Špaldové žemle a cibuľová nátierka fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 18. februára 2012

Suroviny

Žemle:
1 hrnček teplá
2 PL
2 PL
1 a 1/2 KL
1 KL
3 hrnčeky
20 g
Na potretie:
1 strúčik
3 PL
Cibuľová nátierka:
1 kg
3 PL
2 - 3 PL (Tebi, nutričné)
250 g (rastlinný tuk ALSAN)




Postup

  1. 1

    Cesto na žemličky som vymiesila v pekárni na chlieb. Všetky suroviny dáme do pekárne v poradí v akom sú napísané. Nenechávame ho v pekárni kysnúť.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preložíme ho na dosku, vytvarujeme guľu a prekrojíme ju na 8 častí.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každú časť ľubovoľne dotvarujeme, rozložíme na plech, prikryjeme napr. potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme vykysnúť cca 45 minút.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred pečením žemličky nožom ozdobíme - narežeme. Potierame ich zmesou oleja, soli a cesnaku. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 15 - 20 minút.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cibuľová nátierku (na úvodnej fotke tá viac vzadu) potrebujeme karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájame a v panvici s olejom na malom ohni pomaly karamelizujeme podľa potreby 40-60 minút. Občas premiešame, po prvých 10tich minútach môžeme cibuľu jemne posoliť.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovú cibuľu necháme vychladnúť.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do mixéra dáme tuk a 2/3 cibule. Rozmixujeme na hladkú pomazánku.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme soľ a lahôdkové droždie.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver ešte pridáme zvyšnú cibuľu, krátko premixujeme aby v nátierke ostali kúsky cibule. Hotovú pomazánku odložíme do chladničky. Nátierku - cibuľkové maslo stačí robiť z polovičnej dávky. Je toho naozaj dosť a natiera sa len v tenkej vrstve.

    Špaldové žemle a cibuľová nátierka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

bejgi
krásny tvar majú žemličky ako lístok na strome :)
marijanka712
pekný receptík aj žemličky sú priam výtvarný kus krásne a iste aj chutné ukladám do kk
salinka
Tak to si sa vyznamenala!!! Super žemličky, aj nátierka.
michsamant
zemlicky krasne a tiez si ukladam kvoli natierke, vyskusam...mozno uz zajtra
mataliptak
krásne žemličky ... ale mna tiež zaujala tá nátierka ... rada by som ju vyskúšala ale neviem aké je to lahôdkové droždie a ani kde ho kúpiť , ešte som to nevidela ... dakujem ....
lyali
Opäť od Teba krásna inšpirácia. Pre mňa už "z diaľky" voňavaaa :-) Pravdupovediac, zatiaľ nemám skúsenosť s rastlinnou náhradou mlieka, ani lahôdkovým droždím.
zirafninka1
Dakujem vsetkym :) potesili ste ma. @marianne69 aj ja mavam z inej spaldovej muky take pecivko, ale tato je taka zlta.. z obalu som nezistila cim to je.A radsej privelmi neskumam.. este by ma presla chut :))) @mataliptak o tom drozdi tu bola aj diskusia.. ja ho kupujem v obchodoch so zdravou vyzivou.. Ale inak v tomto recepte by nevadila ani chut normalneho drozdia, male mnozstvo na konci pridať k cibulke.. tiez si viem predstavit, ze by to bolo mnam. Este raz vsetkym dakujem za pekne komentare.
irenaw
vyzerá to výborne, ukladám. a v tomto recepte aj oči jedia, lebo také pekné žemle som ešte nevidela. dokonca mám aj ďalšie využitie lahôdkového droždia, keď teraz konečne viem, kde ho kúpim :)
idora
vyskúšané, perfektné, ďakujem, za recept..konečne sa mi vďaka nemu podarilo pečivo ako má byť...
danielas
Žemličky veľmi pekné,pomazánka pre mňa nová,zaujímavá,veru uložím a čo najskôr vyskúšam
havino
žemličky nádherné, nenapadlo by ma takto ich pokrájať, zformovať,hned zajtra ich urobím mám tu istu múku, pečiem z nej chlieb,nezdalo sa aj tebe, že ked pečieš len čisto zo špaldovej múky, že moc to v rúre nenabehne, či už pečivo,alebo aj chlebík? samozrejme na chuti to neuberá, nátierku urobím na budúce, teraz budú mať cesnačku
mijaita
@zirafninka , hlavne jsi oslnila zemlickama, me ale obojim. Delam z lahudkoveho drozdi tuhle pomazanku
 www.labuznik.com/recipe.php?ID=33047...

a je to vlastne totzne, jen misto orechu usmazim cibulku. Je uz i s houstickama na programu ke spolecenske akci. Tesim se na to!
Vsem TEBI rozhodne doporucuji. Zive drozdi nemusim, tebi je uplne o necem jinem, pridavam i jako dochucovadlo do polevek.
gabec
Chcem sa poďakovať za receptík, málinko som si ho upravila, trošku dala menej soli, trošku pridala cukor a robila som osie hniezda, dopadli na výbornú, veľká vďaka
jarunka
@zirafninka tak dnes som piekla tieto zemlicky, som nadmieru spokojna, vydrili sa mi na prvy raz. Piekla som aj tie, co pridala @marianne69 so sodou, ale tie sa mi tak nevydarili, vyzerali skoro tak, ako co @janger skusala. Tie su tmavsie a tieto su krasne zlatozlte.
vimar
vyzerajú fantasticky, keby nebola takmer polnoc, hneď sa do nich pustím... ukladám a ráno pečiem...
beatacsontosova
@zirafninka1 len dotaz, píšeš, že treba karamelizovanú cibuľu...aká to je? ja si pod karamelizovaným predstavujem s pridaním cukru, čo by zodpovedalo aj obrázku, ale vrecepte nemáš písané, inak to vyzerá prudko jedlo, tak to chcem vyskúšať :-) vopred ďakujem za infošku!
katka78
@beatacsontosova cibuľa je bohatá na sacharidy a sama skaramelizuje tou dlhšou tepelnou úpravou (na slabšom ohni 40-60 minút píše zirafninka), netreba pridávať žiaden cukor.
janikbj
5* a dala by som aj ďalších 5, keby sa dalo. žemličky už chladnú, sú výborné. no a tá nátierka, niečo úžasné. nemala som to droždie, pridala som nakoniec nasucho opečené slnečnicové semienka. robila som na skúšku z 2 veľkých cibúľ a maslo som tiež pridávala od oka,ale je naozaj vynikajúca. budem robiť často, už to vidím :-) ďakujem za super recepty .-)
marika21
Vyzerajú pekne, chrumkavo,voňavo,mäkkučko,fajnovo.
*. *. *. *. *
klejka
predchvíľou som dopiekla, sú výborné :) počkám, kým vychladnú a hneď ich nesiem priateľovi do práce. Skvelý recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia