Býčie žľazy
Býčie žľazy

Býčie žľazy s cibuľkou a hráškovými zemiakmi videorecept

majkicn - fotkamajkicn, 27. januára 2018

Býčie žľazy sú chutná delikatesa, avšak je spájaná s veľkými predsudkami. Videorecept je k nájdeniu nižšie :) .

2
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava
Býčie žľazy s cibuľkou a hráškovými zemiakmi (videorecept)
Foto: Majkicn

Suroviny

2 ks
6 ks stredne veľké
200 g mrazený
3 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky si nakrájame na približne polcentimetrové polkruhy a dáme variť do osolenej vody.

  2. 2

    Cibuľu si tiež nakrájame na stredne veľké polkruhy a sprudka opražíme na olivovom oleji.

  3. 3

    Býčie žľazy vložíme do vriacej osolenej vody, v ktorej je tak isto trochu octu a necháme vrieť 5 minút, po ktorých býčie žľazy vyberieme.

  4. 4

    Keď budú zemiaky takmer uvarené, pridáme k nim mrazený hrášok.

  5. 5

    Býčie žľazy nakrájame na približne centimeter hrubé kolieska, z oboch strán ich okoreníme a osolíme a poukladáme do rozpáleného olivového oleja.

  6. 6

    Keď začínajú chytať zlatistú farbu, pridáme k nim ešte maslo, chvíľu ich ešte pražíme a potom povyberáme.

  7. 7

    Keď sú zemiaky s hráškom hotové, nalejeme do nich trochu olivového oleja, maslo, osolíme, okoreníme a popučíme to všetko spolu.

  8. 8

    Nakoniec býčie žľazy porcujeme na zemiaky a posypeme cibuľkou. Dobrú chuť! Pozrite si aj video, v ňom je vysvetlené všetko aj s obrazom ;). Množstvá v tomto recepte sú orientačné, každý nech si to urobí podľa chute ;)

Diskusia k receptu

strucik
Na žľazy pozor, niekedy je býk a niekedy zase toreador. :-) Trochu ma zaskočilo pučenie tých zemiakov so šupkou, u mňa by to bolo určite bez nej.
sracz
Vítaj na našej „Vareške“ @Majkicn vážený mladý priateľ. Tvoj rcp a samozrejme aj technologický postup jeho prípravy považujem za „superfasaextraprímaspecial“. Teda Tvoju „premiéru“ si dovoľujem považovať za excelentnú a u mňa si „zmaturoval“ na 1 *****! Býčie žľazy môžem, z vlastnej mnohoročnej skúsenosti, vrelo odporúčať aj tým najháklivejším konzumentom oboch pohlaví. Predsudky väčšiny z nich vyplývajú z mýlnej predstavy o ich vôni. Ubezpečujem Vás, vážení (é) a milí (é), že na rozdiel od ľadviniek či obližiek, býčie žľazy majú prvotnú vôňu výrazne neutrálnu, tak ako aj napr. avokádo, či mascarpone a až po Vašom ochutení sú fantastická chuťovka až delikatesa. Ak si ich okoreníte pridaním guľášovo klobásovej Urblík KN zmesi, chilli, feferóniek alebo iným „životabudičom“ z @Kimlo záhradky, tak budú aj „pikantéria“! To isté sa týka aj predsudkov z používania zemiakov aj s ich „predkožkou“, kedy samozrejmosťou musí byť ich dôkladné umytie a vydrhnutie povrchu pred tepelnou úpravou pomocou kefky, na tento účel v domácnosti používanej. Aj ja som si na ne, takto pripravované, zvykol až v posledných 12 rokoch.
strucik
@Sracz (27.1.2018 22:03)

U mňa to určite nie je o žiadny predsudkoch, zemiaky so šupkou si veľmi dobre viem predstaviť v opekanej či pečenej forme, snáď aj varené v celku, ale pučené nie.

Je mi záhadou, čo má s týmto receptom @Kimlo a nejaká jeho mrkva.
tiginko
@Strucik (27.1.2018 22:13)

hlavička cesnaková keby si trošku dával pozor, tak by si vedel, že @kimlo je známy inými mrkvičkami :-)
arnilka
Ahoj Samko! zaujal ma Tvoj receptík na túto vynikajúcu lahôdku, vyzerá výborne a určite tak aj chutí :-) veľmi pekné video, celý postup je jasný, páči sa mi kombinácia ingrediencií i chuťovo. Jednoduché a super, najmä tie hrachové zemiaky mi režú.
chcem sa spýtať, tie býčie žľazy si už predtým odblanil, že? popíš prosím aj postup!
neviem, či si použil medenú panvicu na opraženie cibule, či sú to len odlesky? Používaš perfektné kuchynské náčinie!
A vitaj na Vareche, teším sa na Tvoje dalšie receptíky :-)
altyn
Vážená redakcia, nemôžete opraviť ten názov? Prosím pekne! Autor zjavne použil hrášok, a preto sa to má volať hráškové zemiaky. Ako iste viete, hrach je starý hrášok, suchý a potrebuje namáčať a dlho variť. Takže názov "hrachové zemiaky" dosť zavádza. Vopred ďakujem za kladené vybavenie. Pekný večer prajem.:-)))
majkicn
@Arnilka (28.1.2018 06:19)
Ďakujem pekne za pozitívnu reakciu. Žľazy mi odblanil mäsiar a panvica je skutočne medená ;) a denko (dosku na krájanie) som si vyrobil sám :D

bubaya
Ja mám taký hlad, že by som ich aj vyprážané zjedla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia