Chačapuri fotorecept

vanilka111 - fotkavanilka111, 30. decembra 2012

Moja polovička rada ochutnáva rôzne kuchyne- turecké,ukrajinské,ruské... a teraz prišla na rad gruzínska. Mám vraj spraviť chačapuri. A keďže som to tu na vareche Zobraziť celý popisMoja polovička rada ochutnáva rôzne kuchyne- turecké,ukrajinské,ruské... a teraz prišla na rad gruzínska. Mám vraj spraviť chačapuri. A keďže som to tu na vareche nenašla, vygúglila som a delím sa s Vami :-)

10
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
150 g
250 ml teplá
1,5 KL
1/2 kocky čerstvé
1/2 KL
plnka:
300 g alebo grécky syr
100 g
1 PL
na potretie a posypanie pred pečením:
1 ks
na potretie po upečení:




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, soľ, rozmrvené droždie a s jogurtom rozšľahaným v teplej vode vypracujeme nelepivé vláčne chlebové cesto a necháme asi 20 minút vykysnúť (kým sa objem cesta nezdvojnásobí). Vykysnuté preložíme na dosku, trochu premiesime rukami

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    rozvaľkáme do kruhu

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kým nám cesto kysne, pripravíme si náplň: obidva syry nastrúhame na hrubom struháku

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Syr rovnomerne rozložíme doprostred kruhu a posypeme kôprom. Nesolíme,lebo syr je slaný až-až :-) Okraje cesta necháme voľné.. asi 5cm.

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okraje cesta postupne spájame ponad plnku,kým sa nám placka neuzatvorí

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rukami potom vytvarujeme placku do pôvodnej veľkosti. Prenesiem na plech a potrieme žĺtkom rozšľahaným v mlieku, posypeme sezamom a rascou.

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečieme v rúre vyhriatej na 250 asi 15 minút do zlatohneda (ako chlieb). Hneď po upečení potrieme rozpusteným maslom. Pekne to potom zmäkne.

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame kým je ešte teplé,ale nestratí na kvalite ani keď sa ohreje o pár hodín v mikrovlnke. Môžeme zapíjať kyslým mliekom. My sme mali ayran.. čo je vlastne biely jogurt rozšľahaný v ľadovej vode s trochou soli. Dobrú chuť!

    Chačapuri (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

merylin
Tak toto určite vyskúšam, vyzerá to chutne, dík za recept-ukladám.
srnkas
no tak toto vyzera famozne a je to urcite vyskusania hodne! mnaaaam;)
kata
Vyzerá super, nemám veľa skúseností s kysnutým cestom, ale toto ma láka. ukladám a vyskúšam. vďaka za recept.
helca103
pre mňa novinka, zatiaľ ukladám lebo ma to zaujalo :-)
vanilka111
Netreba ukladat,ale rovno vyskusat :-) . Je to naozaj velmi dobre,zajtra idem robit zase..pre navstevu :-) Mozno aj v inej uprave...s vajcom navrchu. Ak sa rozhodnem,pridam to sem..
mijaita
Zajímavá kombinace, také někdy upeču. Jen škoda, že stejnou péči nevěnovala autorka fotce. prní "ochutnávku" dělá vždy oko.
sracz
Ďakujem za rcp - milá @vanilka111 - názov "chačapuri" som po prvýraz počul strašne dávno, vo filme "Prerušená pieseň" s Julkom Pántikom v hlavnej úlohe. Vyskúšam a dám vedieť, ako som uspel!
sovka62
@sracz , vidieť, že sme v rovnakom veku, aj mne sa pred očami zjavil Pántik.
Ale to je o dôvod viac, aby som sa tomuto receptu tešila. Koľko som ja len špekulovala, čo mu to mala tá nastávajúca svokra pripraviť! Predstavovala som si všeličo, ale takýto koláčik veru nie.
@vanilka111 , veľmi pekne ďakujem za recept a určite vyskúšam. Už teraz sa mi zbiehajú sliny
1x sracz
vanilka111
ďakujem pekne všetkým za komentáre :-) , @mijaita už som sa veľmi ponáhľala do práce ,tiež sa mi fotka príliš nepáči,ale je to fotené mobilom a v kuchyni bolo zlé svetlo. Budem robiť zase zajtra,tak skúsim lepšiu fotku.. aj s ayranom
mijaita
@vanilka111 me vzdy mrzi, kdyz si nekdo da tu praci pridat recept a pak odflakne fotku. To snad radeji pockat. A tak pockam i ja. Ty z Googlu jsou sice krasne, ale neosobni ! :-)
Ale potesilo me, ze ses neurazila. Vzacne! :-)
cesminaz
toto jedlo chuti skvelo,vcera som ho vyskusala a malo u nas velmi velky uspech.Ato az natolko,ze som opol hodinu mohla miesit znova :-) ! Tie fotky sati podarili @vanilka111 ,a prave ten vyzor ma zlakal vyskusat to.Takze vdaka za recept,ktory od teraz patri medzi nase oblubene!
jerica
@vanilka111 , hm , to je krásne , neminie sa mojej trúbe a na stole, keby nebol koment od @cesminaz , určite by som prišla o inšpiráciu tvojho výborného receptu.
marikafil
ja tiež vyskúšam, bude to super obmena "obyčajných slaných osúchov!
rona1
ďakujem robila som v sobotu, bolo to super.... :))

warisiss
Urobila som na Silvestra, malo to velky uspech. Urobim aj na slavnosti Slnovratu.
kimlo
Čo má Silvester spoločné so slnovratom?
angast
@kimlo
Jáj Mirko ty nevieš , že Silvester Stalone jedával chapačuri počas
zimného slnovratu ?? :-)))
1x sracz
angast
recept sa mi páči , určite ho vyskúšam aj ako radíš , s vajcami hore
janikbj
vynikajúci recept, práve sme dojedli. mne to vyšlo na celý plech a aj dosť vykyslo. takže máme veeeeľa :D ale nevadi, my to dáme. super, ďakujem :-)
dajda
chačapuri idem vyskušať podla armeca...dal mi recept,ale tam ide len soda a nepečie sa ...vypraža sa masle a pod pokrievkou a ide tam aj
1 vajce,jogurt 2,soda 1/2 čl,voda nie asi preto 2 jogurty , tak uvidim
čo z toho bude.
dajda
A robila som to z listkoveho cesta /tiež od armenca recept/-tam sa spravi ako obalka potrie sa vajcom a pečie sa v rure a to bolo dobre a plnka -tvaroh s nastruhanym syrom




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia