Čokoládový koláč

Cviklovo-čokoládový chlebíček (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Šťavnatý chlebík s chrumkavým prekvapením.

12
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 1 hrnček = 250 ml. Pripravíme si zvlášť sypké a tekuté suroviny. Múku preosejeme, pridáme sódu bikarbónu, štipku soli a kakao - použila som čierne kakao, preto je cesto tmavšie. Vajce s cukrom vyšľaháme do peny.
  2. Uvarenú cviklu rozmixujeme.
  3. K vaječnej zmesi pridáme rozpustené maslo, vanilkovú arómu, kyslú smotanu a 1/2 hrnčeka cviklového pyré. Ak sa vám zvýši pyré, môžete zamraziť a použiť nabudúce.
  4. Orechy a čokoládu nasekáme nahrubo.
  5. Sypké suroviny už iba varechou primiešame k tekutým, nakoniec pridáme orechy a čokoládu.
  6. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej chlebíkovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 50 minút.
  7. Komu sa nechce pripravovať lieskovo-orieškovú pastu a ganache, môže chlebík poliať iba rozpustenou čokoládou na varenie. Ja som na tento nápad narazila na stránke jedného francúzskeho cukrára a môžem povedať, že sa to oplatilo vyskúšať. Vodu s cukrom privedieme k varu, nemiešame, necháme cukor skaramelizovať.
  8. Lieskové oriešky, ktoré sme si predtým opražili na suchej panvici a šupky olúpali, nasypeme na papier na pečenie. Nalejeme horúcu karamelovú zmes a necháme stuhnúť.
  9. Polámeme na kúsky a vložíme do vysokovýkonného mixéru. Mixujeme, až kým nevznikne hustá pasta. Trvá to pár minút. V žiadnom prípade nepridávame olej ani vodu.
  10. Hotovú pastu natrieme na vychladnutý upečený chlebík.
  11. Opražené olúpané lieskové oriešky popicháme na vrch.
  12. Ganache: Čokoládu dáme do misky a nalámeme na menšie kúsky. Smotanu zohrejeme po bod varu a nalejeme na čokoládu. Necháme úplne rozpustiť.
  13. Čokoládovou ganache polejeme chlebík a necháme úplne vychladnúť.
  14. Chlebík je výborný, šťavnatý aj na druhý-tretí deň. Oriešková pasta a lieskové oriešky mu zas dodajú chrumkavosť.