Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tohto roku mám toľko tekvíc, "jak šaľeny kalapoch". Nestíhame ich jesť, nehovoriac o tom, koľko som ich už rozdala. Aj dnes je popri plnenej kapuste v hlavnej úlohe cuketa :-)

35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu nakrájame na tenké plátky pozdĺžne (cca 0,5 cm). Dobre osolíme a počkáme, nech cuketa pustí vodu, cca 20 minút.
  2. Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Cibuľu nakrájame na drobno, orestujeme na troche oleja, pridáme mäso, orestujeme ho, pridáme soľ, korenie, červenú mletú papriku, oregano, prelisovaný cesnak a restujeme cca 10 minút.
  3. Teraz si pripravíme zálievku, v mise vymiešame smotanu, vajíčka a múku do hladka.
  4. Cuketa už pustila vodu, tak ju dôkladne osušíme.
  5. Keď máme cukety osušené, na panvici si rozpálime olej a cukety opečieme do zlatista z oboch strán. Keď sú cukety opečené, pekáč trošku potrieme olejom a na dno uložíme časť opečených cukiet.
  6. Tretinu zálievky vylejeme na cukety, rovnomerne rozotrieme.
  7. Posypeme polovicou nastrúhaného syra a polovicou jednej mozzarelly.
  8. Teraz dáme na vrch polovicu orestovaného mäsa a polovicu bazalky.
  9. Celý postup zopakujeme - cuketa, druhá časť zálievky, zvyšok eidamu a druhá polovica mozzarelly, mäso, bazalka. Na záver dáme poslednú vrstvu cukety, zalejeme zvyškom zálievky a ďalšiu mozzarellu pokrájanú na plátky rovnomerne rozložíme na vrch.
  10. Pečieme pri 200 stupňoch asi 35 minút.
  11. Podávame teplé aj studené, kto chce, môže si k tomu zvoliť ako prílohu napr. varené zemiaky, nám to stačilo aj bez prílohy.
  12. A ešte kúsok z dnešnej "oberačky" :-)