Cuketové lazane pre mäsožravcov fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 9. júla 2016
Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept)
Foto: monty469

Tohto roku mám toľko tekvíc, "jak šaľeny kalapoch". Nestíhame ich jesť, nehovoriac o tom, koľko som ich už rozdala. Aj dnes je popri plnenej kapuste v hlavnej úlohe cuketa :-)

35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

900 g (asi 3 menšie)
300 g mleté
100 g
250 g (2 balíčky)
hrsť čerstvá
Zálievka:
200 g
4 ks
100 g
Ďalšie:
1 ks
3 strúčiky
1 ČL
podľa chuti
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cuketu nakrájame na tenké plátky pozdĺžne (cca 0,5 cm). Dobre osolíme a počkáme, nech cuketa pustí vodu, cca 20 minút.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Cibuľu nakrájame na drobno, orestujeme na troche oleja, pridáme mäso, orestujeme ho, pridáme soľ, korenie, červenú mletú papriku, oregano, prelisovaný cesnak a restujeme cca 10 minút.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si pripravíme zálievku, v mise vymiešame smotanu, vajíčka a múku do hladka.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cuketa už pustila vodu, tak ju dôkladne osušíme.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď máme cukety osušené, na panvici si rozpálime olej a cukety opečieme do zlatista z oboch strán. Keď sú cukety opečené, pekáč trošku potrieme olejom a na dno uložíme časť opečených cukiet.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tretinu zálievky vylejeme na cukety, rovnomerne rozotrieme.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypeme polovicou nastrúhaného syra a polovicou jednej mozzarelly.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz dáme na vrch polovicu orestovaného mäsa a polovicu bazalky.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Celý postup zopakujeme - cuketa, druhá časť zálievky, zvyšok eidamu a druhá polovica mozzarelly, mäso, bazalka. Na záver dáme poslednú vrstvu cukety, zalejeme zvyškom zálievky a ďalšiu mozzarellu pokrájanú na plátky rovnomerne rozložíme na vrch.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme pri 200 stupňoch asi 35 minút.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame teplé aj studené, kto chce, môže si k tomu zvoliť ako prílohu napr. varené zemiaky, nám to stačilo aj bez prílohy.

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A ešte kúsok z dnešnej "oberačky" :-)

    Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

44 komentárov k receptu
Ďalšia umelkyňa v kuchyni... Ani lazane ani musaka, ale musakové lazane "Monty" sa to môže volať. Cukety robím len ako tekvicu, inak nám nechutia, ale toto rada upečiem. Pomocou mäska a syrov to bude veľmi dobré. (I ja mam veľo kalapoch)
Milá @Zinnajdha , nech si to každý nazve podľa seba, pre nás su to cuketové lazane :-) Tvoj nápad sa mi ale veru páči! Ja pripravujem cukety väčšinou dusené, grilované, zapekané plnené zeleninkou a mäskom, koláče z nich sú tiež fantastikuš. Tak ako píšeš, mäso cukety krásne ochutilo, a veľké plus tohto receptu je také, že lazane neplávali v šťave, a krásne to držalo tvar aj pri rezaní (samozrejme nerežeme hneď po vybratí z rúry :) Ďakujem za komentárik a prajem krásnu nedeľu :-)
jak šaľeny kalapoch? :) tak toto som nepočula už roky, kráááása :) super recept - určite ho vyskúšam, aj keď mne sa zatiaľ neurodila ani jedna cuketa - kvitnú ostošesť ale plod zatiaľ ani jeden...
Nóó,cuketky mám,samozrejme od teba,a ďalší skvelý recept,samozrejme od teba.A cez týždeň bude samozrejme na našom stole.A aby som samozrejme nezabudla,chválim a zaslúžiš 5*.
=jak šaľeny kalapoch=neviem,čo to značí..no i my tak..:-)
šialené cukety so syrom stačia pre mňa,aj s mäsom,by tatko nezjedol ma..
budú..takéto..prekladané..pečené..:-)
@Radost (10.7.2016 16:06)

Vďaka, si milá :-) U nás, keď je niečoho veľmi veľa, tak sa hovorí " že ma toho teľo jak šaľeny kalapoch " Ešte starí ľudia to používajú dodnes, ale neviem na základe akého príbehu to prirovnanie vzniklo :-)
Tento rok je úroda tekvíc a cukiet asi všade dobrá. My sme dnes mali tekvicovú kapustu a určite vyskúšam čím skôr aj tvoje lazane, nech úroda nevyjde na zmar :-)
@Radost , kalap je klobúk. To znamená že mám niečoho tak veľa ako blázon má veľa klobúkov. ..@Monty , recept sa mi páči, aj ja rada nahrádzam zeleninou cesto z múky, napr. robila som pizzu z cukety, ba aj z karfiolu :-) alebo cuketové hranolky. Lazane ešte neboli, tak mám zase nad čím rozmýšľať :-)
@Aleana ďakujem ti veľmi pekne. Snažím sa zakomponovať viac zeleniny do nášho jedálnička a keď mám svoju, tak o to lepšie. U mojich chlapov mi to však nie stále prejde, ale toto jedlo si pochvaľovali ;-)
Úroda parádna, tanier krásny a jedlo? Pre mňa skvelá inšpirácia k dnešnému vareniu! Suroviny a postup budem síce musieť trošičku prispôsobiť mojim spolustolovníkom so stravovacími peripetiami, ale myšlienka zostane zachovaná! :-)
PS: mali sme s bývalými kolegami východniarmi taký zvyk, keď sme spolu volali, museli ma naučiť nejaké ich slovo a ja som im nanucovala moju trnafčinu :-) Samozrejme najskôr sme hádali, čo to slovo znamená. Moje obľúbené boli findža a garadiče. No aké krásne slovká, ktoré ale nijako nenaznačujú, čo sa za nimi skrýva :-) Tak teraz mám aj kalap, vďaka :-)
Tesim sa ! Dnes to mame na obed , k tomu opekane cerstvo nakopane vlastne zemiaciky a paradajkovo-paprikovy salat ...to aby sme odlahcili tych par deka maska v hlavnom jedle :-) Ja som do zalievky ani muku nepridavala , zdala sa mi tam navyse...ale celkovo to vyzera na poriadne syty obed:-)
@Katka78 (13.7.2016 09:46)

Milá Katka, tvoj komentár ma potešil a som rada, že si sa inšpirovala :-) A ešte pár slovíčok - ambrela- dáždnik, šifoner-skriňa, blajvas-pero :-D Prajem ti pekný deň
Vyborne jedlo.Vies co ma napadlo ked som foto zbadala? To,ze k narodenimovemu kolaciku pre dceru, ti napisala jedna varechacka,ze je na osarpanej doske :-) Tentoraz sice mas pekny tanier,ale na zemi :-))..pripadalo mi to take podšťuchačné od teba ;-)) Mne osobne sa tvoj styl fotiek a ako recept podavas,paci :-) Ma to svoje teplo a čaro ;-) Pekny den.
@Cesminaz moja milá, presne si to vystihla;-))) Je pravda, že moja dvorná fotografka je väčšinou moja dcéra a ona má dobré nápady. Chcem tie úvodné fotky mať vonku, je tam lepšie svetlo a je to také autentické. Veď bývam na dedine a možností na dvore je habadej. V zime to ešte budeme musieť poriešiť :-D Každý má iný vkus, ale teší ma, že sa ti páčia. Vlastne tie fotky ma vystihujú. Ja trávim väčšinu času od jari do jesene tiež hlavne vonku. Ďakujem ti veľmi pekne a prajem príjemný večer
obdivujem, že každým rokom sú tie cukiny rovnaké, ale recepty stále iné a zdá sa, že aj stále chutnejšie. Dnes už som si vybrala druhý cuketový recept, ktorý určite vyskúšam. Nekrížia sa Ti tie tekvice ? Mám tiež tie žlté patizóny, prvé dva boli žltučké, a tieto ostatné sú blízko uhoriek a už zelenajú.
@monty tak to sme uz dve,co pobehuju s tanierom po dvore ;-)))) Aj ja robim uvodne fotky vonku,navnadila ma nato bola @mariamka :-) Jej fotky boli fotene vonku a vzdy take krasne,take live :-) No v tom zimnom a zamracenom pocasi to budeme mat veru tazsie.. ;-)))
@Cesminaz moja milá rozosmiala si ma. Je to presne tak, pobehovanie s tanierom po dvore:-D A len pozerám, či ma nesledujú susedia, lebo si pomyslia či som sa nezbláznila:-))) A to si mala vidieť, keď som sa snažila fotiť tortu na podnose, ale nakoniec bola fotená na terase. Ale predtým som obehala s ňou skoro celý dvor:-) V zime uvidíme, však ja niečo vymyslím. Ešte raz pekný večer
Milá @Aleana ďakujem ti veľmi pekne:-) Mám pocit, že áno. Blízko seba mám cukety zelené aj žlté a už som mala aj žltozelenú a dnes patizón žltý so zelenými prúžkami ;-)
@Monty469 (13.7.2016 13:19) Ambrelu by som vedela, ale tie zvyšné dve by som veeeľmi dlho hádala :-) Vďaka za doplnenie slovníka :-) Ale hlavne za recept! Jedlo je vynikajúce a šťavnaté, škoda len, že sa tak rýchlo zje :-) Veľmi som si pochutila, určite zopakujem. Ďakujem pekne za inšpiráciu a maj sa pekne :-)


@Mont íčku, krásné fota a bezva receptík. Jestli lazaně, musaka či nákyp, název mě zpravidla nebere. Hlavně že je recept chutný a když je pohledný, voňavý, slintám do úmoru. Jen tak na okraj - šifonér si říká skříni i u nás. Dostala mě ta ambrela, bo to je anglicky deštníku nejblíž. Úrodu máš nádhernou a košík super fotogenický. Mávám a díky za receptík!
Milá@Haji srdečná vďaka:-) Ten košík si už niečo pamätá. Raz dávno sme ho vymenili s rómkou za fazuľu. Predtým chodievali po dedine a svoje výrobky menili za slaninku, fazuľu, zemiaky.....Už by sa mi zišiel ďalší

Pridaj komentár k receptu: