Čerstvé slané rohlíky k šalátu z tresky s feferónkovým fotorecept
Foto: sracz
Express-né uverejnenie tohoto receptu „spískal“ niekto z trojice managmentu Varechy. Som zvedavý, kto sa prihlási k iniciatívnemu zásahu do môjho názvu a doplnil Zobraziť celý popisExpress-né uverejnenie tohoto receptu „spískal“ niekto z trojice managmentu Varechy. Som zvedavý, kto sa prihlási k iniciatívnemu zásahu do môjho názvu a doplnil ho na „Šalát z tresky ... a s čerstvým slaným rohlíkom“!? Preto tam asi nevošlo (fotorecept) ... Remcuľa! A mňa prinútil tvoriť. V r. 1983÷86 ma k rohlíkom motivovala pani Danka z Ostopovic pri Brne, milá manželka školiteľa pri mojej dizertačnej práci. Experimentoval som, priberal, uberal, až do jeho dnešnej podoby. S chuťou do práce!
porcií
príprava
na 200 ˚C / 380 ˚F °C
Suroviny
Kvások: | |
125 ml, čerstvé vlažné |
|
1 KL, krupica |
|
2,25 ČL, sušené , (1 balíček) |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
600 g |
|
1 M (mocca) L |
|
1 ks, čerstvé (iba žĺtko) |
|
150 ml, vlažná |
|
2÷2,5 KL |
|
1÷1,5 PL, 5% |
|
1÷1,5 PL |
|
Na potieranie a posyp rohlíkov: | |
100 ml, vlažné |
|
2÷2,5 KL, hrubá |
|
1÷1,5 KL, 1 KL |
|
podľa potreby podľa chuti, mak siaty, sezamové semienka, ... |
|
Postup
-
1
pozornejšie ako inokedy pripravíme všetky ingrediencie a pomôcky na dosah rúk; odváženú múku na cesto preosejeme cez sitko z umelých vlákien do plastového „weindlingu“ alebo do dreveného vahanu a necháme ju v kľude získať izbovú teplotu; mlieko na kvások zohrejeme na teplotu 40÷46 ˚C / 105÷115 ˚F (pri teplote nad 49 ˚C/120 ˚F, kvasinky hynú), pridáme 1 KL kryštálového cukru, premiešame, vsypeme 2,25 ČL sušených kvasníc a povrch posypeme 1 PL hladkej múky – uložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť (ja som predohrial rúru na 100 ˚F / 37,7 ˚C a za 5´ mi kvások krásne vzišiel); rozbijeme vajíčko – budeme potrebovať iba žĺtko; do pohára (hrnčeka) so 150 ml vlažnej vody vmiešame 1 PL octu a 2÷2,5 KL jemnej soli (množstvo je možné upraviť podľa toho, kto má ako rád slané).
-
2
do misy s pripravenou múkou pridáme 1 ML mletej rasce, kvások a žĺtko a s čistými rukami premiešame na hrudkovitú zmes; postupne prilievame vlažnú vodu s octom a so soľou a 10÷12´ hnetieme, až získame hladké vláčne cesto, ktoré sa nelepí na steny misy ani na Vašu ruku.
-
3
do jamky v ceste prilejeme 1÷2 PL kvalitného oleja, opäť prehnetieme a na záver vytvarujeme bochník.
-
4
dno a steny misy, v ktorej bude cesto kysnúť posypeme hladkou múkou, bochník uložíme na dno, jemne ho posypeme hladkou múkou, prikryjeme čistou ľanovou utierkou, uložíme a necháme v kľude vykysnúť ~ 60´ (ja som využil plastovú rýchlokysku a uložil som ju aj s cestom do elektrickej rúry predohriatej na 100 ˚F / 37,7 ˚C). Ale kysnutie sa vydarí aj pri izbovej teplote na mieste bez prievanu. Rokmi som získal skúsenosť, že pri vzduchu nad 30÷50 % relatívnej vlhkosti, kysnutie prebieha dlho, ťažko a niekedy je až nemožné!
-
5
počas kysnutia si pripravíme tablo, drevený valček, škrabku, múku na podsyp, ~ 100 ml vlažného mlieka na potieranie rohlíkov a zmes 1 KL drvenej rasce s 2 KL hrubšej morskej soli na ich posyp.
-
6
ak kysnutie prebehlo v poriadku, cesto zväčší svoj objem minimálne na dvojnásobok.
-
7
vyklopíme ho na tablo a prerežeme na polovice.
-
8
každú rozvaľkáme na pravidelný kruh a rozrežeme nožom alebo radielkom na potrebný počet dielov (ja som z jednej ½ urobil 8 malých a z druhej 4 veľké rohlíky).
-
9
každý diel (trojuholník) pomocou valčeka roztiahneme asi na dvojnásobok výšky a hrúbku asi 3 mm.
-
10
pomocou pierka pomažeme celý povrch trojuholníka vlažným mliekom
-
11
a niekoľkorazy zrolujeme od základne k špičke,
-
12
aby sa cesto dobre spojilo a uzatvorilo.
-
13
jemne ho ohneme do „C_éčka“
-
14
a vložíme na plech „vysprayovaný“ olejom s múkou, povrch každého pomažeme vlažným mliekom a necháme 17÷21´nadkysnúť; po nadkysnutí rohlíky opäť pomažeme mliekom a posypeme zmesou drvenej rasce so soľou; vložíme upiecť do rúry vyhriatej na 200 ˚C / 380 ˚F asi na 22÷26´.
-
15
mierne vychladnuté podávame aj k šalátu z tresky s feferónkovým!
-
16
........ a Sovka62, môj Bubo Bubo, ich vyrobila takéto! Že sa jej super vydarili?!Blahoželám, z duše rád a zo srdca úprimne! Skúste aj Vy a "ňeobanujece"! Tak povedzte, nie som dobrý inšpirátor?
-
17
....... a takéto zas Frézia68, moja kamarátka z Prešova, metropoly Dolného i Horného Šariša! Tiš bars fajne, pachňuce, čujem ich až tu!
A Sovke ďakujem za tip na múku:)!
Tie rozky musim okusit, vyzeraju "na zozratie".
navádzať na jedenie, jeminenko!