Králičie roládky
Králičie roládky

Plnená králičia galantínka s koňakovou omáčkou a gratinom

Matej Homola a Lukáš Kováč
z hotela The Grand Vígľaš****, 24. marca 2020
Plnená králičia galantínka s koňakovou omáčkou a gratinom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

Galantínky:
1 ks
200 g
100 g (pečeň z vykŕmenej husi alebo kačky)
100 ml
100 ml
1 ks
1 ks
20 g
Batatovo–zemiakový gratin:
5 ks väčšie
4 ks väčšie
200 ml
100 g strúhaný
2 ks




Postup

  1. 1

    Králičí chrbát umyjeme a rozdelíme na polovice. Z oboch vyrežeme po dva plátky mäsa, ktoré naklepeme.

  2. 2

    Králičie stehno vykostíme a mäso zomelieme. Pridáme vajce, polovicu smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie a zmes dobre vymiešame pomocou ponorného mixéra. Potom pridáme nadrobno nakrájanú surovú mrkvu.

  3. 3

    Vyklepané plátky mäsa potrieme mäsovo–mrkvovou zmesou a na každý plátok dáme kúsok foie gras. Plátky zvinieme a každú roládu zabalíme do potravinárskej fólie a do alobalu. Varíme vo vriacej vode niekoľko minút (voda však nesmie príliš vrieť).

  4. 4

    Po uvarení galantínky vybalíme z alobalu aj fólie. Šťavu, ktorá sa vo fólii zachytila, prevaríme spolu s koňakom a so zvyšnou smotanou. Pomaly redukujeme a omáčku napokon zjemníme maslom.

  5. 5

    Batatovo–zemiakový gratin: Zemiaky aj bataty očistíme a nakrájame na tenké plátky. V miske vyšľaháme vajcia so smotanou, pridáme strúhaný parmezán, soľ a muškátový oriešok. Na nakrájané zemiaky vylejeme smotanovú zmes a dobre premiešame. Zapekaciu misu alebo pekáč vystelieme papierom na pečenie a preložíme do nej smotanové zemiaky. Vrch prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ďalšou misou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 130 °C dve hodiny.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia