Foto: babkamt
Mám viacej osvedčených receptov na pagáče. Možno vám teraz príde vhod k vínku.
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv si zarobím kvások. Do porcelánovej misky dám trochu vlažného mlieka, droždie , čl múky a čl cukru.Nechám vykysnúť. Medzitým si preosejem 500 g hladkej múky.Pridám vykysnutý kvások,maslo ,( Heru ) , jedno celé vajce a jeden žĺtok a zvyšok mlieka. Vypracujem cesto. Nechám ho vykysnúť , kým zdvojnásobí svoj objem.
-
2
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske ,vyvaľkám do obdĺžnika , potriem zomletými oškvarkami, cesto preložím na 4 x. 25 minút nechám prikryté cesto odpočinúť. Toto opakujem ešte 2 krát. Cesto prekladám ako lístkové.
-
3
Nakoniec cesto vyvaľkám na hrúbku 1,5 - 2 cm . Nožom na ňom vytvorím hustú mriežku a vykrajujem formičkou pagáče. Skrojky trochu postláčam a dám tiež upiecť. Z taniera miznú ako prvé.
-
4
Na plechu potriem pagáče žĺtkom zmiešaným s čl mlieka a trošku soli. Na vrch pagáčikov zvyknem dávať polovice orechov , alebo tekvicové semiačka , kmín celý ,
-
5
Rúru si vyhrejem na 180 stupňov. Pagáčiky pečiem asi 20 minút. Dobrú chuť.
moja mamka robila tymto sposobom - ja pouzivam ten, ze skvarky natieram,cesto potom prekladam, ale skusim tento stary sposob.
pekny Silvester!
@babkant
Krásne pagáčiky dal by som si po tých dnešných 5kg sladkostiach
Krásny a šťastlivý nový rok 2013 prajem