Buchty s makovo-jablkovou plnkou fotorecept
Foto: luwinka
Už som piekla buchty tvarohové, lekvárové a dnes som vyskúšala upiecť s makovo- jablkovou plnkou. Sú šťavnaté, ľahučké chutili nám.
porcií
na 200 °C
Suroviny
450 g |
|
2 PL |
|
20 g |
|
200 ml vlažné |
|
štipka |
|
do kvásku 1 ČL |
|
100 ml |
|
Plnka: | |
125 g |
|
1 bal |
|
2 ks väčšie |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Ako prvé si spravíme kvások. Do menšej misky dáme rozdrobené droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, 1/2 dcl mlieka a medzi prsty múky. Necháme ho nakysnúť. Do väčšej misy dáme múku, kryšt. cukor , štipku soli, olej, kvások a zostávajúce mlieko. Vymiesime cesto, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto. Doba kysnutia 35 minút.
-
2
Cesto nám pekne nakyslo.
-
3
Plnka: Do pomletého maku pridáme vanilkový cukor a podľa chuti kryštálový / toľko dáme, aby sme ho mali podľa svojej chuti /. Pridáme teplé mlieko, toľko, aby nám vznikla plnka.
-
4
Jablká postrúhame. Ak sú kyslé, tak môžeme pridať aj trochu cukru. Šťavu z nich vytlačíme.
-
5
Cesto dáme na pomúčenú dosku a povykrajujeme z neho kúsky, ktoré budeme plniť. Na každý jeden kúsok nanesieme lyžičkou najskôr mak a potom jablká.
-
6
Všetky kúsky naplníme.
-
7
Stočíme do tvaru buchty.
-
8
A prevrátime.
-
9
Plech vymastíme tukom, na ktorý dáme buchty. Potrieme ich po vrchu olejom a necháme ich ešte tak 10 minút nakysnúť.
-
10
Upečieme v predhriatej trúbe na 200 stupňov na spodnej priečke 35 minút. / Ja kysnuté cestá pečiem vždy na spodnej priečke , moja trúba tak pečie /. Upečené potrieme olejom.
-
11
Chvíľu počkáme a môžeme posypať práškovým cukrom. Vyšlo mi 12 kusov buchiet.
-
12
Na tácke.
-
13
V reze.
Dala by som si, určite sú výborné :-)