Foto: tatranka
Keď mám menej práce a povinností, ak pečiem niečo kysnuté,rada urobím pár briošiek,ktoré obohatia náš jedálniček.Ponúkam svoj recept,ktorý som rokmi hádam aj pomaly zdokonalila Zobraziť celý popisKeď mám menej práce a povinností, ak pečiem niečo kysnuté,rada urobím pár briošiek,ktoré obohatia náš jedálniček.Ponúkam svoj recept,ktorý som rokmi hádam aj pomaly zdokonalila a som celkom spokojná s ich chuťou,kvalitou aj vizážou.
príprava
na 180-170 °C
Suroviny
cesto: | |
250 g |
|
250 g |
|
2/3 balíčka |
|
1 malá lyžička |
|
1 celé a 1 žĺtko, |
|
1 malá lyžička |
|
1,5 dcl |
|
1 dcl |
|
2 veľké lyžice |
|
1,5 veľkej lyžice |
|
50 g roztopené |
|
Na posypane : | |
trochu ,nemletý |
|
trochu |
|
trochu |
|
trochu |
|
na potretie briošiek |
|
na potretie rukyza |
|
Postup
-
1
Z lyžičky múky,lyžičky pr.cukru a teplého mlieka a droždia,si urobím kvások. Do nádoby dám posolenú,osiatu, múku,cukor,teplú vodu s lyžičkou octu,kyslú smotanu,roztopené maslo.Prilejem nakysnutý kvások. Ingrediencie premiesim varechou spojím.S cestom na začiatku nepracujem veľa.Dám ho na teplé miesto.Po 15 minútach,cesto podkyslo a bude sa s ním dobre pracovať.Ja nemám pekárničku,tak vypracujem cesto rukou.Pred vnorením ruky do cesta,si ju potriem olejom.Takto cesto dobre premiešam a snažím sa aby nabralo veľa vzduchu. Cesto musí byť krásne lesklé a tvoriť bublinky. Potom ho nechám kysnúť 30-35 minút.
-
2
Po vykysnutí cesto sa zväčší na 2,5 krát.Prenesiem na trochu pomúčenú prac. dosku.Z tohto množstva cesta nakrájam asi 15-17 kúskov.podľa veľkosti Utvorím z nich bochníčky.Dobre ich spracujem a snažím sa z nich vytlačiť vzduch a bublinky.Z cestom pracujem hneď ďalej.Vyváľam na dlhé šúlance.
-
3
Šúlanec zaviažem v prostriedku.Dva konce,ktoré ostali,preložím jeden z vrchu a druhý zo spodu.Zapracujem do cesta.
-
4
Potriem rozšľahaným vajíčkom a semienkami,makom,soľou, nechám na plechu s mastným papierom,alebo fóliou na pečenie odpočívať ešte 30 minút. Medzi tým si rozohrejem trúbu.Ja mám elektrickú.Vyhrejem na 180 0C. Po vložení briošiek do trúby,ich nechám v tejto teplote 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 0C a nechám ešte piecť ďalších 10 minút.Briošky sa pekne zafarbia.To už sami zistíte.
-
5
Tu už briošky v trúbe a už upečené.Myslím,že je to ohromný pohľad na takéto domáce pečivo.
-
6
Potom už len nechať vychladiť a dať si s niečo chutné k ním.
-
7
My ich máme radi s rôznymi pomazánkami .
-
8
Nedalo mi,aby som vám ešte ráz neponúkla túto lákavú dobrotu z vlastnej výroby.
Mne sa obcas podari aj take ,,smatlavejsie,, pecivko...ale vzdy sa zjedlo;-)
@danielas si milá,ďakujem.
@marijanka712 ďakujem za pekný komentárik.To cesto nie je sladké.Tak ako píšeš.Ak chce niekto sladké,môže si pridať trochu viac cukru,prípadne hrozienka a brioška bude sladučká.