Špaldové žemle a cibuľová nátierka fotorecept
Foto: zirafninka1
Suroviny
Žemle: | |
1 hrnček teplá |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 a 1/2 KL |
|
1 KL |
|
3 hrnčeky |
|
20 g |
|
Na potretie: | |
1 strúčik |
|
3 PL |
|
|
|
Cibuľová nátierka: | |
1 kg |
|
3 PL |
|
2 - 3 PL (Tebi, nutričné) |
|
250 g (rastlinný tuk ALSAN) |
|
|
Postup
-
1
Cesto na žemličky som vymiesila v pekárni na chlieb. Všetky suroviny dáme do pekárne v poradí v akom sú napísané. Nenechávame ho v pekárni kysnúť.
-
2
Preložíme ho na dosku, vytvarujeme guľu a prekrojíme ju na 8 častí.
-
3
Každú časť ľubovoľne dotvarujeme, rozložíme na plech, prikryjeme napr. potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme vykysnúť cca 45 minút.
-
4
Pred pečením žemličky nožom ozdobíme - narežeme. Potierame ich zmesou oleja, soli a cesnaku. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 15 - 20 minút.
-
5
Na cibuľová nátierku (na úvodnej fotke tá viac vzadu) potrebujeme karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájame a v panvici s olejom na malom ohni pomaly karamelizujeme podľa potreby 40-60 minút. Občas premiešame, po prvých 10tich minútach môžeme cibuľu jemne posoliť.
-
6
Hotovú cibuľu necháme vychladnúť.
-
7
Do mixéra dáme tuk a 2/3 cibule. Rozmixujeme na hladkú pomazánku.
-
8
Pridáme soľ a lahôdkové droždie.
-
9
Na záver ešte pridáme zvyšnú cibuľu, krátko premixujeme aby v nátierke ostali kúsky cibule. Hotovú pomazánku odložíme do chladničky. Nátierku - cibuľkové maslo stačí robiť z polovičnej dávky. Je toho naozaj dosť a natiera sa len v tenkej vrstve.
www.labuznik.com/recipe.php?ID=33047...
a je to vlastne totzne, jen misto orechu usmazim cibulku. Je uz i s houstickama na programu ke spolecenske akci. Tesim se na to!
Vsem TEBI rozhodne doporucuji. Zive drozdi nemusim, tebi je uplne o necem jinem, pridavam i jako dochucovadlo do polevek.
*. *. *. *. *