Cuketové lazane pre mäsožravcov (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Tohto roku mám toľko tekvíc, "jak šaľeny kalapoch". Nestíhame ich jesť, nehovoriac o tom, koľko som ich už
rozdala. Aj dnes je popri plnenej kapuste v hlavnej úlohe cuketa :-)
Postup
- Cuketu nakrájame na tenké plátky pozdĺžne (cca 0,5 cm). Dobre osolíme a počkáme, nech cuketa pustí vodu, cca 20 minút.
- Medzitým si pripravíme mäsovú zmes. Cibuľu nakrájame na drobno, orestujeme na troche oleja, pridáme mäso, orestujeme ho, pridáme soľ, korenie, červenú mletú papriku, oregano, prelisovaný cesnak a restujeme cca 10 minút.
- Teraz si pripravíme zálievku, v mise vymiešame smotanu, vajíčka a múku do hladka.
- Cuketa už pustila vodu, tak ju dôkladne osušíme.
- Keď máme cukety osušené, na panvici si rozpálime olej a cukety opečieme do zlatista z oboch strán. Keď sú cukety opečené, pekáč trošku potrieme olejom a na dno uložíme časť opečených cukiet.
- Tretinu zálievky vylejeme na cukety, rovnomerne rozotrieme.
- Posypeme polovicou nastrúhaného syra a polovicou jednej mozzarelly.
- Teraz dáme na vrch polovicu orestovaného mäsa a polovicu bazalky.
- Celý postup zopakujeme - cuketa, druhá časť zálievky, zvyšok eidamu a druhá polovica mozzarelly, mäso, bazalka. Na záver dáme poslednú vrstvu cukety, zalejeme zvyškom zálievky a ďalšiu mozzarellu pokrájanú na plátky rovnomerne rozložíme na vrch.
- Pečieme pri 200 stupňoch asi 35 minút.
- Podávame teplé aj studené, kto chce, môže si k tomu zvoliť ako prílohu napr. varené zemiaky, nám to stačilo aj bez prílohy.
- A ešte kúsok z dnešnej "oberačky" :-)