Čokoládovo-orechová babka fotorecept
Foto: nikola166
Maslové cesto s čokoládovo-orieškovou náplňou a chrumkavou kôrkou.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
štipka |
|
30 g |
|
15 g |
|
5 g |
|
3 ks |
|
pár kvapiek |
|
125 g |
|
Čokoládová plnka: | |
140 g |
|
100 g |
|
150 g |
|
30 g |
|
30 g nahrubo nasekané |
|
Poleva: | |
30 g |
|
1,5 PL |
|
1 kl |
|
45 g |
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
Postup
-
1
V miske zmiešame vlažné mlieko s droždím a 1 PL cukru, necháme 10 minúť odpočívať.
-
2
Maslo nakrájame na kocky, vajcia vidličkou rozšľaháme, múku nasypeme do misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor.
-
3
Pomocou kuchynského robota alebo stolného robota s hákmi na hnetenie vymiesime cesto. Najprv prilievame po častiach rozšľahané vajíčka. Potom prilejeme kvások. Pridáme aj pár kvapiek vanilkového extraktu.
-
4
Postupne pridávame na kocky nakrájané maslo.
-
5
Miesime 10-15 minút, až sa cesto nezačne oddeľovať od stien misky. Vznikne lepkavé cesto, no v žiadnom prípade nepridávame múku. Cesto preložíme do misky potretej olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke pár hodín, najlepšie celú noc.
-
6
Pripravíme si plnku. Maslo s cukrom vymiešame do peny.
-
7
Pridáme kakao.
-
8
Nakoniec prilejeme rozpustenú čokoládu, nesmie však byť horúca.
-
9
Cesto na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske. S cestom sa pracuje fantasticky, vôbec sa nelepí, ľahko sa vaľká. Rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme čokoládovou plnkou.
-
10
Posypeme nahrubo nasekanými orechmi alebo inými orieškami (opraženými lieskovými orieškami, mandľami, pistáciami).
-
11
Cesto následne zrolujeme ako roládu, treba rolovať veľmi tesne, vtedy nám vznikne krásna štruktúra po prerezaní. Po zrolovaní spoje pritlačíme.
-
12
Cesto pozdĺžne prerežeme napoly.
-
13
Upletieme vrkoč.
-
14
Snažíme sa navrchu mať otvorenú časť, v ktorej vidíme náplň.
-
15
Formu na biskupský chlebík vystelieme papierom na pečenie tak, aby nám na okrajoch pretŕčal. Cesto opatrne preložíme do formy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
-
16
Vykysnuté cesto vložíme do vyhriatej rúry na 170 °C a pečieme 25-30 minút, treba sledovať. Malo by mať zlatistú hnedú farbu.
-
17
Hneď po upečení potrieme polevou. Maslo zohrejeme, pridáme cukor, mlieko a škoricu.
-
18
Ozdobíme orieškami, mandľovými plátkami, kto na čo má chuť. Cesto je po upečení chrumkavé, vnútri čokoládovo-maslové. Najlepšie chutí prvý deň, potom začne tvrdnúť ako väčšina kysnutého pečiva. Stačí však vložiť na pár sekúnd do mikrovlnky a chutí ako čerstvo upečené. Naplniť ju môžete tiež podľa chuti, či už orechovo-hrozienkovou plnkou, jablkovou alebo napr. marhuľovo-marcipánovou.
Tak to mi je ľúto. Cesto musí byť v chladničke, fakt najlepšie celú noc. Ak nie je dostatočne dlho v chlade, ostane lepkavé a nedá sa s ním pracovať. Ja som pri vaľkaní takmer nepodsypávala múkou. Ďakujem za vyskúšanie a teší ma, že aspoň chuťovo dopadla dobre. Napodobne prajem všetko dobré v Novom roku ! :)