Foto: monty469
Tohto roku mám toľko tekvíc, "jak šaľeny kalapoch". Nestíhame ich jesť, nehovoriac o tom, koľko som ich už rozdala. Aj dnes je popri plnenej Zobraziť celý popisTohto roku mám toľko tekvíc, "jak šaľeny kalapoch". Nestíhame ich jesť, nehovoriac o tom, koľko som ich už rozdala. Aj dnes je popri plnenej kapuste v hlavnej úlohe cuketa :-)
na 200 °C
Suroviny
900 g (asi 3 menšie) |
|
300 g mleté |
|
100 g |
|
250 g (2 balíčky) |
|
hrsť čerstvá |
|
Zálievka: | |
200 g |
|
4 ks |
|
100 g |
|
Ďalšie: | |
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Cuketu nakrájame na tenké plátky pozdĺžne (cca 0,5 cm). Dobre osolíme a počkáme, nech cuketa pustí vodu, cca 20 minút.
-
2
Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Cibuľu nakrájame na drobno, orestujeme na troche oleja, pridáme mäso, orestujeme ho, pridáme soľ, korenie, červenú mletú papriku, oregano, prelisovaný cesnak a restujeme cca 10 minút.
-
3
Teraz si pripravíme zálievku, v mise vymiešame smotanu, vajíčka a múku do hladka.
-
4
Cuketa už pustila vodu, tak ju dôkladne osušíme.
-
5
Keď máme cukety osušené, na panvici si rozpálime olej a cukety opečieme do zlatista z oboch strán. Keď sú cukety opečené, pekáč trošku potrieme olejom a na dno uložíme časť opečených cukiet.
-
6
Tretinu zálievky vylejeme na cukety, rovnomerne rozotrieme.
-
7
Posypeme polovicou nastrúhaného syra a polovicou jednej mozzarelly.
-
8
Teraz dáme na vrch polovicu orestovaného mäsa a polovicu bazalky.
-
9
Celý postup zopakujeme - cuketa, druhá časť zálievky, zvyšok eidamu a druhá polovica mozzarelly, mäso, bazalka. Na záver dáme poslednú vrstvu cukety, zalejeme zvyškom zálievky a ďalšiu mozzarellu pokrájanú na plátky rovnomerne rozložíme na vrch.
-
10
Pečieme pri 200 stupňoch asi 35 minút.
-
11
Podávame teplé aj studené, kto chce, môže si k tomu zvoliť ako prílohu napr. varené zemiaky, nám to stačilo aj bez prílohy.
-
12
A ešte kúsok z dnešnej "oberačky" :-)
šialené cukety so syrom stačia pre mňa,aj s mäsom,by tatko nezjedol ma..
budú..takéto..prekladané..pečené..:-)
Ďakujem ti veľmi pekne :-)
Vďaka, si milá :-) U nás, keď je niečoho veľmi veľa, tak sa hovorí " že ma toho teľo jak šaľeny kalapoch " Ešte starí ľudia to používajú dodnes, ale neviem na základe akého príbehu to prirovnanie vzniklo :-)
PS: mali sme s bývalými kolegami východniarmi taký zvyk, keď sme spolu volali, museli ma naučiť nejaké ich slovo a ja som im nanucovala moju trnafčinu :-) Samozrejme najskôr sme hádali, čo to slovo znamená. Moje obľúbené boli findža a garadiče. No aké krásne slovká, ktoré ale nijako nenaznačujú, čo sa za nimi skrýva :-) Tak teraz mám aj kalap, vďaka :-)
Milá Katka, tvoj komentár ma potešil a som rada, že si sa inšpirovala :-) A ešte pár slovíčok - ambrela- dáždnik, šifoner-skriňa, blajvas-pero :-D Prajem ti pekný deň
Milá Babidka ja sa teším ešte viac :-) ďakujem ti za vyskúšanie receptu, verím, že vám chutilo. Daj vedieť a prajem ti pekný deň