Buchty

Buchty s makovo-jablkovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Už som piekla buchty tvarohové, lekvárové a dnes som vyskúšala upiecť s makovo- jablkovou plnkou. Sú šťavnaté, ľahučké chutili nám.

12
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si spravíme kvások. Do menšej misky dáme rozdrobené droždie, 1 čaj. lyž. kryšt. cukru, 1/2 dcl mlieka a medzi prsty múky. Necháme ho nakysnúť. Do väčšej misy dáme múku, kryšt. cukor , štipku soli, olej, kvások a zostávajúce mlieko. Vymiesime cesto, ktoré prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto. Doba kysnutia 35 minút.
  2. Cesto nám pekne nakyslo.
  3. Plnka: Do pomletého maku pridáme vanilkový cukor a podľa chuti kryštálový / toľko dáme, aby sme ho mali podľa svojej chuti /. Pridáme teplé mlieko, toľko, aby nám vznikla plnka.
  4. Jablká postrúhame. Ak sú kyslé, tak môžeme pridať aj trochu cukru. Šťavu z nich vytlačíme.
  5. Cesto dáme na pomúčenú dosku a povykrajujeme z neho kúsky, ktoré budeme plniť. Na každý jeden kúsok nanesieme lyžičkou najskôr mak a potom jablká.
  6. Všetky kúsky naplníme.
  7. Stočíme do tvaru buchty.
  8. A prevrátime.
  9. Plech vymastíme tukom, na ktorý dáme buchty. Potrieme ich po vrchu olejom a necháme ich ešte tak 10 minút nakysnúť.
  10. Upečieme v predhriatej trúbe na 200 stupňov na spodnej priečke 35 minút. / Ja kysnuté cestá pečiem vždy na spodnej priečke , moja trúba tak pečie /. Upečené potrieme olejom.
  11. Chvíľu počkáme a môžeme posypať práškovým cukrom. Vyšlo mi 12 kusov buchiet.
  12. Na tácke.
  13. V reze.