Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Čokoládovo-orechová babka fotorecept

nikola166 - fotkanikola166, 28. novembra 2021
Čokoládovo-orechová babka (fotorecept)
Foto: nikola166

Maslové cesto s čokoládovo-orieškovou náplňou a chrumkavou kôrkou.

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
štipka
30 g
15 g
5 g
3 ks
pár kvapiek
125 g
Čokoládová plnka:
140 g
100 g
150 g
30 g
30 g nahrubo nasekané
Poleva:
30 g
1,5 PL
1 kl
45 g
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    V miske zmiešame vlažné mlieko s droždím a 1 PL cukru, necháme 10 minúť odpočívať.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo nakrájame na kocky, vajcia vidličkou rozšľaháme, múku nasypeme do misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou kuchynského robota alebo stolného robota s hákmi na hnetenie vymiesime cesto. Najprv prilievame po častiach rozšľahané vajíčka. Potom prilejeme kvások. Pridáme aj pár kvapiek vanilkového extraktu.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne pridávame na kocky nakrájané maslo.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Miesime 10-15 minút, až sa cesto nezačne oddeľovať od stien misky. Vznikne lepkavé cesto, no v žiadnom prípade nepridávame múku. Cesto preložíme do misky potretej olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke pár hodín, najlepšie celú noc.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si plnku. Maslo s cukrom vymiešame do peny.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme kakao.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec prilejeme rozpustenú čokoládu, nesmie však byť horúca.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske. S cestom sa pracuje fantasticky, vôbec sa nelepí, ľahko sa vaľká. Rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme čokoládovou plnkou.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posypeme nahrubo nasekanými orechmi alebo inými orieškami (opraženými lieskovými orieškami, mandľami, pistáciami).

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto následne zrolujeme ako roládu, treba rolovať veľmi tesne, vtedy nám vznikne krásna štruktúra po prerezaní. Po zrolovaní spoje pritlačíme.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Cesto pozdĺžne prerežeme napoly.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Upletieme vrkoč.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Snažíme sa navrchu mať otvorenú časť, v ktorej vidíme náplň.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Formu na biskupský chlebík vystelieme papierom na pečenie tak, aby nám na okrajoch pretŕčal. Cesto opatrne preložíme do formy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vykysnuté cesto vložíme do vyhriatej rúry na 170 °C a pečieme 25-30 minút, treba sledovať. Malo by mať zlatistú hnedú farbu.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hneď po upečení potrieme polevou. Maslo zohrejeme, pridáme cukor, mlieko a škoricu.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ozdobíme orieškami, mandľovými plátkami, kto na čo má chuť. Cesto je po upečení chrumkavé, vnútri čokoládovo-maslové. Najlepšie chutí prvý deň, potom začne tvrdnúť ako väčšina kysnutého pečiva. Stačí však vložiť na pár sekúnd do mikrovlnky a chutí ako čerstvo upečené. Naplniť ju môžete tiež podľa chuti, či už orechovo-hrozienkovou plnkou, jablkovou alebo napr. marhuľovo-marcipánovou.

    Čokoládovo-orechová babka (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, samé dobré suroviny, víc než bohatě másla. Babka bude výborná a také hodně sytá.
chorvatka
No nepodarilo sa, ale kde som sa zmylila, alebo muka je na vine ??? Ale vynaliezla som sa : lyzicou som naukladala kusy cesta do formy, na ne plnku a babka je na svete hoci nie tak pekna ako tvoja @nikola166 ; Skusim inokedy, lebo chutove je vyborna. Vdaka za inspiraciu; Pekné Vianoce a este krajsi Novy Rok !
nikola166
@chorvatka (19.12.2021 20:26)

Tak to mi je ľúto. Cesto musí byť v chladničke, fakt najlepšie celú noc. Ak nie je dostatočne dlho v chlade, ostane lepkavé a nedá sa s ním pracovať. Ja som pri vaľkaní takmer nepodsypávala múkou. Ďakujem za vyskúšanie a teší ma, že aspoň chuťovo dopadla dobre. Napodobne prajem všetko dobré v Novom roku ! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia