Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. novembra 2014
Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept vznikol vlastne z môjho vlastného omylu, miesto pôvodne plánovanej špaldovej múky som dala k hladkej múke ražnú celozrnnú múku a už som Zobraziť celý popisTento recept vznikol vlastne z môjho vlastného omylu, miesto pôvodne plánovanej špaldovej múky som dala k hladkej múke ražnú celozrnnú múku a už som to nechcela meniť. Cesto som spracovala, odložila na noc kysnúť do chladničky a na druhý deň upiekla pagáčiky, ktoré ma príjemne prekvapili svojou chuťou i vzhľadom, preto pridávam recept.

1 dávka 40 kusov
porcia
12 hodín minút
príprava
20 minút
na 170 horný a dolný oh °C

Suroviny

150 g
250 g
20 g čerstvé
1 ČL
150 ml
125 g čerstvé
1 ks
1 PL
Náplň:
4 ks stredná
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
2 PL
Na potretie vrchu:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misy som dala hladkú a celozrnnú ražnú múku, 1 PL soli, soli je toľko treba, aby sa vyvážila sladká chuť cibule, ktorú som pridala neskôr, do premiešanej zmesi som spravila jamku, rozdrobila som do nej droždie, posypala kryštálovým cukrom,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...droždie som zaliala 100 ml vlažného mlieka, pridala som vaječný žĺtok,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...ked vykysol kvások - asi 15 minút, priliala som rozpustené vlažné maslo,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...medzitým som na rozohriatom olivovom oleji orestovala na jemno pokrájanú červenú cibuľu, osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ju úplne vychladnúť,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..všetky suroviny na pagáče som dôkladne spracovala rukami na tuhšie cesto, ide to dosť ťažko,lebo je to celozrnná múka, treba spracovávať dlhšie asi 10 - 15 minút, kým sa cesto dobre spojí. Cesto som nechala na teple prikryté čistou utierkou asi 20 minút odpočívať,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...potom som ho vyklopila na silne pomúčenú dosku, pomúčila som aj cesto a aj valček, lebo cesto dosť lepí,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika, okraje sa dosť strapkajú, je to ražná múka, ale nič sa nedeje, dajú sa rozstrapkané časti dobre spojiť rukou, prstami rúk a dlaňou,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...preložila som hornú tretinu cesta do stredu, cez to dolnú tretinu cesta, potom zľava doprava jednu tretinu cesta a cez ňu poslednú tretinu cesta zprava doľava, čím bolo na sebe 9 vrstiev - prekladanie ako pri lístkovom ceste. Nechala som takto poskladané cesto odpočívať prikryté čistou utierkou asi 20 minút, postup som opakovala ešte 2x.

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom som cesto rozvaľkala do tvaru obdĺžnika, potrela som ho rovnomerne cibuľovou zmesou tak, že som nechala po obvode voľný pás široký asi 3 cm.

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto s cibuľovou náplňou som opäť poskladala, ako som popísala vyššie v bode č. 8,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...cesto som vložila do vandlíka, prikryla čistou utierkou a dala odpočívať na 12 hodín na noc odpočívať do chladničky.

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Takto pekne vykyslo za noc v chladničke na pomerne mäkké cesto, to pomalé kysnutie v chladničke má veľa do seba, lebo cesto vykyslo napriek tomu takto krásne, že v ceste je celozrnná ražná múka.

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto som dala opäť na silne pomúčenú dosku, silne som znovu pomúčila aj valček a aj cesto,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..ktoré som hned po vybratí z chladničky rozvaľkala a naposledy poskladala ako som popísala vyššie v bode č. 8,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..rozvaľkala som ho zase hned na hrúbku asi 1,5 cm, povykrajovala som dobre pomúčeným vykrajovačom pagáčiky, ktoré som zaguľatila ešte točením pagáčikov medzi hranami dvoch dlaní, nerýhovala som ich na povrhu, nie je treba, povrch pre obsah cibule nie je hladký, robí prirodzené rýhy...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...rovno som ich kládla na plech s teflónovou fóliou, bez dalšieho kysnutia som ich 2x potrela rozšľahaným vajcom,...

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...vložila som ich piecť do rúry, kde som dala na spodok hrnček vriacou vodou, pokropila som vodou aj spodok rúry, aby sa vytvoril dostatok pary - tzv. vlhké pečenie, piekla som pri teplote 170 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 20 minút, kým nemali peknú zlato - hnedú farbu, každý si odsleduje teplotu a čas pečenia podľa svojej rúry,vybrala som ich z rúry a nechala úplne vychladnúť.

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pagáčiky som dala na podnos a pochutnávali sme si na tejto úžasnej dobrote.

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pohľad z blízka: vidno, ako krásne nalístkovali a narástli, sama som tomu neverila, že sa tak stane, lebo som omylom dala celozrnnú ražnú múku, to pripisujem výhode pomalého kysnutia v chladničke, ražná múka je chuťovo oveľa výraznejšia ako biela múka, výborne kontrastuje s čiernym korením a sladkou chuťou cibule, čomu napomáha aj väčšie množstvo soli. Majú vynikajúcu chuť, sú zdravšie, dokonca výborné pre diabetikov, lebo ražná celozrnná múka obsahuje polysacharidy, ktoré sa pomaly štiepia a tým nezvyšuje prudko hladinu cukru v krvi, má nízky glykenický index, obsahuje veľa minerálov a vitamínov, stopových prvkov a vlákniny, čím je požehnaním aj pre iných chorých a ako aj pre zdravých ľudí. Za seba len toľko, myslela som si, že nepodarok som zamiesila a mojim nechceným omylom vznikol nový recept na zdravšie vynikajúce cibuľové lístkové pagáče úžasnej chuti, ktoré sú mäkké a vláčne i viac dní, odporúčam smelo vyskúšať :-)

    Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

dandika1
@pusta zase nieco nove, zaujimave hned dnes urobim a zajtra upeciem (((otazocka cibule vyhovuju manzelovi syn velmi nie tak mohol by ist aj nejaky syr? Urobila by som viac cesta))) ked budes taka laskava porad,rcp je uz v KK...Prajem pekny den...
pusta
@dandika1 , celkom iste áno, potom daj syr do cesta asi v množstve 20 gramov, zníž soľ v ceste o 1/4 PL a môžeš posypať aj vrch pagáčov syrom, resp rascou, sezamovými, ľanovými...inými semienkami. Sprav aspoň dve cestá.
som rada, že sa ti môj "omyl" páči :-)))
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
Prajem pekný deň aj ja teba a nech sa ti pagáčiky vydaria i chutia!!!
potom mi daj vedieť :-)
vilie
Pagáčiky môžem a cibuľu tiež. Najbližší víkend vyskúšam. Rcp je už v KK. Ďakujem.
finczi
Zaujímavý, chutný recept. S ražnou múkou nemám dobré skúsenosti, ale ak ,,neprekročím rýchlosť", hádam zmením názor - omalé kysnutie v chlade ešte nemám vyskúšané. Ďakujem za tip. KK
jozka2
Kolaciky vyzeraju velmi dobre.Nechcem tu navodit situaciu,aby vznikli hadky,lenze listkove tvoje kolaciky urcite nie su.Listuju sa aj croissans,aj vsetky oskvarkove ci zemiakove pagaciky,aj kolaciky z plundrovaneho cesta sa listuju a nie su listkove.Listkove cesto ma uplne iny character aj ine zlozenie ingred.Chcem ta poprosit,len sa mi nesnaz dokazovat,ze nemam pravdu.Toto som napisala pre zacinajucice kucharky aby ich to nemiatlo,ze aj taketo cesto je listkove.vdaka.
pusta
@jozka2 , to je tvoj názor. toto si už opakovane riešila aj v minbulosti, avšak nemáš pravdu.

stojím si za tým, čo som napísala, lebo toto síce nie je obyčajné, klasické čisté lístkové cesto, ale je to to, čo som napísala.

pre začínajúce kuchárky, aby ich to neplietlo a nedali sa zmiasť mylnou informáciou od @jozka2 , upozorňujem, že:
1. ide o KYSNUTÉ LÍSTKOVÉ CESTO, nie o obyčajné lístkové cesto, ani o iné cesto ako napr. pľundrové, to je zase iné cesto.
2. bolo 12 hodín v chladničke, ale nie preto, aby lístkovalo, ale z dôvodov pomalého kysnutia.
3. Kysnuté lístkové cesto vôbec nemusí byť v chladničke, aby lístkovalo, tu je rozhodujúci pomer tuku, múky, oleja a ostatných ingrediencií a práve preto ide o Kysnuté lístkové cesto a o žiadne iné cesto.

@jozka2 , som rada, že sa ti pagáčiky páčia.
dakujem ti.
pacinka
Kysnuté lístkové cesto neexistuje! Kysnuté cesto lístkové sa volá pľundrové. Toto však nie je ani pľundrové cesto. Je to kysnuté pagáčové cesto s iným druhom múky. Jedine že by @pusta zmenila technologické normy cukrárskych výrobkov zavedením nového pojmu :-))
marcel83
@pusta znova klamete. Aby cesto lístkovalo, je nutné cesto prekladať, čo ste Vy nerobila /teda raz - jednoduché preloženie/.

Pre začínajúce kuchárky: Nedajte sa oklamať @pustou. Nerozumie tomu. Toto, čo tu predviedla, nieje "Kysnuté lístkové cesto". To sa robí úplne inak:

 dobruchut.azet.sk/recept/10728/kysnute-listkove-cesto/...


Mimochodom @pusta :
"Jedna sa o kysnute listkove cesto - teda plundrovane."
@jozka má pravdu.
jozka2
Marcel,ani plundrovane.plundrovane prekladas viac krat ako listkove a davas do chladu ak chces mat kvalitne plundrovane.Tak ako stale dokecane odpalovane cesto bolo neodpalovane tak isto aj toto dekecane je listkove.Nikde nevidim a zobrala som aj lupu na to aby som nasla, kde sa jej cesto listkuje.Ma ho nakysnute a upecene.prosim vas nechajte ju nech ma pravdu ako stale nech tu nenastane spust,tak ako pred tym pri inych receptoch.Ona je dobra kucharka,ale nulova pekarka.Tak ako ja si nemozem fandit,ze moje kolaciky su krasne ozdobene,ked nie su,lebo to neviem tak aj pusta nevie piect.
pusta
@Marcel83 , nemáte pravdu.

1. croissant je čosi úplne iné, úplne iná technologia-
takto sa robí cesto na croissant:

 www.kajman.net/recepty/mucniky/61-francuzsky-croissant...



2. toto cesto som prekladala až 5x a nie jednoduché skladanie, ale zakaždým až 9 vrstiev na seba, čo spôsobí lístkovanie.

3. sú rôzne spôsoby prípravy lístkového kysnutého cesta, nie je podmienkou vyrobiť závinové cesto a maslové cesto, každé zvlášť a až potom spracovávať, i ked to je klasika.

 varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkove-pagace-fotorecept/35...

 varecha.pravda.sk/recepty/listkove-skvarkove-pagaciky/369...

 varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkove-pagaciky-fotorecept/...

 varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkove-kysnute-pagace/46265...

a mola by som pokračovať, všade krásne vidno, že kysnuté cesto krásne nalístkovalo, a to bez potreby vyrobiť dve cestá, podstatné je zloženie cesta, múka : tuk : ostatné ingrediencie.

k vášmu výroku "znalca" a k výroku "o klamaní" sa nemienim .
vyjadrovať.

toto platí i pre @pacinka , ktorá ešte žiadny žiadny recept nepridala ale rozumie sa všetkému najlepšie, najviac k vykecávaniu, nalepšie varí pusou, čo by tak asi robila, keby pridanie receptu boko podmienkou pridania komentárov???
DDDDD
4. nie je to v žiadnom prípade pľundrové cesto, o tom ste sa presvedčil už opakovane pod inými mojim rp s kysnutým lístkovým cestom.
vid:
toto je pľundrové lístkové cesto, vyžaduje vyrobiť 2 základné cestá zvlášť :

 www.mnamkyrecepty.sk/recipe/plundrove-cesto/...

 www.receptyonline.cz/recept--plundrove-testo--817.html...

 www.laskominyodmaryny.cz/2012/11/plundrove-testo-navod-na-vyrobu...
jozka2
Ku ktoremu z tychto linkov co si tu pridala radis svoje cesto,lebo podla mna sa na ziadne z nich nepodoba,tvoje kolaciky sa vobec na fotke nelistuju.Dalej Muka musi byt na tieto kolaciky s vysokym obsahom lepku,lebo je to mastne cest.Tvoja nie je.Sorry,ale ked si omylom dala inu muku uz ich nemozes volat listkove.Beriem,upiekla si dobre pagaciky, ku polievke by som si dala,len netituluj tak ako stale aj teraz inym nazvom.Uz ked si zmenila muku mala si dat mozna kolaciky kysnute za studena a nikto by ti tam k tomu nic nepisal.Vam chutia a to je podstatne.
katkat
Pekne, ja to asi skusim s tou spaldovou niekedy. Paci sa mi ta cibula v ceste:)
2x amia a pusta
vikulqa
Ja nechápem, že váš vôbec baví toto riešiť :D TAK ČO ! Pusta vymyslela novééé cesto a môžte len závidieť :D @pusta Pagáčiky sú krásne, nenormálnu chuť si mi teraz urobila :) asi zjem monitor :)
lubavas658
@pusta , všimla som si, že po mojom prvom komentári ste premenovali recept ako som to navrhla, mozno si to všimol aj iný. Trvalo to nie dlho, asi dovtedy, kým ste si prečítali komentár od Vikulqi, že ste vymysleli nové cesto a že vám môžme iba závidieť. Hned ste recept zase premenovali na pôvodný lístkový. nemám slov. niežeby som vám závidela ale vyhla by ste sa fakt tým komédiám tu dennodenne, keby ste nebola taká ješitná. Robíte si sama zle, tak si tú kritiku aj zaslúžite. Komu niet rady tomu nieto pomoci!!
pusta
@mata3636 , máš pravdu, pokiaľ ide o recept na Wellington, názov má zodpovedať originálu od kuchára generála Arthur Welleslay Duke of Wellington, konkrétne názvu jedla z mierovej konferencie vo Viedni po víťazstve nad Napoleonom, ktorá sa konala v roku 1814 a podávala sa u kniežaťa Meternicha, čiže musí byť z pravej svičkovej.
tieto pagáče tam nepatria.
pusta
@lubavas658 , vieš prečo som recept nepremenovala?
pozrela som si pre istotu učebnicu pre čašníkov a kuchárov, Príprava jedál - Technológia od autorov E. Brhlík a J. Romaňuk, kde a strane 610 je presne popísané,
kysnuté lístkové cesto, odporúčam tebe i ostatným si to naštudovať.
dočítaš sa, že som dala názov správne.
pusta
@vilie , tento recept ťa určite nesklame.
som rada, že vyskúšaš už cez víkend :-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk
pusta
@finczi , neboj sa toho, sprav, ako si napísala, ak nebudeš robiť ručne ako ja.
áno, je to nový recept a vynikajúci, pomalé kysnutie sa mi osvedčilo v chlade už dávno, preto som ho zvolila aj teraz a nesklamalo ma, vrelo odporúčam :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
@katkat , s celozrnnou špaldovou múkou to bude rovnaké, ako s celozrnnou ražnou múkou,len zase iná chuť.
spokojne sprav podľa seba.
teší ma, že tebe sa recept páči, s cibuľou výborné :-)
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@vikulqa , trafila si kliniec po hlavičke :-)))
samozrejme, že idú puknúť od závisti, ž sa mi podarilo vymyslieť nový neopozeraný recept a ešte k tomu aj výborný recept :-)
som rada, že som ti urobila nenormálnu chuť, ale monitor nezjedz, radšej si ich upeč :-)
dakujem za pochvalu a odvážny komentár, vážim si to!
deria
@pusta tie pagáče určite vyskúšam.
No je škoda, že sa na takýchto komentároch dobre bavíte (ja a mnohí iste nie) a nahrávate tým, čo striehnu na každé vaše napísané slovo. Máte úžasné recepty najmä pre "gastronomicky negramotných" bože to sú výrazy :). a práve nadšenie z vašich receptov, nás obyčajných negramotných varecháčov, by vám mohlo stačiť. Ignorácia je iste úspešnejšia ako nekonečné obhajovanie svojej pravdy.
pusta
@deria , veľmi si vážim mienku obyčajných všetkých "negramotných" varecháčov, ktorí sú prístupní a dajú si vysvetliť, však nič sa nedeje, ak sa s tým ešte nestretli. ja sama som sa učila a aj teraz sa len učím.
prepáč, tie zlostné negramotné komentáre môžem len vysmiať a nepripúšťať si ich, pretože poznám ich nízky cieľ, mnohí z nich vedia, že nemajú pravdu, aj tak budú schválne tárať a rozprávať nezmysly.
nikto učený z neba nespadol, ani ja, tak si naštudujem, čo neviem a podelím sa.
som rada, že tebe sa pagáče páčia a teší ma, že ich vyskúšaš.:-)))
dakujem ti za krásne hodnotenie mojej práce a pochvalu, vážim si to od teba.
tatranka
Cibuľové pagáčiky som ešte nerobila a hlavne tá sladkastá červená cibuľka,určite bude v ceste zaujímavá.
Recept je naozaj lákavý.Keďže sa blížia dni,kedy sa bude viac piecť a rodina sa určite medzi sviatkami zíde,oni sa pri silvestrovskom stole zídu.Si veľmi šikovná @pusta a aj nápaditá. 5*
oravanka
PRÍPRAVA LÍSTKOVÉHO CESTA

Lístkové cesto sa skladá z dvoch rôznych ciest, ktoré mu dodávajú vláčnosť a hlavne efekt niekoľkých na sebe naukladaných listov.
Prvým je TUKOVÉ CESTO, na prípravu ktorého potrebujeme PRESNÉ pomery tuku a hladkej múku:
125 g tuk
80 g hladká múka
Zmäknutý tuk zmiešame s hladkou múkou, dáme do misy, ktorú prikryjeme a na pol hodinu necháme odstáť v chlade.
Druhým je ZÁVINOVÉ CESTO
80 g hladkej múky
1 žĺtok
1 malá kávová lyžička octu
40 ml studenej vody
soľ
Múku trochu osolíme, zatiaľ si v miske vedľa poriadne vymiešame žĺtok s vodou a olejom, potom ho nalejeme do múky a vypracujeme tuhé cesto. Potom ho prikryjeme a necháme pol hodinu pri izbovej teplote odstáť.

LÍSTKOVÉ CESTO
Po odstátí oboch ciest závinové rozvaľkáme na pomúčenom povrchu približne na hrúbku 5 milimetrov. Do stredu vyvaľkaného závinového cesta položíme tehličku tukového cesta, ktorú prekryjeme všetkými stranami rozvaľkaného. Cesto potom položíme „dolu hlavou“, pomúčime a necháme 20 minút odpočívať. Po 20 minútach cesto znovu vyvaľkáme na hrúbku 5 milimetrov, poskladáme do taštičky ako predtým, otočíme „dolu hlavou“, pomúčime a opäť 20 minút necháme oddychovať. Celú procedúru zopakujeme ešte raz a až potom je cesto hotové.
pusta
@oravanka , veľmi správne :-)
presný predpis na obyčajné klasické lístkové cesto :-)
chválim.
lubavas658
kysnuté lístkové cesto je cesto pľundrové, to tu už odznelo viackrát, ale to sa robí inak ako tu. ak sem dáte pusta linky na škvarkové pagáče, tie sa lístkujú pre vrtsvu tuku-škarkov, ktorými je cesto potreté.môže sa potrieť aj iným tukom,či nastrúhať tuk na cesto, či zabaliť tukové cesto do závinového,preložiť a potom prekladať viackrát. Práve preto sa lístkujú,lebo tuková vrstva počas pečenia oddelí jednotlivé vrstvy. tu to nie je, cibuľová vrstva sa nebude lístkovať, názov nezodpovedá postupu,aj keby ste sa rozkrájali. Ja nevravím, že pagáče sú zlé, ale vytýkaný je názov a nechcete to pochopiť,ako vždy. ak ste vymysleli nové cesto, tak ho nazvite novým názvom,lebo tento je už obsadený a nezodpovedá mu váš postup.
pusta
@tatranka - Milá Martuška, je to perfektná kombinácia, garantujem ti, že budeš veľmi spokojná :-)))
vrelo odporúčam vyskúšať.
tvoje krásne hodnotenie ma veľmi teší, vážim si to od teba.
teší ma, že sisi všimla nápaditosť receptu.
dakujem za uznanie a 5*
lubavas658
ja mám toho naštudovaného dosť!!! varecha nie sú len gastronomicky negramotní kuchári, prosila by som REDAKCIU o vyjadrenie k názvu receptu a celej diskusii k nemu. hádam nebudete podporovať prepisovanie základných gastronomických pojmov od samozvanej kuchárky, ktorá sa podľa svojho vyjadrenia tiež len učí a jej dôveryhodnosť tu je velmi pochybnáí?! to sa mi snád len sníva
pusta
@lubava658 , zúriš zbytočne :-)
nikdy som sa kuchárkou nenazvala. som len obyčajný amatér, ktorý pridávam recepty, o ktorých viem, že sú kvalitné a aj také, kde spravila chybu a nehanbím sa za to.
očakávam, že aj ty podložíš svoje rečičky vlastným receptom :-)
aj ked som amatér na amatérskej stránke, priebežne sa učím a doplňujem si svoje vedomosti, nikdy som netvrdila o sebe na rozdiel od Teba, že viem všetko alebo dosť ako to robíš Ty :-)))))
lubavas658
ak sa považujete teraz s falošnou skromnosťou za amatéra, tak sa aj tak chovajte a prijmite názor gastronomicky viac vzdelaných a skúsenejších kuchárov. pekárov. Lebo to čo tu predvádzate zase len svedčí o opaku. iný názor ako vlastný neprijmete, sme toho svedkami dennodenne, tak sa chovajú len sebavedomý šéfkuchári s viacerými michelinovými hviezdičkami(možno im aj krivdím) vy ste začali piecť nie tak dávno, to je vidieť na vašich receptoch, lebo nemáte dosť skúseností, aj ked sem pridávate skoro denne recepty, o kvalite by som radšej pomlčala, ide dolu vodou priamo úmerne množstvom pridaných receptov. Toto vám už redakcia vytkla pred pár dňami, sledujem Varechu, viem.
tatty
Aj by som tie parádne pagáče upiekla, lenže ako, keď neviem ako sa presne volá cesto :-D.. Škoda, lebo recept je excelentný, nakoniec iný som od pusty zatiaľ nevidela. Len tomu okolo akosi nerozumiem a je mi z toho dosť smutno :-(
pusta
@lubava658 , redakcia mi nič nevytkla, rozdiskutovali sme si to spolu na inom fóre,navzájom vysvetlili. :-)))
pečiem a varím veľmi dlho, mám recepty uverejnené na rôznych weboch, aj zahraničných, v rôznych časopisoch, blogoch a inde, hodnotia ich kladne aj šéfkuchári, bola by ste veľmi prekvapená, aj tie hviezdičky majú :-)
som si vedomá toho, že moje recepty sú kvalitné a učím sa dalej.
čo si vy o mne myslíte a ako čo chápete, to mi je úplne jedno :-)
už ste mi smiešna DDDDD
krútite sa ako had, vykrúcate ako veterná hviezdica, lebo ste nepochodila, už ste fakt trapná.DDDDD
odporúčam vám, aby ste sa nevykecávala, ale dokázala svoje kvality aspoň jediným receptom s nafoteným fotopostupom, aby sme mohli všetci ostatní posúdiť, čo viete vy :-)))
ste tu od septembra t. r,. mohli ste to stihnúť a nerečniť do vzduchu.
good luck :-)
pusta
@tatty , myslím, že tento recept môžeš spokojne upiecť a budeš určite spokojná, je rovnako excelentný ako si dosiaľ odo mňa videla a možno aj odskúšala,.
som toho názoru, že ho dokážeš posúdiť spoľahlivo sama, bez obáv pred takými zlomyseľnými komentármi ako má @tiginko a spol.
nedaj sa nikým ovplyvniť, urob sama, ako uznáš za vhodné.
je známe, že @tiginko chodí rýpať tam, kde nemôže nič iné, nie som jediná :-)))
nesnaž sa tomu rozumieť, hodnoť len recept, ak ťa smiem poprosiť.
dakujem ti za uznanie a pochvalu, vážim si to od teba i za morálnu podporu.
hubata
@pusta : namiesto cibule sa do cesta na Záhorí dáva kapusta (nie kyslá). Tiež je cesto rozstrapkané vinou kapusty a to ti je na takýchto pagáčoch najlepšie...... Záhorácke gazdinky samozrejme dávajú obyčajnú hladkú múku.
2x pusta a k423
lubavas658
nuž niekto sa rokmi pridávaním receptov zlepšuje, niekomu nepomáha ani prispievanie na viacero stránok, kedže podľa vlastného priznania sa nehanbí ani za dosť časté nepodarky. Ja by som sa asi hej. túto pani by som nazvala odstrašujúcim príkladom, dá sa veľa poučiť z jej receptov,ako ich tak prezerám. Stále sa kôli niečomu nedaria fotky, poväčšine sa musí obhajovať, čo prečo a ako robila. Tomu teda hovoríte preukazovanie svojich kvalít?
pusta
@lubavas , hej, preto som vyhrala hned na prvý raz prvú cenu a nie jedenkrát, aj na súťažiach a iných weboch, nemusím sa chváliť, len včera mi oznámil zahraničný web, že za posledný týždeň si pozrelo len 4 674 ľudí, ta čo sa mi odmenil tento web a s úctou podakoval za moje krásne recepty a fotografie, žiadajú ma o dalšie :-.).
uvedomuješ si vôbec, že svojimi komentármi mi nechtiac zvyšuješ
rating???
ved ja sa ti za tvoju námahu musím vlastne podakovať :-.))))
prečo sa len vykecávaš a zúriš, nepridáš svoje recepty, aby si dokázala svoje kvality DDDDD
spetkasoli
mne sa recept velmi paci a je mi jedno ako je pomenovany, dolezita je chut a urcite ho vyskusam, dakujem@pusta a recept si ukladam. Nepaci sa mi tolko zloby okolo jedneho nazvu receptu, asi sa tu vsetci zblaznili, skoda, tak tu byvalo dobre:(
vikulqa
Vy ste poniektori chori na hlavu prisam fakt :D to vas akože bavi? :D kus sa uvolnite pre pána šak poniektorí tu infarkt dostanete z tej varechy :D pusta nevsimaj si ženu ktora nema ani jeden recept :D totalne by som sa na nu vyprdla nech aj praskne od zlosti :D ked si sama sebe potrebuje dokazovat aka je dokonala tak nech spuchne a nech si to o sebe mysli :D Moja koložvarska bola prva a teraz je tretia koli vasim komentarom :D pfff :D budem urazena :D hahaha :D
marika21
***** mne sa recept páči. Hlavne , že chutí. Nedaj sa odradiť, prispievaj naďalej. Recept si ukladàm. Tie pichľavé, útočné komentáre si nevšímaj. Recepty máš dobré, pekne vypracované, popísané, pofotené. Pagáčiky vyzerajú na obrásku dobre, pekne upečené.
1x pusta1
pusta1
@spetkasoli ,som rada, že sa ti recept páči, súhlasím :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta1
@wurst , som rada, že sa ti môj recept páči :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*
1x pusta1
pusta1
@ancicka , máš pravdu.
na moje veľké prekvapenie v chladničke pomalým fermentovaním krásne nakysli za tých 12 hodín, boli nad očakávanie ľahké , nuž a naozaj chutili. :-)
my máme radi ražnú múku, pre nás boli úžasné, príjemne prekvapili.
však kto ju nemá rád, tak nemusí, nie každému musí vyhovovať.
dakujem za komentík.
sracz
Technológiu kysnutia cesta v chladničke nepoznám a pravdepodobne ju ani nezaradím do svojej kuchyne, ale z Tvojej tácne, @pusta milá, by som sa rád nechal ponúknuť!
pusta1
Milý@sracz - ferikém drágám, ja som už použila pomalé kysnutie v chladničke pri domácom chlebíku, pri pečive - rohlíky, žemle, tiež pri croissantoch a ráno boli teplé úžasné raňajky čerstvých dobrôt veľmi rýchlo upečené. nechám však na teba, ako sa ty rozhodneš,.
teba, priateľ môj, vždy rada ponúknem.
iva2111
Receptů na pagáčky jsem už pár zrealizovala :-)
Chtěla bych poradit těm, kdo budou zkoušet tento recept, menší množství soli do těsta. Na 400 g mouky je použitá lžíce, tj. 20-25 g soli. Přesto, že je cibule sladká, je to strašně moc (cibulová náplň je navíc také přisolovaná).
Běžně se soli dává 1,6-2% (k hmotnosti mouky), tady to mělo být 8 g, necelé dvě rovné lžičky. Kdejaký dobrý lékař dnes radí méně solit ;-) navíc - kvasinky jsou také živé organismy a ani jim tolik soli nemůže dělat dobře.
(Čerpám z různých dostupných pekárenských technologií a z vlastní zkušenosti.)
K lístkování -či nelístkování- se tu, myslím, nejlíp vyjádřila @lubavas658
pusta1
@iva2011 , obmedzovať soľ vo všeobecnosti v potravinách radia lekári už dávno, to nie je žiadna novinka ako ani to, že všetky pagáče sa robia viac slané ako iné pečivo.
v tomto zložení to vôbec nie je presolené, a to nielen k vôli cibuli, ale aj kvôli chuti ražnej múky a ty to veľmi dobre vieš :-)
to je ten rozdiel voči pečivu len s bielou múkou, však?
no a ked budeš pomaly fermentované kysnuté cesto z chladničky, predtým opakovane prekladať, tu až 5x, tak vo výsledku bude lístkovať.
a ty vieš veľmi dobre ako skúsená pekárka aj toto. :-)
1x pusta1
iva2111
Viz můj příspěvek výše...psala jsem pouze těm, kdo budou chtít recept zkusit.

Prosím o neprznění mého nicku, všimla jsem si toho u vás už víckrát.
pusta1
@iva2111 , nesmieš byť malichetrná, sama vieš, že nejde o sprznenie tvojho nicku, len o neúmyselný preklep, za ktorý sa ospravedlňujem.
1x pusta1
k599
V knihe Príprava jedál od E.Brhlíka a J,Romaňuka na str.610 je recept na Cesto na koláče a Cesto na lístkové koláče. Ak je záujem, môžem prepísať, keď sa to už @puste nechcelo.
registrovana
Na str. 610 je presne napísané, citujem:

Cesto na lístkové koláče

Postup:
Z droždia, časti múky, mlieka a cukru pripravíme riedky kvások, poprášime múkou a v teplom prostredí necháme vykysnúť. Maslo prepracujeme s časťou múky a upravíme do tvaru štvorca.
Z preosiatej múky, roztopeného masla, vykysnutého kvásku a ostatných surovín vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme čistým obrúskom a necháme v teplom prostredí vykysnúť. Vykysnuté cesto prepracovaním stužíme a zabalíme do neho tukový štvorec. Cesto ďalej pripravujeme rovnakým spôsobom /vaľkaním a prekladaním/ ako pri príprave lístkového cesta. Na výrobu cesta použijeme chladnejšie suroviny, aby cesto príliš rýchlo nekyslo. Dôležitá je hustota cesta a jeho správne vaľkanie a prekladanie, pretože prílišným vaľkaním a prekladaním sa môže narušiť lístkovanie.
pusta1
@tatranocka , tvoj komentík som akosi prehliadla, pardon :-)
Alan Lesyk je môj osobný priateľ, bolo by veľmi zaujímavé, keby spravil karikatúru o @tatranocka a @viera1 DDDDD
len pre tvoje info: t. č. žije v Chorvatsku a stará sa o svoju vnučku :-)

@all
@tatranocka a @viera1 je totiž tá jedna a tá istá identická osoba DDDDD
predvčerom sa @viera1 sama "Coming out"ovalla v Diskusii
Bezlaktozový jogurt - pozrite si to:

tatranocka, 26. novembra 2014 o 21:47
Hehe,takto znela otázka:
naladena, včera 16:52
Vie niekto ako sa doma vyrobí bezlaktózový jogurt? Jogurtové kultúry sa vraj dajú kúpiť v lekárni, ale tam nejak netušia čo od nich chcem. Nemajú jogurtové kultúry.

viera1, 26. novembra 2014 o 23:04
@leomax však som nič,len okopírovala zadanie :) :) :)
tatranocka
@pusta trvalo vám to trošku dlhšie,ako sme očakávali,ale chytili ste sa :) Nie sme jedna osoba ako pusta a pusta1... máme z toho srandu a ak máte blízku (zdôrazňujem BLÍZKU) osobu,tiež vám môže dať heslo,hehe...BTW A.L. je váš spolužiak a osobný priateľ môjho otca,ktorý žil v BA od r. 1954-1979.Dnešným komentárom ste potešili nielen mňa,ale aj ďalších varecháčov :) Neberieme sa tak vážne ako vy a heslo na varechu nie je heslom na bankový účet :)A ešte jedna poznámka;kontrolujte sa ,ja vám netykám a neprajem si,aby ste tykali vy mne.Každopádne ste nesklamali...zábava pokračuje.
Dôležité je,aby ste vysvetlili význam prekladania vášho cesta v tomto recepte tak,aby to pochopili aj skúsené kuchárky...lebo sa to zatiaľ nepodarilo...a to je podstatné :) Budem čakať.
pusta1
@tatranocka , súhlasím, zábava pokračuje, avšak na váš účet :-)
mňa vy ani akože vaša teta @viera1 neoklamete DDDDD
nič z toho, čo ste uviedla vám neverím, lebo viem viac, ako by ste predpokladali, nenahraditeľná lekárka z Prahy, kde vás už nechcú :-)))
vymyslené rozprávky o tom, že váš otec je priateľ Alana Lesyka vám nežeriem, možno iní áno DDDDD
1x pusta1
lubavas658
@pusta , pred pár dňami ste tu písali,ze ste robili cesto správne podľa knihy, ktorú ste uviedli
@lubavas658 , vieš prečo som recept nepremenovala?
pozrela som si pre istotu učebnicu pre čašníkov a kuchárov, Príprava jedál - Technológia od autorov E. Brhlík a J. Romaňuk, kde a strane 610 je presne popísané,
kysnuté lístkové cesto, odporúčam tebe i ostatným si to naštudovať.
dočítaš sa, že som dala názov správne.
Vy ste tu z tej knihy necitovali, urobil to iný, dal si tú námahu, pretože videl,ze to nie je tak ako ste hovorili.
Tak vás teraz žiadam na základe týchto nových informácií,aby ste sa vyjadrili, prečo ste vedome klamali??? odbili ste ma takým spôsobom,ze to vyzeralo,ze máte pravdu, lenze loz má krátke nohy! Som velmi zvedavá naco je to prekladanie vo vašom recepte, vôbec nemá opodstatnenie,vôbec cesto nie je robené podľa návodu v knihe. Stačilo len zmiesiť spolu s tou opraženou cibuľou,vyvalkať, nehať podkysnúť a vykrajovat pagáce. polovica roboty usetrena, listovať sa aj tak nelistovali, nebol dôvod, aj kniha to potvrdzuje. Niektorý sme to vedeli hned, len sa tu hráte na dôlezitú a vedome zavádzate. Laici varecháči vám budú mozno aj potomto verit, im je to jedno, co ako sa volá, ako sa robí, ak to dá pusta, tá iste vie,co robí:DDDD tak nech jej veria a robia zbytocne a zle.

pusta1
@lubava658 , ak neviete čítať a hlavne pochopiť ten prekopírovaný text od autorov Brhlík, Romaňuk, to je váš problém DDDDD
tatranocka
@pusta šup-šup naštudovať fermentáciu:
pusta1, 23. novembra 2014 o 18:58
@ancicka , máš pravdu.
na moje veľké prekvapenie v chladničke pomalým fermentovaním krásne nakysli za tých 12 hodín, boli nad očakávanie ľahké , nuž a naozaj chutili. :-)
Fermentácia vzniká pri kvasenom ceste,nie pri kysnutom :) Ak neviete rozdiel,vysvetlím ☺☺☺ pre neskúsených.
Vy máte len šťastie,že ešte nikto neochutnal vašu novú technológiu výroby betónu...
pusta1
@lubava658 @tatranocka obom vám srdečne blahoželám
ste skrátka super odborníčky obe!!!☺☺☺
@tatranocka , bez obáv, môj recept už aj odskúšali a potvrdili,
môžete si písať, čo len chcete☺☺☺
☺☺☺☺☺
lubavas658
súhlasím s Marcelom83. Pusta nehorázne klame, vysmieva sa pravde do očí, zavádza tu neznalých, proste robí si tu čo chcea to beztrestne. je to stránka amatérska,ale čo je vela je vela! porovnajte si recept s prekopírovaným textom z knihy Brhlíka a Romaňuka a zvážte,kto má pravdu. Ona tú knihu uviedla akodôkaz svojej pravdy, nikto iný. potvrdil sa však opaka ešte sa tu ona vysmieva, to je vrchol!!!
marcel83
@pusta Ja som vo svojich receptoch neklamal ani raz - za to dám ruku do ohňa. Zato Vy skoro v každom. Tak kto tu klame?

Kludne. Nahláste. Nikoho som neurazil a @redakcia aj všetci vedia, že ten BAN mám práve kôli Vám. A aj sa vie, že vystupujem pod iným nickom. Už to konečne pochopte...

By the way.. Ani Vy Váš BAN nerešpektujete...
redakcia
Prosime vsetkych zucastnenych diskusie k tomuto receptu, aby sa venovali teme receptu. Vsetky osobne invektivy si mozete riesit cez TS, pretoze ostatni uzivatelia Varechy ich nepotrebuju citat.
tatranocka
@redakcia venujeme sa receptu,osobné invektívy si tu rieši len @pusta1
napr.
pusta1, dnes 09:23
@tatranocka , súhlasím, zábava pokračuje, avšak na váš účet :-)
mňa vy ani akože vaša teta @viera1 neoklamete DDDDD
nič z toho, čo ste uviedla vám neverím, lebo viem viac, ako by ste predpokladali, nenahraditeľná lekárka z Prahy, kde vás už nechcú :-)))

A nie je to len u mňa a prvý raz ...
lubavas658
vážená redakcia, riešim od začiatku recept, nemám záujem na tom, aby som riešila niečo iné, iného, preto dávam opakovane svoju otázku autorke receptu, domáham sa odpovede, ktorú ale určite nedostanem, nevyzerá to tak. DÓRAZNE VÁS ŽIADAM PUSTA VYSVETLITE, PREČO KLAMETE PRI TOMTO RECEPTE?
marikahr
Asi niečo do seba ma tento recept keď je priebežne na 3 mieste top receptov za 14 dni ;-)
Ludia vy nemáte nič iné na práci len tu riešiť či @pusta oklamala cesto? Alebo koho vlastne oklamala?
marikahr
Mám návrh pre @redakcia na zváženie:
Zmeniť systém hodnotenia naj receptov nie na základe počtu uloženia do KK, ale kombinácia KK + najkomentovanejsi recept -> skratka by vyhral recept, ktorý by najviac zaujal ;-)
Samozrejme autorove komentáre by sa nerátali
tiginko
@marikahr už ti to bolo aj s hviezdičkovaním receptov vysvetlené veľakrát, a ty to stále nechápeš. Stále sa pýtaš na to isté. Ten rebríček top receptov je úplne scestný a nevyjadruje obľúbenosť receptov, ale početnosť komentárov, nielen pozitívnych, aj tých negatívnych, vtipných, ironických, protivných, akýchkoľkvek. Kedy už konečne pochopíš?
feromon
Pripajam sa k @2010. Chcem sem chodit kvoli relaxacii a receptom a nechcem, aby som na tuto zmnozenu osobu narazil zakazde, kym stranky otvorim. Moznost nezobrazovania tychto vylevov sa mi velmi paci ;-)
redakcia
@2010 , ano, funkcia ignorovat by bola fajn, posunuli sme Vas navrh programatorom.
@marikahr , kriteriom na zobrazovanie receptu v rebricku TOP recepty je jeho klikanost.
Hodnotenie receptov v sutazi NAJ recept mesiaca urcite nebudeme menit, zostava podla poctu ulozenia receptu do KK. Podla poctu komentarov by to bolo celkom neobjektivne, predsa ked ma recept vela komentarov, este neznamena, ze je dobry.
norbert1
@marikahr , Tvoj navrh je uplne scestny. Ak by mal vyhrat najkomentovanejší recept, vyhrala by vždy @pusta. Ta so svojimi ,,150-timi,, nickmi by komunikovala od rana do rana: DDDDDDDDDD-samozrejme sama so sebou :DDDDDDDDDDDD . A top recepty sú myslím, len najviac klikane recepty, nic viac. Viackrat sa stalo, ze pustin recept bol dlho bez akehokolvek komentara. No ked sa zacali ,,hadky,, hned vybehol na top receptoch. Uprimne, jej recepty su bežne, také , ktoré varí snad každy doma. Nic výnimočne. Kvantita na ukor kvality. Ak vyskušaš tieto pagace, daj vediet ako to dopadlo, ked podla Teba tento recept,,asi nieco do seba ma,, !Pre mna vyzera cesto hutne.
pusta1
mám len jednu pripomienku všeobecne.
nie je dôležité vôbec, na ktorom mieste je ten - ktorý recept odo mňa v dennom až 14 dennom sumári vpravo hore, ktorý je podľa klikanosti. nebude tam, ak nebudete klikať.
keby ste boli súdni, tak by ste rating mojich receptov umelo nezvyšovali vašim klikaním :-)
podstatné je umiestnenie v mesačnom sumári TOP receptov, kde sa recepty zoraďujú podľa uložení do kk,. tam mám každý mesiac nie jeden, ale viac receptov a na veľmi slušnom mieste, vdaka vám, ktorí ste si ho uložili.:-)))
tak nechápem, o čom sa tu zbytočne sporíte. :-)
inak tlačidlo IGNORÉ by som tiež uvítala :-)))
Prajem Vám všetkým Pekný večer.
tiginko
tak pardón, ešte aj ja som z toho asi blbá...nesledujem to príliš, tak som si to zrejme zle vysvetlila...
2010
@redakcia , nie je to moj vymysel, ale na stranke kde som, co je ovela vacsia ako Varecha - 6000 komentarov denne, to bol jedinny sposob ako sa zbavit sustavnych hadok.
lubavas658
prosím vás pekne, pusta tu už teraz ignoruje a to otázky, na ktoré by slušný človek mal dať odpoveď. To ako v budúcnosti by aj ona mohla "vypnúť" osoby, ktoré sú jej nepohodlné, nevidela by ich komentáre pod vlastnými receptami,videla by tam len samé chválospevy, lebo by si ponechala v zornom poli len tých, čo ju teraz chvália???? Fííííí, to teda bude ešte ješitnejšia, nafúkanejšia a neomylnejšia.No, ale asi to tak bude lepšie, tiež sa tu nebudem musieť domáhať pravdy, nebude ma jej prítomnosť iritovať, nebudem musieť vidieť jej nepodarky a čítať tie dezinformácie. Áno, chcem to aj ja!!!
marikahr
@tiginko sorry, ale mne nebolo nič vysvetľované, ci som niečo zmeškala ? :-/
Btw ja chápem aký je princíp top receptov ;-)
@norbert1 ja viem, že môj návrh je scestny, ale myslím že tieto typy príspevkov by zmizli automaticky, keby mali nahrávať body "zlým varechacom" :-)
tatranocka
@tiginko TOP recepty sú ani nie o počte komentárov,ale o kliknutí na recept (!).V prvom rade by sa to v žiadnom prípade nemalo volať TOP recepty;ak je niečo TOP,tak je to to najlepšie,čo v tomto prípade nie je.Malo by sa to nazývať Najdiskutovanejšie recepty a sledovať počet komentárov,nie kliknutí a každý by vedel o čo ide.Funkcia "ignorovať" je dobrá (v záujme zachovania svojho duševného zdravia),len neskúseným sa dvihnú náklady na stravovanie,keď ich nebude mať kto upozorniť na chyby v recepte,hehe...Bude to ešte väčšia zábava.
sojmor
no ale zas je tam cukr je tam muka a každá obsahuje cukr tak diabetik si cukr zvedne
1x sojmor
pusta1
@sojmor , áno, každá múka obsahuje zložené cukry, lenže celozrnná ražná múka obsahuje polysacharidy, ktoré sa štiepia na nižšie cukry pomaly, má nízky glykemický index, teda nezvyšuje prudko hladinu cukru v krvi, preto je vhodná pre diabetikov. píšem o tom v bode č. 19 v postupe. pokiaľ ide o kvások, môže sa použiť umelé sladidlo alebo vôbec nič.
pusta1
@sojmor , diabetik, pokiaľ nemá iný dôvod, môže aj múčne jedlá v rozumnom množstve, len ich musí zarátať do celkového množstva povolených kalórií na deň. neviem, či viete, že diabetici v zahraničí už dávno majú osobné kalkulačky, stravujú sa aj v reštauráciách, spokojne si môžu dať napr. špagety alebo aj zmrzlinu, na jedálnom lístku majú uvedené kalórie, zadajú ich do svojej kalkulačky, ktorá im vyhodí potrebnú bolusovú dávku inzulinu. u nás som sa s tým ešte nestretla, ale funguje to dobre. už nie sú odkázaní na jednostrannú stravu, tiež sú v predaji aj diabetické zákusky a tie idú veľmi na odbyt aj u nediabetikov.
uviedla som len pre zaujímavosť.
tagy som opravila.
marika9
Nechcela som sa vyjadrovať, ale nedá mi. Ak ma recept zaujal, uložím, ak nie, tak si ho nevšímam. Riešiť druh cesta alebo technológiu je maximálne smiešne. Ako je uvedené v recepte, tak to zrejme má byť. Je to právo autora.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia