Čokoládový koláč
Čokoládovo-orechová babka (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Maslové cesto s čokoládovo-orieškovou náplňou a chrumkavou kôrkou.
12 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 170 °C |
Postup- V miske zmiešame vlažné mlieko s droždím a 1 PL cukru, necháme 10 minúť odpočívať.
- Maslo nakrájame na kocky, vajcia vidličkou rozšľaháme, múku nasypeme do misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor.
- Pomocou kuchynského robota alebo stolného robota s hákmi na hnetenie vymiesime cesto. Najprv prilievame po častiach rozšľahané vajíčka. Potom prilejeme kvások. Pridáme aj pár kvapiek vanilkového extraktu.
- Postupne pridávame na kocky nakrájané maslo.
- Miesime 10-15 minút, až sa cesto nezačne oddeľovať od stien misky. Vznikne lepkavé cesto, no v žiadnom prípade nepridávame múku. Cesto preložíme do misky potretej olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke pár hodín, najlepšie celú noc.
- Pripravíme si plnku. Maslo s cukrom vymiešame do peny.
- Pridáme kakao.
- Nakoniec prilejeme rozpustenú čokoládu, nesmie však byť horúca.
- Cesto na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske. S cestom sa pracuje fantasticky, vôbec sa nelepí, ľahko sa vaľká. Rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme čokoládovou plnkou.
- Posypeme nahrubo nasekanými orechmi alebo inými orieškami (opraženými lieskovými orieškami, mandľami, pistáciami).
- Cesto následne zrolujeme ako roládu, treba rolovať veľmi tesne, vtedy nám vznikne krásna štruktúra po prerezaní. Po zrolovaní spoje pritlačíme.
- Cesto pozdĺžne prerežeme napoly.
- Upletieme vrkoč.
- Snažíme sa navrchu mať otvorenú časť, v ktorej vidíme náplň.
- Formu na biskupský chlebík vystelieme papierom na pečenie tak, aby nám na okrajoch pretŕčal. Cesto opatrne preložíme do formy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto vložíme do vyhriatej rúry na 170 °C a pečieme 25-30 minút, treba sledovať. Malo by mať zlatistú hnedú farbu.
- Hneď po upečení potrieme polevou. Maslo zohrejeme, pridáme cukor, mlieko a škoricu.
- Ozdobíme orieškami, mandľovými plátkami, kto na čo má chuť. Cesto je po upečení chrumkavé, vnútri čokoládovo-maslové. Najlepšie chutí prvý deň, potom začne tvrdnúť ako väčšina kysnutého pečiva. Stačí však vložiť na pár sekúnd do mikrovlnky a chutí ako čerstvo upečené. Naplniť ju môžete tiež podľa chuti, či už orechovo-hrozienkovou plnkou, jablkovou alebo napr. marhuľovo-marcipánovou.
|