Cviklovo-čokoládový chlebíček fotorecept
Foto: nikola166
Šťavnatý chlebík s chrumkavým prekvapením.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 ks menšia uvarená |
|
1 hrnček |
|
1/4 hrnčeka |
|
1 KL |
|
štipka |
|
1 ks |
|
1/2 hrnčeka (rozpustené ) |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 KL |
|
1/3 hrnčeka |
|
1/3 hrnčeka (nahrubo nasekaná) |
|
hrsť (nahrubo nasekané) |
|
Lieskovooriešková pasta: | |
85 g pražené |
|
30 g |
|
85 g |
|
Čokoládová ganache: | |
180 g |
|
80 g |
|
cca 40 ks pražené |
|
Postup
-
1
1 hrnček = 250 ml. Pripravíme si zvlášť sypké a tekuté suroviny. Múku preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, štipku soli a kakao - použila som čierne kakao, preto je cesto tmavšie. Vajce s cukrom vyšľaháme do peny.
-
2
Uvarenú cviklu rozmixujeme.
-
3
K vaječnej zmesi pridáme rozpustené maslo, vanilkovú arómu, kyslú smotanu a 1/2 hrnčeka cviklového pyré. Ak sa vám zvýši pyré, môžete zamraziť a použiť nabudúce.
-
4
Orechy a čokoládu nasekáme nahrubo.
-
5
Sypké suroviny už iba varechou primiešame k tekutým, nakoniec pridáme orechy a čokoládu.
-
6
Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíkovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 50 minút.
-
7
Komu sa nechce pripravovať lieskovo-orieškovú pastu a ganache, môže chlebík poliať iba rozpustenou čokoládou na varenie. Ja som na tento nápad narazila na stránke jedného francúzskeho cukrára a môžem povedať, že sa to oplatilo vyskúšať. Vodu s cukrom privedieme k varu, nemiešame, necháme cukor skaramelizovať.
-
8
Lieskové oriešky, ktoré sme si predtým opražili na suchej panvici a šupky olúpali, nasypeme na papier na pečenie. Nalejeme horúcu karamelovú zmes a necháme stuhnúť.
-
9
Polámeme na kúsky a vložíme do vysokovýkonného mixéru. Mixujeme, až kým nevznikne hustá pasta. Trvá to pár minút. V žiadnom prípade nepridávame olej ani vodu.
-
10
Hotovú pastu natrieme na vychladnutý upečený chlebík.
-
11
Opražené olúpané lieskové oriešky popicháme na vrch.
-
12
Ganache: Čokoládu dáme do misky a nalámeme na menšie kúsky. Smotanu zohrejeme po bod varu a nalejeme na čokoládu. Necháme úplne rozpustiť.
-
13
Čokoládovou ganache polejeme chlebík a necháme úplne vychladnúť.
-
14
Chlebík je výborný, šťavnatý aj na druhý-tretí deň. Oriešková pasta a lieskové oriešky mu zas dodajú chrumkavosť.
Neviem, nepoznám tú reláciu :) Ale je to Aurélien Cohen. Na instagrame som našla jeden recept od neho, mal tam nejaký čokoládový chlebík s takouto polevou, ale tá od neho mala až tri vrstvy a mal to samozrejme profesionálnejšie ako ja. Musela som si to zjednodušiť a tak vznikla táto verzia :)
ďakujem pekne :)
Ďakujem :) Áno, je fakt výborný :)
Ďakujem za pochvalu :) Veľmi si to vážim. Cukrárka bohužiaľ nie som, iba ma baví pečenie a skúšanie nových receptov. Dúfam, že chlebík niekedy upečieš a neoľutuješ :) Nám veľmi chutil.
Ďakujem :) áno, aj muffiny s cviklou sú super, aj cuketové máme radi. Vďaka zelenine sú dlho šťavnaté, no nie každému chutia, to je pravda. Budem rada, ak vyskúšaš.