Celozrnný koláč s bobuľovým ovocím fotorecept
Foto: siuuu
Takéto jednoduché ovocné koláče ja veru môžem a počas letnej sezóny sa snažím ich pripravovať čo najčastejšie z ovocia dopestovaného na našej záhrade. Tento Zobraziť celý popisTakéto jednoduché ovocné koláče ja veru môžem a počas letnej sezóny sa snažím ich pripravovať čo najčastejšie z ovocia dopestovaného na našej záhrade. Tento je aj kúsok zdravší, prevažuje v ňom celozrnná múka, nie je príliš presladený a chutí výborne.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 a 1/4 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
1/2 hrnčeka |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
z 1 citróna |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
1/4 ČL |
|
1 ČL |
|
2 hrnčeky (ríibezle, čučoriedky, maliny) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny - chýbajú mi tam ríbezle a čučoriedky (foto som robila až po tom, keď už boli v koláči). Použila som hrnček s objemom 250 ml a tortovú formu s priemerom 24 cm.
-
2
Z 2 hrnčekov múky, hrnčeka cukru a masla pokrájaného na kocky si rukou urobíme posýpku, z ktorej časť (cca 1 hrnček) odoberieme nabok - neskôr sem pridáme škoricu, alebo škoricový cukor alebo korenie "Jablkový závin" a použijeme na posypanie koláča.
-
3
V osobitnej mise si zmiešame tekuté suroviny (smotanu, vajce, vanilkový extrakt) a asi 1/3 ovocia. Do zvyšnej sypkej zmesi pridáme zvyšného 1/4 hrnčeka múky, jedlú sódu, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a tekutú zmes - vareškou zmiešame, vznikne také tuhšie cesto.
-
4
Cesto navrstvíme do tortovej formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na pečenie.
-
5
Na vrch rozsypeme zvyšné ovocie...
-
6
... a nakoniec odložený hrnček posýpky, do ktorej sme pridali voňavé korenie.
-
7
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 35 - 45 minút v závislosti od toho ako pečie rúra (skúsime špajdľou) - ja som piekla 45 minút.
-
8
Po upečení dekorujeme podľa chuti - ja som posypala práškovým cukrom, nasucho opečenými mandľovými lupienkami a pred podávaním som ozdobila čerstvým ovocím.
Dúfam, že koláčik chutil.