Pečené mäso, dusená kapusta, knedle fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. decembra 2013

Tak toto je moje najobľúbenejšie jedlo na svete!Aj v reštauráciách si ho zvyknem objednať,semtam ma prekvapia kvalitou,ale domáce je domáce!

6
porcií
30 minút
príprava
100 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g (krkovička)
2 PL
1 PL
podľa potreby
1 ČL
Na knedle:
400 g
20 g
2 dcl
1 ČL
2 ČL
 na vymastenie
Dusená kapusta:
600 g
0,5 ks
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme,nakrájame na menšie kusy,osolíme,posypeme korením na bravčové pečené a pomiešame s rozpustenou masťou v pekáči.podlejeme vodou(cca2dcl),zakryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi hodinu.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine mäso odkryjeme,pootáčame,rozdelíme prípadné spečené kusy a pečieme dalej odokryté ešte asi 30 minút pekne do červena

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Správne upečené mäso sa rozplýva na jazyku a je chrumkavo červené.V skutočnosti je krajšie,ten foťák je o ničom:-)Mäso vyberieme do misy,výpek vlejeme do kastrólika a ked je ho málo,nadstavíme ho masovým vývarom rozmiešaným s troškou Solamylu,alebo hl.múky a necháme prevrieť asi 3 min.Pozor,ak je výpek moc slaný,pridáme namiesto vývaru len vodu(alebo vývar bez soli),to už každý podľa svojej chuti.My máme radi veľa šťavy na knedle,preto dorábam.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto na knedle si zarobíme už počas pečenia mäsa,len to dávam zvlášť,aby to bolo prehľadnejšie. Vo vlažnom mlieku s cukrom rozmrvíme droždie,necháme napučať. Múku zmiešame so soľou,pridáme napučané droždie,podľa potreby ešte vlaž.vodu a vymiesime vláčne cesto.Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi 40-50min.Po tomto čase sa zvykne zdvojnásobiť jeho objem,tu už pekne nakyslo:-)

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na tri rovnaké časti(ja mám menší priemer paráka-20cm,kto má väčší,môže aj na 2 časti),uhnetieme bochníčky a z nich podlhovasté formy knedlí.Necháme ešte asi 15min.podkysnúť.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na väčší hrniec naplnený asi z1/3vriacou vodou položíme parák,ten potrieme tukom a uložíme naň knedľu,zakryjeme a necháme pariť asi 20min.Voda musí stále vrieť,aj ked nie na plné pecky.Naparenú knedľu vyberieme na dosku,popicháme na viacerých miestach špáradlom,aby unikla zvyšná para a pokrájame až po vychladnutí. Dobrá knedľa je ľahká a na reze pekne bublinkavá.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dusená kapusta: kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme(ak je moc kyslá).V hrnci rozpálime lyžicu oleja,prisypeme kryšt.cukor a na drobno pokrájanú cibuľu.Stíšime plameň a miešame,pozor na pripálenie,radšej pomalšie ako rýchlo:-)Cukor sa rozpustí,skaramelizuje a cibuľka upečie práve naraz(nesmie dymiť)týmto dostane kapusta peknú hnedšiu farbu.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nasypeme sem kapustu a poriadne premiešame.Solíme len surovú hlávkovú kapustu(kvasená už osolená býva),môžeme pridať rascu(naša domakvasená kapusta je s rascou),zakryjeme a dusíme do zmäknutia.K hlávkovej pridáme po udusení ocot podľa chuti.

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové jedlo naberieme na tanier,polejeme šťavou a zaprajeme všetkým dobrú chuť!

    Pečené mäso, dusená kapusta, knedle (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tatranka
@kimlo máš asi veľkú pravdu.Aj ja by som si veru dala takúto pochúťku.Tiež som už presladkaná.No dármo ! Sviatky bez koláčikov nie sú sviatkami.Mäsko príde na rad až neskôr a to budú len dobroty !!!!!!!!
kukulienka71
kimlo,ďakujem,v kútiku duše som dúfala,že chlapi takéto jedlo ocenia:-)a hlavne teraz,práve ako píšeš.tatranka,aj Tebe ďakujem za milý komentík.
hubata
Klasika ktorú robí každý podľa seba a vždy je kuchárka pochválená, lebo takej dobrote neodolá. Mne samozrejme ako vždy vadí že mäsko nie je robené s cibuľou a cesnakom, ale ochutené práškom - no ale na hubatú nedajte a ak vám chutí s práškom len papkajte. Inak tie knedle sú na 1 s hviezdičkou a kto má rád kyslú kapustu tak sa mu iste zavďačíš. U nás knedlo-vepřo-zelo na český spôsob: s pečeným bravčovým s cesnakom, cibuľou a rascou aby bola kvalitná šťava na polievanie knedlí a čerstvou kapustou buď bielou alebo červenou, nie kyslou ..... no a to vám je dobrota!!!!
pusta
super, stará dobrá klasika príde vždy vhod!
5*
kukulienka71
hubata,ďakujem za koment,aj za pochvalu knedlí,dobre padne.Máme veľmi radi cesnak,aj cibuľu,hojne využívam,ale pečené mäso mi najviac chutí okorenené práve korením Bravčové pečené,je tam totiž okrem iného aj sušený cesnak a suš.cibuľa a rasca.Snažím sa využívať väčšinou čerstvé suroviny,pochutiny,ale tu je to tak správne namiešané,že si doma lížeme všetky prsty:-)teraz som volila kvasenú kapustu,lebo je sezóna a máme jej plný sud.Inak robievam tiež z bielej hlávkovej kapusty(preto som ju aj v rcpte spomínala)Ano,každý má svoj spôsob prípravy,preto som si dovolila sem dať môj recept,aj keď táto klasika tu je istotne viackrát uverejnená.Ja zase nemám rada zahustenú kapustu,či už zemiakmi,alebo múkou.
bohus15
Toto jedlo je klasika. Ale čo je na ňom zaujímavé je fakt, že nie mäso je najdôležitejšie. To môže byť ochutené čímkoľvek a akokoľvek, keď nie je dobre spravená kapusta, nestojí to za nič. Príprava kapusty je to najdôležitejšie. Od toho sa tento český trojboj odvíja.
radost
perfektné jedlo..!! je to tak..akurát rascu na mäsko a cesnak..
najlepšie koláče..!!
a tá vôňa v kuchyni..a tá chuť na jazyku..a ten slastný pocit plného brucha..!!
toto jedlo nemusí mať reklamu...samé sa núka..:-)
kukulienka71
bohus15,Ty máš veľkú pravdu!Ja si dokonca myslím,že všetky tri zložky by mali byť pripravené tak,aby človek,čo to je,nenechal na tanieri ani kúsoček ničoho!Lebo veru toto jedlo sa dá pokaziť,či už gumovou knedľou,alebo brečkatou kapustou bez chuti,a či suchým mäsom.Toto je fakt trojboj!
boxik
Klasický trojboj , ktorého nikdy nie je dosť.Toto urobí človeku radosť pri tých presladených prípravách na sviatky.
mesiar50
V Č.Budějoviciach som sa ako vojak najedol tohto jedla až,až,ale nikdy som sa ho neprejedol.Tvoje jedlo by som určite neodmietol.Vyzerá velmi chutne
sugina
do cesta na knedlu dávam 1 vajce,ale vždy mi ju zjedia ešte pred obedom,samotnú...inak super,mne sa tá kapusta nikdy poriadne nepodarila,zajtra idem robiť,napíšem ako sa podarilo
kukulienka71
@sugina ,ak dám do kysnutého vajce,tak len žĺtok,kvôli farbe...iste máš výbornú knedľu,ked sa ti nedožije obeda:-))No ako sa podarilo?
tunde1977
Zbožňujem dusenú kapustu! Ja to robievam tak isto. Pekne nafotený recept!
garanco
Otvorila som si Tvoj recept, aby som sa pozrela, ako robia toto jedlo iní kuchári. Páči sa mi tvoj postup, najmä kapusta: s tým karamelom robievam iba červenú kapustu, ale zajtra bude kyslá podľa Teba:-))
anike
Zajtra to budem varit ... tak dufam ze sa mi podari :-)
josh1977
Totálne odveci recept. Knedla.... Cesto jak lepidlo... Podliat mäso 2 dcl vody? Sak to v tom plavalo. Iba kapusta bola dobra. Nie pre začiatočníkov!
kukulienka71
@josh1977 , ty si začatočník? neviem, ako ti mohlo mäso v pekáči v toľkej vode plávať? ak si dodržal postup, malo ti ostať toľko šťavy ako je na obr.2. Bežne robievam takto, na začiatku prikryté a na konci odokryté, alebo potom na začiatku vyššia teplota a odokryté a potom zakryjem a znížim teplotu. Kysnuté cesto na knedle JE lepkavé, neobsahuje totiž tuk ako cesto na koláče. Musíš si podsypávať múku pri jeho príprave, aby sa dalo formovať ak sa ti zdá moc riedke a lepkavé. Ale toľko tekutiny múka vypije, ak dáš menej, budeš mať husté, zadusené cesto. Teší ma, že aspoň kapusta sa ti páčila:-)
nadasky
Mäsko na zabíjačkovo , nemá chybu. Komentáre -čo,ako ,keby .....nerieš ! Prajem krásne vianoce.
rulik
už dlho sa pokúšam o Moravského vrabca, buď je mäso pripečenejšie na rožkoch alebo nie je celkom mäkké, snažím sa vytvoriť také, ako sa robievalo na zabíjačke u starkej, skúsil som už aj preddusiť ho v kuchte a potom len opeiecť,no toto by mohlo byť ono, dík za rcp
haji
@Rulik (19.4.2017 10:57)
Se vloudím k tvému komentu - Moravský vrabec, respektive pečené maso. Jedinečné a zárukou úspěchu /kůrčička/ je mít smaltovaný pekáč i s pokrývkou, například :  www.oriondomacipotreby.cz/pekace-plechy/pek%c3%a1%c4%8d-smalt-s-v...
Nikdy! pod maso na pečení nedávám žádný tuk. Zpravidla peču vepřové, které je trochu tučnější /bůček, krkovici, prorostlé plecko a nebo mix s kuřetem, králíkem/, okořením a nasolím klidně i dopředu. Přidat můžeš a nemusíš cibuli, můžeš a nemusíš očesnekovat. Koření: červená paprika, mletý či drcený kmín a pak dle chuti sušený zázvor, trochu chili. Podleju. Dám na víc stupňů rozpálit troubu, do rozehřáté vložím maso - trochu podlité, v zakrytém pekáčku, později příkon snížím /aby se propeklo/. Obracím, podlévám - nechám i vodu vypéct, aby se zabarvila kůrčička. To celé může být zakryto až do konce, pokud by to nevycházelo, nechávám závěrem na chvíli odkryté pod více stupni. Každé maso je jiné, chce to sledovat, vychytat. Mám klasickou starou elektrickou troubu a peču na spodní příčce /každé maso/. Nejdůležitější je onen plechový smaltový pekáček s pokrievkou!! Dobrá je i stará klasická remoska. Ale to je o inom, ale také s dobrým výsledkem.
mata3636
@Haji (19.4.2017 11:16)

pečené mäso bez cibule a cesnaku? ale zato zázvor a chilli? oj, tak to určite nie. to je urážka pečeného mäsa. aspoň podľa mňa.
haji
@Mata3636 (19.4.2017 11:50)
Nikoho nenutím, aby mě následoval. Popsal jsem obecně jak a na čem peču maso různých druhů, s cibulí a nebo bez cibule, s česnekem a nebo bez česneku. S použitím různých druhů koření - ještě jsem zapomněla na černý pepř, tedy čierne mleté korenie. Každý jsme jiný. Ráda věřím, že tvoje pečené maso @Mata3636 je najsamlepšie.
kukulienka71
@Haji (19.4.2017 11:16)

v tých plechoch sa dobre pečie, potvrdzujem, len sú strašne vysoké, ak sú priklopené a už dopredu treba dať rošt na najspodnejšiu priečku, aby sa pekáč zmestil do rúry. Pečené mäso sa dá dochutiť rôzne, aj zázvor a chilli je dobré, len k tomu mi kapusta nepasuje. My máme veľmi radi korenie Bravčové pečené, to keby som s ním piekla starú papuču, aj tá by asi chutila:-))
1x haji
haji
@Kukulienka71 (19.4.2017 23:01)
Díky, milá Kuku, psala jsem to obecně, s kořením pracuji intuitivně a dle momentální chuti. Ku kapustě je dobrá klasika, na tom se shodneme. Peču na nejspodnější příčce, takže s poklopem se na pohodu vejdu. Hezký večer přeji!!
maria1959
Dnes som robila podľa Vášho receptu ,ušla sa mi od manžela aj pochvala,len miesto oleja som dala domácu masť.