Čontoška, polievka z kostí spod šibenice fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. apríla 2016
Čontoška, polievka z kostí spod šibenice (fotorecept)
Foto: sracz

Pani Mgr. Lenka Fedorová z redakcie www.košice24.sk ma, ako Košičana pamätníka, poprosila o rcp zo starých Košíc, mojeho rodného mesta. Lovím v pamäti, lebo ako „šrác echt tróger“ som v detsve nebral na vedomie, že raz sa mi rcp mojich rodičov a prarodičov budú hodiť! Nezapísal som si ich a teraz ľutujem. U nás sa „shasnovalo“ všetko, vrátane kostí domácej „hávede“. Napr. aj na kosťovú polievku s úžasnou chuťou. Rcp na ňu posielam do Košíc, ale na Vás som nezabudol, lebo Vás mám rád všetkých!

10-12
porcií
30-45 minút
príprava
240-270 minút
tepelná úprava

Suroviny

620 g
380 g
650 g
570 g
450÷500 g
2÷3 ks
1 ks
5÷6 ks
2÷3 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
3÷4 ks
6÷8 ks
6÷8 ks
2÷3 ks
4 PL
5 000÷6 000 ml
Halušky – strapačky:
320÷350 g
300 - 320 g
2÷3 PL
200÷250 g
120÷150 g
1 ks
štipka g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    na dno dvojdielneho veľkého hrnca som uložil dočistené a umyté hovädzie rebrá a chvost, zajačie hrude, kuracie kosti, tuk a orez, do druhej časti (dierkovanej vložky) potom hovädzie mäsové kosti a kosti z bravčovej krkovičky. Všetko spolu asi 3,4 kg. Druhú časť som vložil do základnej, zalial necelými 6 litrami studenej vody a nechal zovrieť

    Čontoška, polievka z kostí spod šibenice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    čas som využil na prípravu cibule s klinčekami, korenín (borievka, nové a čierne korenie), sušeného ligurčeka a feferóniek, ktoré som poukladal do veľkého čajového „vajíčka“,

    Čontoška, polievka z kostí spod šibenice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    očistenie a pokrájanie koreňovej zeleniny a zostavenie „kytice“ zo zelerových stonkov a petržlenovej vňate (odrezky z koreňov mladého petržlenu)

    Čontoška, polievka z kostí spod šibenice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    voda s mäsovými kosťami medzitým začala vrieť, počkal soma ž sa na jej povrchu vytvorila „bakaná“ pena, ktorú som dôsledne pozbieral sitkom a vyhodil, do vývaru som pridal koreninovú zostavu v čajovom „vajíčku“, koreňovú zeleninu, petržlenovo_zelerovú „bukétu“, 4 PL soli (kto má a rád používa, môže 2 PL soli a 2 PL domácej vegety), teplotu nastavil na superminimum, t. j. „režim buľkokotanie“ a na dobré 4 hodiny mám pokoj, ticho, kľud a tabačik!

    Čontoška, polievka z kostí spod šibenice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    čo by to bola za horúca „čontoška“ (polievka z kostí alias kosťovica) bez zemiakových halušiek. Tieto som uvaril v osolenej vode, do 3. peny, zo strúhaného zemiaku, polohrubej a hladkej múky, soli, štipky „sódybiky“, vajíčka a mäkkého masla „fľo_fľo“; samostatný rcp Vám rád čo najskôr predstavím

    Čontoška, polievka z kostí spod šibenice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    „čontošku“ som servíroval v pamätnej porcelánovej miske, doplnenú mletým sušeným „päťbojom“ zo štípľavých papričiek (feferónky, jalapeño, habaneros, ghost a chili´s), to sú tie bodky na povrchu polievky, lebo dve sušené feferónky boli akési „denľavé“. Moja krajšia a lepšia ½_čka aj túto polievku labužnícky jedla s pamätnou veľkou lyžicou zo svadobného daru mojich rodičov. Po jednej majú ešte môj syn Bobeš a vnuk od dcérky Angeliky, Samko. Poznámka na záver, aj pre Košice24.sk! Do marca 1959 sme bývali v rodinnom dome na vtedajšej Barčanskej 32 (dnes „vežiak“ na Mudroňovej 36). Ja si našu ulicu pamätám z detstva ešte ako „hradskú“, ktorá začínala od Skladnej, popod Pasteurové sídlisko a za krčmou „U smarkatého“, po ľavej strane na č. 28 býval „dvojcentový“ mäsiar Fagulya s rodinou, na č. 30 Mayerovci (oproti nim pracovití bulharskí záhradníci Bachčevanovi), nuž a na č. 32 my, s našou babičkou lady Ann, Kováčovcami a s pani Bujákiovou so synom. Spomienky na detstvo blažia a hrejú na duši i pri srdiečku. Sú hodné na samostatné spracovanie v knižnom vydaní. Prvých päť ročníkov som „navštevoval“ VII. ZDŠ. Na mieste dnešnej polikliniky Juh bolo fudbalové ihrisko, na ktorom sa hrala mestská liga (Poštári, Hasiči, …, FC Róma, Hluchonemí). V stodole Líškovcov boli umiestnení psi všetkého druhu, ktorých chytal šarha kuťapecér „Gója“, na experimenty v problémoch kardiovaskulárnej chirurgie a transplantácie, ktoré vykonával neskorší minister zdravotníctva Prof. MUDr. Emil Matejíček, DrSc. Dr. h. c. V priestore sa posuniem nižšie, až pred pravý breh Hornádu. V spomienkach postupujem cez políčka, bulharské záhrady (bachče), malú stanicu, okolo „Bieleho koňa“ (bývalý zájazdný hostinec), po Paulinyho na Šibenú horu (dnes sídlisko Železníky). Potom cez Malý Hušták, tehelňu, vojenský „cvičák“ až pred Myslavu. Tak to bol náš chlapčenský výbeh, areál snov chlapcov, výcvikový terén nás košických „šrácov“ šibeňákov, ale aj z „Malomtéru či Huštáku“! Rád spomínam na svoje detské roky, neviem, či takto budú spomínať aj naše deti a vnúčence, aj keď im to zo srdca doprajem.

    Čontoška, polievka z kostí spod šibenice (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
ahoj @Ferinko , už len pri čítaní druhov kostí a ešte aj chvost hovädzí - som začala prehĺtať sliny, bo som tušila, akú fantastickú dobrotu vyčaríš :-)
vývar máš nádherne čistý, priezračný, moja úctivá poklona pred Tebou, chlapä (y) o chuti vonkoncom nepochybujem, si jednoducho majster majstrov v kuchyni. Veľká pochvala Ti patrí a letí +5*
srdečne Ťa pozdravujeme do dalekej Iowy z domoviny :-)
V prvom momente som nevedela, prečo si dal polievke názov čontoška. Potom mi to došlo - po maďarsky sa kosť povie čont:-) Polievka vyzerá výborne, veď aj musí byť chutná podľa surovín, čo si použil. Tvoja polievka si zaslúži aj viac ako tých 5*, čo ti posielam:-)
Takuto polievku varim aj ja z kosti akych-kolvek,je to silny,chutny a vonavy vyvar.Pisem same chvaly na polievku,treba vyskusat a uvidite sami.A za tie spomienky 100*.Mas pravdu ,nam ostali krasne spomienky ,bolo to chudobnejsie ale oto krajsie,lebo nam stacilo malo.Nase vnucata...no ved uvidia...
Že "polievka spod šibenice" - až som nahlas zhíkla! Sracz, Ty máš šibeničný humor! Ale polievka musí byť skvelá. Ja tiež varievam niekedy z kostí, len nie takú čípoš :-))
Polievka vyzerá úžasne ale chybička se vloudila. V rozpise surovín je uvedené 600g feferonka sušená. To by bolo riadne vrece feferóniek
Všetci chvália polievku, ale nechvália Tvoje úžasné spomienky na Košice. Aj keď nie som rodená Košičanka, v detstve som často chodievala do Košíc, pamätám si mnohé miesta, ktoré si opísal ( a preto mnohí nepochopili v názve polievky ...spod šibenice..., aj keď ďalej v texte sa to dá zistiť) , a dnes sú Košice už 40 rokov mojim mestom a dobre mi padne Tvoja spomienka. Ty si dodnes pamätáš mená susedov, názvy miestnych častí, ale ako píšeš, či dnešné deti budú takto spomínať, oni neprebehajú denne toľkú časť mesta, ako to bolo kedysi, tak spomínajme.... :-))
určite vynikajúca polievka, no len ako zhromaždiť toľko ingrediencií a druhov kostí v jeden moment v jednom hrnci??????????? ale čo keď, kk, 5*

Pridaj komentár k receptu: