Chačapuri (fotorecept)

Autor receptu: vanilka111

Moja polovička rada ochutnáva rôzne kuchyne- turecké,ukrajinské,ruské... a teraz prišla na rad gruzínska. Mám vraj spraviť chačapuri. A keďže som to tu na vareche nenašla, vygúglila som a delím sa s Vami :-)

10
porcií
45 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, soľ, rozmrvené droždie a s jogurtom rozšľahaným v teplej vode vypracujeme nelepivé vláčne chlebové cesto a necháme asi 20 minút vykysnúť (kým sa objem cesta nezdvojnásobí). Vykysnuté preložíme na dosku, trochu premiesime rukami
  2. rozvaľkáme do kruhu
  3. kým nám cesto kysne, pripravíme si náplň: obidva syry nastrúhame na hrubom struháku
  4. Syr rovnomerne rozložíme doprostred kruhu a posypeme kôprom. Nesolíme,lebo syr je slaný až-až :-) Okraje cesta necháme voľné.. asi 5cm.
  5. Okraje cesta postupne spájame ponad plnku,kým sa nám placka neuzatvorí
  6. Rukami potom vytvarujeme placku do pôvodnej veľkosti. Prenesiem na plech a potrieme žĺtkom rozšľahaným v mlieku, posypeme sezamom a rascou.
  7. Upečieme v rúre vyhriatej na 250 asi 15 minút do zlatohneda (ako chlieb). Hneď po upečení potrieme rozpusteným maslom. Pekne to potom zmäkne.
  8. Podávame kým je ešte teplé,ale nestratí na kvalite ani keď sa ohreje o pár hodín v mikrovlnke. Môžeme zapíjať kyslým mliekom. My sme mali ayran.. čo je vlastne biely jogurt rozšľahaný v ľadovej vode s trochou soli. Dobrú chuť!