Buchty
Buchty s makovo-jablkovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Už som piekla buchty tvarohové, lekvárové a dnes som vyskúšala upiecť s makovo-
jablkovou plnkou. Sú šťavnaté, ľahučké
chutili nám.
12 porcií |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si spravíme kvások. Do menšej misky dáme rozdrobené droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, 1/2 dcl mlieka a medzi prsty múky. Necháme ho nakysnúť. Do väčšej misy dáme múku, kryšt. cukor , štipku soli, olej, kvások a zostávajúce mlieko. Vymiesime cesto, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto. Doba kysnutia 35 minút.
- Cesto nám pekne nakyslo.
- Plnka: Do pomletého maku pridáme vanilkový cukor a podľa chuti kryštálový / toľko dáme, aby sme ho mali podľa svojej chuti /. Pridáme teplé mlieko, toľko, aby nám vznikla plnka.
- Jablká postrúhame. Ak sú kyslé, tak môžeme pridať aj trochu cukru. Šťavu z nich vytlačíme.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku a povykrajujeme z neho kúsky, ktoré budeme plniť. Na každý jeden kúsok nanesieme lyžičkou najskôr mak a potom jablká.
- Všetky kúsky naplníme.
- Stočíme do tvaru buchty.
- A prevrátime.
- Plech vymastíme tukom, na ktorý dáme buchty. Potrieme ich po vrchu olejom a necháme ich ešte tak 10 minút nakysnúť.
- Upečieme v predhriatej trúbe na 200 stupňov na spodnej priečke 35 minút. / Ja kysnuté cestá pečiem vždy na spodnej priečke , moja trúba tak pečie /. Upečené potrieme olejom.
- Chvíľu počkáme a môžeme posypať práškovým cukrom. Vyšlo mi 12 kusov buchiet.
- Na tácke.
- V reze.