Špaldové žemle
Špaldové žemle

Cuketové žemle zo špaldovej múky

mitzy - fotkamitzy, 18. mája 2017
Cuketové žemle zo špaldovej múky
Foto: mitzy

Chutné doma upečené žemle :)

8
porcií
70 minút
príprava
20-30 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g
200 ml vlažná
2 PL
200 g
1/2 kocky (21 g)
1 ČL
Na potretie:
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Najemno nastrúhame očistenú a umytú cuketu. Do misy pridáme múku, soľ a spolu s nastrúhanou cuketou premiešame. Pridáme vodu, rozdrobené droždie a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme mikrotenovým sáčkom a utierkou. Postavíme na teplé miesto vykysnúť na cca hodinku.

  2. 2

    Keď cesto vykysne, vyložíme ho na pomúčenú dosku a v prípade potreby pomúčime. Vypracujeme kompaktný bochník, ktorý vyváľame ručne na valec. Rozdelíme ho na 8 rovnakych častí nožom. Z nich vypracujeme žemle, ktoré položíme na olejom vytretý a pomúčený plech. Necháme ich vykysnúť ešte 10-15 minút. Potom ich potrieme olejom a posypeme semienkami, soľou a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20-30 minút na 190tich stupňov Celzia. Záleží od rúry.

  3. 3

    Po upečeni ich pofŕkame vodou a necháme vychladnúť. Sú sýte a chutné. Dobrú chuť :)

    Cuketové žemle zo špaldovej múky - obrázok 3

Diskusia k receptu

haji
Vidím, že jsi pekla žemle, s cuketou musí být zajímavé chuti. Jsi šikulka!
staflik
Keď pridám recept aspoň uvediem o aký typ špaldovej múky sa jedná.
mitzy
@Afi je to skôr pánske huncútstvo :) mám veľa cukety. Poznám žemle zemiakové, piekla som už batátové, videla som i mrkvové. Vravím si, že cuketa tiež nemusí byť zlá-tak som ju tam šupla. Funkciu ale iste má-žemle sú super vláčne aj dnes a to som ich mala na tanieri-ani zabalené neboli. Sú také sýtejšie, máš pocit, že sa naješ z jednej. K tomu dobrý syr, hrozno...;)