Čokoládový koláč

Čokoládovo-orechová babka (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Maslové cesto s čokoládovo-orieškovou náplňou a chrumkavou kôrkou.

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame vlažné mlieko s droždím a 1 PL cukru, necháme 10 minúť odpočívať.
  2. Maslo nakrájame na kocky, vajcia vidličkou rozšľaháme, múku nasypeme do misky, pridáme štipku soli a kryštálový cukor.
  3. Pomocou kuchynského robota alebo stolného robota s hákmi na hnetenie vymiesime cesto. Najprv prilievame po častiach rozšľahané vajíčka. Potom prilejeme kvások. Pridáme aj pár kvapiek vanilkového extraktu.
  4. Postupne pridávame na kocky nakrájané maslo.
  5. Miesime 10-15 minút, až sa cesto nezačne oddeľovať od stien misky. Vznikne lepkavé cesto, no v žiadnom prípade nepridávame múku. Cesto preložíme do misky potretej olejom, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke pár hodín, najlepšie celú noc.
  6. Pripravíme si plnku. Maslo s cukrom vymiešame do peny.
  7. Pridáme kakao.
  8. Nakoniec prilejeme rozpustenú čokoládu, nesmie však byť horúca.
  9. Cesto na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske. S cestom sa pracuje fantasticky, vôbec sa nelepí, ľahko sa vaľká. Rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme čokoládovou plnkou.
  10. Posypeme nahrubo nasekanými orechmi alebo inými orieškami (opraženými lieskovými orieškami, mandľami, pistáciami).
  11. Cesto následne zrolujeme ako roládu, treba rolovať veľmi tesne, vtedy nám vznikne krásna štruktúra po prerezaní. Po zrolovaní spoje pritlačíme.
  12. Cesto pozdĺžne prerežeme napoly.
  13. Upletieme vrkoč.
  14. Snažíme sa navrchu mať otvorenú časť, v ktorej vidíme náplň.
  15. Formu na biskupský chlebík vystelieme papierom na pečenie tak, aby nám na okrajoch pretŕčal. Cesto opatrne preložíme do formy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
  16. Vykysnuté cesto vložíme do vyhriatej rúry na 170 °C a pečieme 25-30 minút, treba sledovať. Malo by mať zlatistú hnedú farbu.
  17. Hneď po upečení potrieme polevou. Maslo zohrejeme, pridáme cukor, mlieko a škoricu.
  18. Ozdobíme orieškami, mandľovými plátkami, kto na čo má chuť. Cesto je po upečení chrumkavé, vnútri čokoládovo-maslové. Najlepšie chutí prvý deň, potom začne tvrdnúť ako väčšina kysnutého pečiva. Stačí však vložiť na pár sekúnd do mikrovlnky a chutí ako čerstvo upečené. Naplniť ju môžete tiež podľa chuti, či už orechovo-hrozienkovou plnkou, jablkovou alebo napr. marhuľovo-marcipánovou.