Chladničkové kysnuté cibuľové lístkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept vznikol vlastne z môjho vlastného omylu, miesto pôvodne plánovanej špaldovej múky som dala k hladkej múke ražnú celozrnnú múku a už som to nechcela meniť. Cesto som spracovala, odložila na noc kysnúť do chladničky a na druhý deň upiekla pagáčiky, ktoré ma príjemne prekvapili svojou chuťou i vzhľadom, preto pridávam recept.

1 dávka 40 kusov
porcia
12 hodín minút
príprava
20 minút
na 170 horný a dolný oh °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala hladkú a celozrnnú ražnú múku, 1 PL soli, soli je toľko treba, aby sa vyvážila sladká chuť cibule, ktorú som pridala neskôr, do premiešanej zmesi som spravila jamku, rozdrobila som do nej droždie, posypala kryštálovým cukrom,...
  2. ...droždie som zaliala 100 ml vlažného mlieka, pridala som vaječný žĺtok,...
  3. ...ked vykysol kvások - asi 15 minút, priliala som rozpustené vlažné maslo,...
  4. ...medzitým som na rozohriatom olivovom oleji orestovala na jemno pokrájanú červenú cibuľu, osolila som ju a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ju úplne vychladnúť,...
  5. ..všetky suroviny na pagáče som dôkladne spracovala rukami na tuhšie cesto, ide to dosť ťažko,lebo je to celozrnná múka, treba spracovávať dlhšie asi 10 - 15 minút, kým sa cesto dobre spojí. Cesto som nechala na teple prikryté čistou utierkou asi 20 minút odpočívať,...
  6. ...potom som ho vyklopila na silne pomúčenú dosku, pomúčila som aj cesto a aj valček, lebo cesto dosť lepí,...
  7. ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika, okraje sa dosť strapkajú, je to ražná múka, ale nič sa nedeje, dajú sa rozstrapkané časti dobre spojiť rukou, prstami rúk a dlaňou,...
  8. ...preložila som hornú tretinu cesta do stredu, cez to dolnú tretinu cesta, potom zľava doprava jednu tretinu cesta a cez ňu poslednú tretinu cesta zprava doľava, čím bolo na sebe 9 vrstiev - prekladanie ako pri lístkovom ceste. Nechala som takto poskladané cesto odpočívať prikryté čistou utierkou asi 20 minút, postup som opakovala ešte 2x.
  9. Potom som cesto rozvaľkala do tvaru obdĺžnika, potrela som ho rovnomerne cibuľovou zmesou tak, že som nechala po obvode voľný pás široký asi 3 cm.
  10. Cesto s cibuľovou náplňou som opäť poskladala, ako som popísala vyššie v bode č. 8,...
  11. ...cesto som vložila do vandlíka, prikryla čistou utierkou a dala odpočívať na 12 hodín na noc odpočívať do chladničky.
  12. Takto pekne vykyslo za noc v chladničke na pomerne mäkké cesto, to pomalé kysnutie v chladničke má veľa do seba, lebo cesto vykyslo napriek tomu takto krásne, že v ceste je celozrnná ražná múka.
  13. Cesto som dala opäť na silne pomúčenú dosku, silne som znovu pomúčila aj valček a aj cesto,...
  14. ..ktoré som hned po vybratí z chladničky rozvaľkala a naposledy poskladala ako som popísala vyššie v bode č. 8,...
  15. ..rozvaľkala som ho zase hned na hrúbku asi 1,5 cm, povykrajovala som dobre pomúčeným vykrajovačom pagáčiky, ktoré som zaguľatila ešte točením pagáčikov medzi hranami dvoch dlaní, nerýhovala som ich na povrhu, nie je treba, povrch pre obsah cibule nie je hladký, robí prirodzené rýhy...
  16. ...rovno som ich kládla na plech s teflónovou fóliou, bez dalšieho kysnutia som ich 2x potrela rozšľahaným vajcom,...
  17. ...vložila som ich piecť do rúry, kde som dala na spodok hrnček vriacou vodou, pokropila som vodou aj spodok rúry, aby sa vytvoril dostatok pary - tzv. vlhké pečenie, piekla som pri teplote 170 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 20 minút, kým nemali peknú zlato - hnedú farbu, každý si odsleduje teplotu a čas pečenia podľa svojej rúry,vybrala som ich z rúry a nechala úplne vychladnúť.
  18. Pagáčiky som dala na podnos a pochutnávali sme si na tejto úžasnej dobrote.
  19. Pohľad z blízka: vidno, ako krásne nalístkovali a narástli, sama som tomu neverila, že sa tak stane, lebo som omylom dala celozrnnú ražnú múku, to pripisujem výhode pomalého kysnutia v chladničke, ražná múka je chuťovo oveľa výraznejšia ako biela múka, výborne kontrastuje s čiernym korením a sladkou chuťou cibule, čomu napomáha aj väčšie množstvo soli. Majú vynikajúcu chuť, sú zdravšie, dokonca výborné pre diabetikov, lebo ražná celozrnná múka obsahuje polysacharidy, ktoré sa pomaly štiepia a tým nezvyšuje prudko hladinu cukru v krvi, má nízky glykenický index, obsahuje veľa minerálov a vitamínov, stopových prvkov a vlákniny, čím je požehnaním aj pre iných chorých a ako aj pre zdravých ľudí. Za seba len toľko, myslela som si, že nepodarok som zamiesila a mojim nechceným omylom vznikol nový recept na zdravšie vynikajúce cibuľové lístkové pagáče úžasnej chuti, ktoré sú mäkké a vláčne i viac dní, odporúčam smelo vyskúšať :-)