Chačapuri (fotorecept)
Autor receptu: vanilka111
Moja polovička rada ochutnáva rôzne kuchyne- turecké,ukrajinské,ruské... a teraz prišla na
rad gruzínska. Mám vraj spraviť chačapuri. A keďže som to tu na vareche nenašla, vygúglila
som a delím sa s Vami :-)
10 porcií |
45 minút príprava |
15 minút na 250 °C |
Postup
- Do misy nasypeme múku, soľ, rozmrvené droždie a s jogurtom rozšľahaným v teplej vode vypracujeme nelepivé vláčne chlebové cesto a necháme asi 20 minút vykysnúť (kým sa objem cesta nezdvojnásobí). Vykysnuté preložíme na dosku, trochu premiesime rukami
- rozvaľkáme do kruhu
- kým nám cesto kysne, pripravíme si náplň: obidva syry nastrúhame na hrubom struháku
- Syr rovnomerne rozložíme doprostred kruhu a posypeme kôprom. Nesolíme,lebo syr je slaný až-až :-) Okraje cesta necháme voľné.. asi 5cm.
- Okraje cesta postupne spájame ponad plnku,kým sa nám placka neuzatvorí
- Rukami potom vytvarujeme placku do pôvodnej veľkosti. Prenesiem na plech a potrieme žĺtkom rozšľahaným v mlieku, posypeme sezamom a rascou.
- Upečieme v rúre vyhriatej na 250 asi 15 minút do zlatohneda (ako chlieb). Hneď po upečení potrieme rozpusteným maslom. Pekne to potom zmäkne.
- Podávame kým je ešte teplé,ale nestratí na kvalite ani keď sa ohreje o pár hodín v mikrovlnke. Môžeme zapíjať kyslým mliekom. My sme mali ayran.. čo je vlastne biely jogurt rozšľahaný v ľadovej vode s trochou soli. Dobrú chuť!