariek. Údenú slaninu vytápam v suchej rajničke, škvarky sú potom chrumkavé.
  7. Rezance pomiešame s tvarohom, servírujeme na tanieri so škvarkami a ozdobíme kopčekom kyslej smotany. Nemusí byť. Každý si prisolí podľa vlastnej chuti. Existuje aj sladká verzia tvarohových rezancov. Tvaroh blahodarne pôsobí na našu pečeň. Ja som použila tento hrudkovitý tvaroh z Lidla.