Chačapuri fotorecept

vanilka111 - fotkavanilka111, 30. decembra 2012

Moja polovička rada ochutnáva rôzne kuchyne- turecké,ukrajinské,ruské... a teraz prišla na rad gruzínska. Mám vraj spraviť chačapuri. A keďže som to tu na vareche nenašla, vygúglila som a delím sa s Vami :-)

10
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
150 g
250 ml teplá
1,5 KL
1/2 kocky čerstvé
1/2 KL
plnka:
300 g alebo grécky syr
100 g
1 PL
na potretie a posypanie pred pečením:
1 ks
na potretie po upečení:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, soľ, rozmrvené droždie a s jogurtom rozšľahaným v teplej vode vypracujeme nelepivé vláčne chlebové cesto a necháme asi 20 minút vykysnúť (kým sa objem cesta nezdvojnásobí). Vykysnuté preložíme na dosku, trochu premiesime rukami

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rozvaľkáme do kruhu

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kým nám cesto kysne, pripravíme si náplň: obidva syry nastrúhame na hrubom struháku

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Syr rovnomerne rozložíme doprostred kruhu a posypeme kôprom. Nesolíme,lebo syr je slaný až-až :-) Okraje cesta necháme voľné.. asi 5cm.

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okraje cesta postupne spájame ponad plnku,kým sa nám placka neuzatvorí

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rukami potom vytvarujeme placku do pôvodnej veľkosti. Prenesiem na plech a potrieme žĺtkom rozšľahaným v mlieku, posypeme sezamom a rascou.

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečieme v rúre vyhriatej na 250 asi 15 minút do zlatohneda (ako chlieb). Hneď po upečení potrieme rozpusteným maslom. Pekne to potom zmäkne.

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame kým je ešte teplé,ale nestratí na kvalite ani keď sa ohreje o pár hodín v mikrovlnke. Môžeme zapíjať kyslým mliekom. My sme mali ayran.. čo je vlastne biely jogurt rozšľahaný v ľadovej vode s trochou soli. Dobrú chuť!

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
Vyzerá super, nemám veľa skúseností s kysnutým cestom, ale toto ma láka. ukladám a vyskúšam. vďaka za recept.
Netreba ukladat,ale rovno vyskusat :-) . Je to naozaj velmi dobre,zajtra idem robit zase..pre navstevu :-) Mozno aj v inej uprave...s vajcom navrchu. Ak sa rozhodnem,pridam to sem..
Zajímavá kombinace, také někdy upeču. Jen škoda, že stejnou péči nevěnovala autorka fotce. prní "ochutnávku" dělá vždy oko.
Ďakujem za rcp - milá @vanilka111 - názov "chačapuri" som po prvýraz počul strašne dávno, vo filme "Prerušená pieseň" s Julkom Pántikom v hlavnej úlohe. Vyskúšam a dám vedieť, ako som uspel!
@sracz , vidieť, že sme v rovnakom veku, aj mne sa pred očami zjavil Pántik.
Ale to je o dôvod viac, aby som sa tomuto receptu tešila. Koľko som ja len špekulovala, čo mu to mala tá nastávajúca svokra pripraviť! Predstavovala som si všeličo, ale takýto koláčik veru nie.
@vanilka111 , veľmi pekne ďakujem za recept a určite vyskúšam. Už teraz sa mi zbiehajú sliny
ďakujem pekne všetkým za komentáre :-) , @mijaita už som sa veľmi ponáhľala do práce ,tiež sa mi fotka príliš nepáči,ale je to fotené mobilom a v kuchyni bolo zlé svetlo. Budem robiť zase zajtra,tak skúsim lepšiu fotku.. aj s ayranom
@vanilka111 me vzdy mrzi, kdyz si nekdo da tu praci pridat recept a pak odflakne fotku. To snad radeji pockat. A tak pockam i ja. Ty z Googlu jsou sice krasne, ale neosobni ! :-)
Ale potesilo me, ze ses neurazila. Vzacne! :-)
toto jedlo chuti skvelo,vcera som ho vyskusala a malo u nas velmi velky uspech.Ato az natolko,ze som opol hodinu mohla miesit znova :-) ! Tie fotky sati podarili @vanilka111 ,a prave ten vyzor ma zlakal vyskusat to.Takze vdaka za recept,ktory od teraz patri medzi nase oblubene!
vynikajúci recept, práve sme dojedli. mne to vyšlo na celý plech a aj dosť vykyslo. takže máme veeeeľa :D ale nevadi, my to dáme. super, ďakujem :-)
chačapuri idem vyskušať podla armeca...dal mi recept,ale tam ide len soda a nepečie sa ...vypraža sa masle a pod pokrievkou a ide tam aj
1 vajce,jogurt 2,soda 1/2 čl,voda nie asi preto 2 jogurty , tak uvidim
čo z toho bude.
A robila som to z listkoveho cesta /tiež od armenca recept/-tam sa spravi ako obalka potrie sa vajcom a pečie sa v rure a to bolo dobre a plnka -tvaroh s nastruhanym syrom

Pridaj komentár k receptu: