Briošky fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 24. februára 2012
Briošky (fotorecept)
Foto: tatranka

Keď mám menej práce a povinností, ak pečiem niečo kysnuté,rada urobím pár briošiek,ktoré obohatia náš jedálniček.Ponúkam svoj recept,ktorý som rokmi hádam aj pomaly zdokonalila Zobraziť celý popisKeď mám menej práce a povinností, ak pečiem niečo kysnuté,rada urobím pár briošiek,ktoré obohatia náš jedálniček.Ponúkam svoj recept,ktorý som rokmi hádam aj pomaly zdokonalila a som celkom spokojná s ich chuťou,kvalitou aj vizážou.

60 minút
príprava
25 minút
na 180-170 °C

Suroviny

cesto:
250 g
250 g
2/3 balíčka
1 malá lyžička
1 celé a 1 žĺtko,
1 malá lyžička
1,5 dcl
1 dcl
2 veľké lyžice
1,5 veľkej lyžice
50 g  roztopené
Na posypane :
trochu ,nemletý
trochu
trochu
trochu
na potretie briošiek
na potretie rukyza




Postup

  1. 1

    Z lyžičky múky,lyžičky pr.cukru a teplého mlieka a droždia,si urobím kvások. Do nádoby dám posolenú,osiatu, múku,cukor,teplú vodu s lyžičkou octu,kyslú smotanu,roztopené maslo.Prilejem nakysnutý kvások. Ingrediencie premiesim varechou spojím.S cestom na začiatku nepracujem veľa.Dám ho na teplé miesto.Po 15 minútach,cesto podkyslo a bude sa s ním dobre pracovať.Ja nemám pekárničku,tak vypracujem cesto rukou.Pred vnorením ruky do cesta,si ju potriem olejom.Takto cesto dobre premiešam a snažím sa aby nabralo veľa vzduchu. Cesto musí byť krásne lesklé a tvoriť bublinky. Potom ho nechám kysnúť 30-35 minút.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto sa zväčší na 2,5 krát.Prenesiem na trochu pomúčenú prac. dosku.Z tohto množstva cesta nakrájam asi 15-17 kúskov.podľa veľkosti Utvorím z nich bochníčky.Dobre ich spracujem a snažím sa z nich vytlačiť vzduch a bublinky.Z cestom pracujem hneď ďalej.Vyváľam na dlhé šúlance.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šúlanec zaviažem v prostriedku.Dva konce,ktoré ostali,preložím jeden z vrchu a druhý zo spodu.Zapracujem do cesta.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potriem rozšľahaným vajíčkom a semienkami,makom,soľou, nechám na plechu s mastným papierom,alebo fóliou na pečenie odpočívať ešte 30 minút. Medzi tým si rozohrejem trúbu.Ja mám elektrickú.Vyhrejem na 180 0C. Po vložení briošiek do trúby,ich nechám v tejto teplote 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 0C a nechám ešte piecť ďalších 10 minút.Briošky sa pekne zafarbia.To už sami zistíte.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu už briošky v trúbe a už upečené.Myslím,že je to ohromný pohľad na takéto domáce pečivo.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom už len nechať vychladiť a dať si s niečo chutné k ním.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    My ich máme radi s rôznymi pomazánkami .

    Briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nedalo mi,aby som vám ešte ráz neponúkla túto lákavú dobrotu z vlastnej výroby.

    Briošky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

bejgi
máš ich nesmierne krásne a určite voňavé a chutnučké, ukladám, pretože to by bol hriech nevyskúšať ich :)
afataga
mas pravdu, je to uzasny pohlad a urcite aj chut, len si oprav vizaž sa pise s makkym i :-)
pacik
Veľmi pekné briošky, zrozumiteľný fotopostup, ukladám si :-)
kata50
@tatranka , však je to krásny pocit vytiahnuť z rúry takéto krásne, voňavé, bacuľaté briošky.:-))
zdenka1009
Krásne upečené pečivo, aj pekári sa môžu učiť od teba,veľmi dobre vysvetlený rcp pri zakrúcaní briošky...v KK
marijanka712
@tatranka u teba som si zvykla na perfektne rozpísané a zdokumentované recepty podla ních je to skutočne radosť robiť tá m,etodika pletenia sa zišla aj mne kyby som ho mala oznámkovať tak je to 1***** a preto by to bol hriech keby som ich nevyskúšala podla rozpisu tiež neviem definovať či je to slaké pečivko či slané skôr si myslím také neutrálne nevadí vyskúšam a na svoju chuť na druhý krát prispôsobím- super recept a tvoj popis super....
renulienka
..dakujem;-),su krasne.
Mne sa obcas podari aj take ,,smatlavejsie,, pecivko...ale vzdy sa zjedlo;-)
tatranka
@renulienka vieš prečo je ako vravíš ty šmatlavejšie? Ono po spracovaní do chceného tvaru,musí dosť dlho kysnúť,Byť potreté vajíčkom.Ono cesto rastie,ale zároveň aj trochu schne.Platí to pri kysnutých cestách,no nie každé cesto!
@danielas si milá,ďakujem.
@marijanka712 ďakujem za pekný komentárik.To cesto nie je sladké.Tak ako píšeš.Ak chce niekto sladké,môže si pridať trochu viac cukru,prípadne hrozienka a brioška bude sladučká.
celeblith
tie su kraaaaaaaaasne, hned by som si k nim dala tuniacikovu pomazanku od dorisy :) asi spravim ako prekvapko k ranajkam cez vikend ;)
cistinka
Máš ich ukážkové...budem musieť vyskúšať. Tvoje kysnuté recepty sú dokonalé :-)
damisa
už sú uložené , úžasné žemličky :D
sora2
klobuk dole - dakujem, že sa možem aspon pozriet na take krásne pecivo, urcite aj vyskusam
an3da
veľmi pekne vyzerajú, musia byť aj chutné, istotne vyskúšam
janger
Uz aj na pohlad su velmi lakave, iste aj moc chutne. Krasny fotopostup :-).
marijanka712
@tatranka cesto pekne kysne a som zvedavá či sa mi podarí vykúzliť také fantastické briožky ako tebe ja som o 1,5 PL dala viacej cukru chcem , aby boli trocha sladšie ku kakauku ..... potom ti oznámim výsledok...
marijanka712
@tatranka briošky sú na svete a sú fantastické ja som ich robila asi maxi briošky lebo mám ich 8 ks , jedna je ako dve kupenské cesto je krehké , lahodné a ja som robila na sladko jednoducho- jedna báseň -nebíčko v papuly - dakujem za vynikajúci rp.
tatranka
@marijanka712 vidíš táto tvoja spokojnosť,je najlepšia pochvala.Ani nevieš,ako ma to teší. Aj ja keď môžem,tak ich pečiem.No potom nič iné nejeme,len briošky.
ethanel
Tak tieto vyzeraju fantasticky, normalne az mi slinky tecu ked na ne pozeram ...
tatranka
@ethanel teším sa,že som ti narobila chúťky a že sa ti moje briošky páčia.Sú veľmi chutné a hlavne,voňavé,domáce.
olinka12
tatranka gatulujem je to nádhera musím vyskúšať milujem raňajky s brioškami a kakavkom u nás v obchode ich mávajú raz do týždňa ale ak sa naučím tie tvoje to bude paráda budem sa tešiť ako malá. Ukladám do KK.
tatranka
@olinka12 @lenka36 Pri týchto brioškách niet čo pokaziť.Len ich treba už upravené a spracované nechať dobre vykysnúť.Držím palec pri príprave.
adkas
jeeeeeeeej tie su nadherne, co nadherne, su prekrasne. Mask krasne spracovany postup, ze rozhodne podla neho nebude problem ich urobit. Ukladam KK.
tatranka
Určite sa ti vydaria.Ja pravidelne aspoň raz v týždni upečiem okolo 15-20 briošiek.Podľa toho aké veľké si ich zvolím.Aj teraz v sobotu som piekla .A veru nie je problém,aby sme ich pojedli.Sú chutné,ľahučké.
marienka44
@Tatranka , obdivujem Tvoje umenie fotograficke. Tie kombinovane obrazky sa robia s nejakym programom? Rada by som sa to naucila. :-)
tatranka
@marienka44 prepáč,že som sa neozvala prv.No 3O 8.som už poštu neotvárala a 31.8 som mala gymnaziálne maturitné stretnutie po 5O rokoch.Na to,aby si mohla pracovať takto s tými fotografiami,musíš mať nainštalovaný program PICASO a tam je už potom veľa možností.
ailuj82
Mňam, sú výborné, moja dcéra si ich nevie vynachváliť :)
tatranka
@ailuj82 ja ich zvyknem piecť vždy v sobotu.Je to vlastne sviatočné pečivo na sobotu aj nedeľu.Tiež ich máme veľmi radi.Teším sa,že aj vám chutia.
coldbery
Marti sú nádherne a ten obrázok so šalátikom ,šunkou a paradajkami sa priam núka k zjedeniu...veľmi pekné ....:)
ebaka
aj ja si ich upečiem,inšpirovala si ma fantastickým postupom,dík
tatranka
@ebaka nech sa ti vydaria.Napíš mi prosím výsledok.Vždy ma poteší ak je varecháč-ka s receptom spokojný-a.
lubik07
ja som ich nasla az teraz...a prezeram si vsetky tvoje recepty ;)...ozaj si zasluzis rad zlatej varesky <3 urcite ich upeciem, dakujem
tatranka
@lubik07 teda,takéto vyznamenanie by som brala.Len naozaj neviem,čím by som si ho zaslúžila? Ďakujem.Veľmi som sa tvojmu komentáriku potešila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia