Cviklovo-čokoládový chlebíček fotorecept
Šťavnatý chlebík s chrumkavým prekvapením.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 1 ks menšia uvarená | 
                                                             | 
                                                    
| 1 hrnček | 
                                                             | 
                                                    
| 1/4 hrnčeka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 hrnčeka (rozpustené ) | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 hrnčeka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/3 hrnčeka | 
                                                             | 
                                                    
| 1/3 hrnčeka (nahrubo nasekaná) | 
                                                             | 
                                                    
| hrsť (nahrubo nasekané) | 
                                                             | 
                                                    
| Lieskovooriešková pasta: | |
| 85 g pražené | 
                                                             | 
                                                    
| 30 g | 
                                                             | 
                                                    
| 85 g | 
                                                             | 
                                                    
| Čokoládová ganache: | |
| 180 g | 
                                                             | 
                                                    
| 80 g | 
                                                             | 
                                                    
| cca 40 ks pražené | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
1 hrnček = 250 ml. Pripravíme si zvlášť sypké a tekuté suroviny. Múku preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, štipku soli a kakao - použila som čierne kakao, preto je cesto tmavšie. Vajce s cukrom vyšľaháme do peny.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Uvarenú cviklu rozmixujeme.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
K vaječnej zmesi pridáme rozpustené maslo, vanilkovú arómu, kyslú smotanu a 1/2 hrnčeka cviklového pyré. Ak sa vám zvýši pyré, môžete zamraziť a použiť nabudúce.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Orechy a čokoládu nasekáme nahrubo.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Sypké suroviny už iba varechou primiešame k tekutým, nakoniec pridáme orechy a čokoládu.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíkovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 50 minút.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Komu sa nechce pripravovať lieskovo-orieškovú pastu a ganache, môže chlebík poliať iba rozpustenou čokoládou na varenie. Ja som na tento nápad narazila na stránke jedného francúzskeho cukrára a môžem povedať, že sa to oplatilo vyskúšať. Vodu s cukrom privedieme k varu, nemiešame, necháme cukor skaramelizovať.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Lieskové oriešky, ktoré sme si predtým opražili na suchej panvici a šupky olúpali, nasypeme na papier na pečenie. Nalejeme horúcu karamelovú zmes a necháme stuhnúť.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Polámeme na kúsky a vložíme do vysokovýkonného mixéru. Mixujeme, až kým nevznikne hustá pasta. Trvá to pár minút. V žiadnom prípade nepridávame olej ani vodu.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Hotovú pastu natrieme na vychladnutý upečený chlebík.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Opražené olúpané lieskové oriešky popicháme na vrch.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Ganache: Čokoládu dáme do misky a nalámeme na menšie kúsky. Smotanu zohrejeme po bod varu a nalejeme na čokoládu. Necháme úplne rozpustiť.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Čokoládovou ganache polejeme chlebík a necháme úplne vychladnúť.
                                                     - 
                                                    14
                                                    
Chlebík je výborný, šťavnatý aj na druhý-tretí deň. Oriešková pasta a lieskové oriešky mu zas dodajú chrumkavosť.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Neviem, nepoznám tú reláciu :) Ale je to Aurélien Cohen. Na instagrame som našla jeden recept od neho, mal tam nejaký čokoládový chlebík s takouto polevou, ale tá od neho mala až tri vrstvy a mal to samozrejme profesionálnejšie ako ja. Musela som si to zjednodušiť a tak vznikla táto verzia :)
ďakujem pekne :)
Ďakujem :) Áno, je fakt výborný :)
Ďakujem za pochvalu :) Veľmi si to vážim. Cukrárka bohužiaľ nie som, iba ma baví pečenie a skúšanie nových receptov. Dúfam, že chlebík niekedy upečieš a neoľutuješ :) Nám veľmi chutil.
Ďakujem :) áno, aj muffiny s cviklou sú super, aj cuketové máme radi. Vďaka zelenine sú dlho šťavnaté, no nie každému chutia, to je pravda. Budem rada, ak vyskúšaš.