Bruschetta
Bruschetta

Bruschetta z kváskového cesta s hubovým ragú

Lukáš Kováčik
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 17. septembra 2020
Bruschetta z kváskového cesta s hubovým ragú
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

Rozkvas:
150 g (na kváskovanie)
150 ml
2 PL
Cesto:
300 g (na kváskovanie)
80-100 ml
2 ČL
1 ČL
1 vetvička čerstvý
Hubové ragú:
250 g čerstvé, podľa vlastného výberu
25 ml
2 strúčiky
100 ml
50 g
3 vetvičky čerstvý




Postup

  1. 1

    Bruschetty: Je lepšie, ak si ich pripravíme deň vopred. Ráno pripravíme rozkvas, a to tak, že do misy dáme 150 g ražnej chlebovej múky, 150 ml vody a 2 PL aktívneho kvásku. Zmes dobre premiešame a necháme zakrytú stáť minimálne 8 hodín.

  2. 2

    Do rozkvasu pridáme všetky zvyšné suroviny a dôkladne vymiesime mixérom a následne vypracujeme ručne. Bochník rozdelíme na dve rovnaké polovice, vytvarujeme bruschetty a zabalíme ich do múkou vysypanej utierky a cez noc necháme vykysnúť v chladničke.

  3. 3

    Do spodnej časti rúry vložíme menší hrniec a predhrejeme na 250 °C. Cesto vyklopíme na papier na pečenie umiestnený na pevnom podnose, nakrojíme žiletkou alebo ostrým nožom a celé zastrekneme vodou. Treba to urobiť rýchlo, aby sa cesto nezačalo deformovať a ihneď vkladáme do rúry. Súčasne pri vkladaní do pripraveného rozpáleného hrnca vlejeme studenú vodu. Para bruschetty pekne zdvihne. Pečieme 10 minút na 250 °C.

  4. 4

    Po uplynutí nastaveného času vyberieme hrniec s vodou, teplotu znížime na 230 °C a pečieme ďalších 10–15 minút do zlatista. Po upečení vyberieme bruschetty na mriežku a necháme vychladnúť. Nakrájané bruschetty opečieme na olivovom oleji.

  5. 5

    Hubové ragú: Na rozpálenom olivovom oleji orestujeme huby s posekaným cesnakom, vetvičkou tymianu a ochutíme soľou a korením. Keď huby zozlatnú, podlejeme ich vínom a necháme cca 5 minút víno zredukovať. Nakoniec zmes zjemníme maslom. Vrstvíme na opečené bruschetty a dozdobíme bylinkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia