Býčie žlazy grilované

eraserhead - fotkaeraserhead, 1. februára 2014
1
porcia
35 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
16 guličiek (Čierne, zelené, biele a červené)
3 ks
1 strúčik
1 ks




Postup

  1. 1

    Dáme variť dostatočné množstvo vody, osolíme a pridáme po 4 guľôčky z každého korenia. Necháme povariť pol hodinu a potom pridáme žlazu, na miernom ohni varíme 5minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Vychladnutú žlazu veľmi opatrne zbavíme dvoch vrstiev blán (opatrne preto aby sme zachovali tvar), v strede pozdĺžne nakrojíme ale neprekrojíme to isté zopakujeme aj po stranách. Grilujeme asi 10 minút z oboch strán na panvici ktorú sme zľahka pokropili olejom, jemne solíme a koreníme čerstvo zomletým čiernym korenín. Na panvici grilujeme aj mrkvu (celú mrkvu pozdľžne opatrne rozoberieme a použijeme iba stred).

    Býčie žlazy grilované - obrázok 2
  3. 3

    Uložíme na podnos, posypeme nakrájeným cesnakom, čili a klíčkami cibule.

Diskusia k receptu

eviana
@eraserhead , ejha... odvážne vložený recept. Musím sa priznať, že som ešte býčie žľazy nejedla na žiadny spôsob, ani ma to nejak extra neláka, ale táto Tvoja verzia sa mi celkom páči, aj by som veru ochutnala :) 5* aj za odvahu vložiť niečo také na aj niekedy puritánsku varechu :)))
megdesign
tiez davam 5*... nieje o com.....
PS: Tie dnesne zeny za boja akychkolvek zliaz :P
manya
ja som býčie žľazy jedla, pripravila ich moja mama a mame veríme, nevedela som čo to je a bolo to dobré.
eraserhead
@eviana bol tu na tomto webe raz aj iný recept (jeden z mojich obľúbených) a pod ním zaujímava rozprava o farebnosti sveta ........ zmizol však v zákutí klastra .......



určite sú tu aj ľudia zo Sicílie, ale asi nemajú odvahu zverejniť aj jednu z ich špecialít ............ tak je dobré občas niečo pridať ........


eviana
@eraserhead , mozoček milujem... aj to morča by som ochutnala, ale sardínsky "živý" syr za normálnych okolností nie :) Som síce všežravec, ale na to nemám mať v ústach živé, brániace sa, trepajúce sa červíky... by som buď musela byť namol (a ja takmer vôbec nepijem) alebo vyhladovaná na smrť :) Čo narobím? Tiež som len človek, aj keď so žľazami inak fakt problém nemám žiadny :)
zuzkabluzka
@eraserhead , no ja napriklad zijem na Sicilii, ale pravdu povediac som sa s "cughiuna" nikdy nestretla, zatial ich nik v mojom okoli nepripravil ;) jedine zvlastnosti tu pre mna boli stigghiola, co by nasinec vyuzil na klobasy a jaternice a snad aj "panino con la milza", moj najoblubenejsi street food :)
No, ale, ked ochutnam zlazy, urcite sa ozvem, tu chut si neviem predstavit :)
eviana
@zuzkabluzka , čo znamená stigghiola? Fakt netuším, sicílčinu neovládam :) ale panino con la milza by som ochutnala veľmi rada :)
zuzkabluzka
fakt?? mne to az taka vynimocnost nejedla nepride, pamatam si zabijacky u starej mamy, ked sa creva cistili a robili jaternicky...
@eviana stigghiola su creva mladych jahniatok(tie lepsie) ale i hovadzie byvaju, su zatocene na kusku mladej cibulky, niekto prida i kusok sadla , griluje sa to a potom osoli a zaleje citronovou stavou, je to fantasticka dobrota :)
eviana
Ďakujem za rozšírenie obzorov @zuzkabluzka , @eraserhead :) Vyzerá to fajne, som dieťa z dediny, domáce zabíjačky mám tiež nejaké zabsolvované, takže toto by som iste zvládla :)
gman
bycie zlazy su uplne skvele (a v takejto forme musia byt skvele) a nepridu mi nicim odvazne, preco by sa tu nemali nachadzat. tak isto by sa tu potom nemusel nachadzat mozocek, drzky a cokolvek. a do kara mazu (sicilsky "zivy" syr) to by som nesiel asi ani ja. nemal som odvahu ani na kippa (holandsky fermentovany sled)
jamalinka
na bíčie žľazy sme chodili v Blave oproti hotela Carlton v 70-tych rokoch, (stráášne dávno), ale už som zabudla ako sa volala reštaurácia či bar? a neviem už ako sa pripravovali, no bola to fajnotka, špecialita, to sme si dávali občas, tak ako aj tatarák v Savoy pivnici v Carltone. To boli super časy, ale zostali už len spomienky....
makis
@megdesign (1.2.2014 23:52)

...no nie všetky ženy sa boja.... česť vynimkám...🤣🤣🤣




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia