Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým fotorecept
Express-né uverejnenie tohoto receptu „spískal“ niekto z trojice managmentu Varechy. Som zvedavý, kto sa prihlási k iniciatívnemu zásahu do môjho názvu a doplnil Zobraziť celý popisExpress-né uverejnenie tohoto receptu „spískal“ niekto z trojice managmentu Varechy. Som zvedavý, kto sa prihlási k iniciatívnemu zásahu do môjho názvu a doplnil ho na „Šalát z tresky ... a s čerstvým slaným rohlíkom“!? Preto tam asi nevošlo (fotorecept) ... Remcuľa! A mňa prinútil tvoriť. V r. 1983÷86 ma k rohlíkom motivovala pani Danka z Ostopovic pri Brne, milá manželka školiteľa pri mojej dizertačnej práci. Experimentoval som, priberal, uberal, až do jeho dnešnej podoby. S chuťou do práce!
porcií
príprava
na 200 ˚C / 380 ˚F °C
Suroviny
| Kvások: | |
| 125 ml, čerstvé vlažné | 
                                                             | 
                                                    
| 1 KL, krupica | 
                                                             | 
                                                    
| 2,25 ČL, sušené , (1 balíček) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Cesto: | |
| 600 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 M (mocca) L | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks, čerstvé (iba žĺtko) | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml, vlažná | 
                                                             | 
                                                    
| 2÷2,5 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 1÷1,5 PL, 5% | 
                                                             | 
                                                    
| 1÷1,5 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Na potieranie a posyp rohlíkov: | |
| 100 ml, vlažné | 
                                                             | 
                                                    
| 2÷2,5 KL, hrubá | 
                                                             | 
                                                    
| 1÷1,5 KL, 1 KL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby podľa chuti, mak siaty, sezamové semienka, ... | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
pozornejšie ako inokedy pripravíme všetky ingrediencie a pomôcky na dosah rúk; odváženú múku na cesto preosejeme cez sitko z umelých vlákien do plastového „weindlingu“ alebo do dreveného vahanu a necháme ju v kľude získať izbovú teplotu; mlieko na kvások zohrejeme na teplotu 40÷46 ˚C / 105÷115 ˚F (pri teplote nad 49 ˚C/120 ˚F, kvasinky hynú), pridáme 1 KL kryštálového cukru, premiešame, vsypeme 2,25 ČL sušených kvasníc a povrch posypeme 1 PL hladkej múky – uložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť (ja som predohrial rúru na 100 ˚F / 37,7 ˚C a za 5´ mi kvások krásne vzišiel); rozbijeme vajíčko – budeme potrebovať iba žĺtko; do pohára (hrnčeka) so 150 ml vlažnej vody vmiešame 1 PL octu a 2÷2,5 KL jemnej soli (množstvo je možné upraviť podľa toho, kto má ako rád slané).
                                                     - 
                                                    2
                                                    
do misy s pripravenou múkou pridáme 1 ML mletej rasce, kvások a žĺtko a s čistými rukami premiešame na hrudkovitú zmes; postupne prilievame vlažnú vodu s octom a so soľou a 10÷12´ hnetieme, až získame hladké vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misy ani na Vašu ruku.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
do jamky v ceste prilejeme 1÷2 PL kvalitného oleja, opäť prehnetieme a na záver vytvarujeme bochník.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
dno a steny misy, v ktorej bude cesto kysnúť posypeme hladkou múkou, bochník uložíme na dno, jemne ho posypeme hladkou múkou, prikryjeme čistou ľanovou utierkou, uložíme a necháme v kľude vykysnúť ~ 60´ (ja som využil plastovú rýchlokysku a uložil som ju aj s cestom do elektrickej rúry predohriatej na 100 ˚F / 37,7 ˚C). Ale kysnutie sa vydarí aj pri izbovej teplote na mieste bez prievanu. Rokmi som získal skúsenosť, že pri vzduchu nad 30÷50 % relatívnej vlhkosti, kysnutie prebieha dlho, ťažko a niekedy je až nemožné!
                                                     - 
                                                    5
                                                    
počas kysnutia si pripravíme tablo, drevený valček, škrabku, múku na podsyp, ~ 100 ml vlažného mlieka na potieranie rohlíkov a zmes 1 KL drvenej rasce s 2 KL hrubšej morskej soli na ich posyp.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
ak kysnutie prebehlo v poriadku, cesto zväčší svoj objem minimálne na dvojnásobok.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
vyklopíme ho na tablo a prerežeme na polovice.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
každú rozvaľkáme na pravidelný kruh a rozrežeme nožom alebo radielkom na potrebný počet dielov (ja som z jednej ½ urobil 8 malých a z druhej 4 veľké rohlíky).
                                                     - 
                                                    9
                                                    
každý diel (trojuholník) pomocou valčeka roztiahneme asi na dvojnásobok výšky a hrúbku asi 3 mm.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
pomocou pierka pomažeme celý povrch trojuholníka vlažným mliekom
                                                     - 
                                                    11
                                                    
a niekoľkorazy zrolujeme od základne k špičke,
                                                     - 
                                                    12
                                                    
aby sa cesto dobre spojilo a uzatvorilo.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
jemne ho ohneme do „C_éčka“
                                                     - 
                                                    14
                                                    
a vložíme na plech „vysprayovaný“ olejom s múkou, povrch každého pomažeme vlažným mliekom a necháme 17÷21´nadkysnúť; po nadkysnutí rohlíky opäť pomažeme mliekom a posypeme zmesou drvenej rasce so soľou; vložíme upiecť do rúry vyhriatej na 200 ˚C / 380 ˚F asi na 22÷26´.
                                                     - 
                                                    15
                                                    
mierne vychladnuté podávame aj k šalátu z tresky s feferónkovým!
                                                     - 
                                                    16
                                                    
........ a Sovka62, môj Bubo Bubo, ich vyrobila takéto! Že sa jej super vydarili?!Blahoželám, z duše rád a zo srdca úprimne! Skúste aj Vy a "ňeobanujece"! Tak povedzte, nie som dobrý inšpirátor?
                                                     - 
                                                    17
                                                    
....... a takéto zas Frézia68, moja kamarátka z Prešova, metropoly Dolného i Horného Šariša! Tiš bars fajne, pachňuce, čujem ich až tu!
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


A Sovke ďakujem za tip na múku:)!
Tie rozky musim okusit, vyzeraju "na zozratie".
navádzať na jedenie, jeminenko!