Briošky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Keď mám menej práce a povinností, ak pečiem niečo kysnuté,rada urobím pár briošiek,ktoré obohatia náš jedálniček.Ponúkam svoj recept,ktorý som rokmi hádam aj pomaly zdokonalila a som celkom spokojná s ich chuťou,kvalitou aj vizážou.

60 minút
príprava
25 minút
na 180-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z lyžičky múky,lyžičky pr.cukru a teplého mlieka a droždia,si urobím kvások. Do nádoby dám posolenú,osiatu, múku,cukor,teplú vodu s lyžičkou octu,kyslú smotanu,roztopené maslo.Prilejem nakysnutý kvások. Ingrediencie premiesim varechou spojím.S cestom na začiatku nepracujem veľa.Dám ho na teplé miesto.Po 15 minútach,cesto podkyslo a bude sa s ním dobre pracovať.Ja nemám pekárničku,tak vypracujem cesto rukou.Pred vnorením ruky do cesta,si ju potriem olejom.Takto cesto dobre premiešam a snažím sa aby nabralo veľa vzduchu. Cesto musí byť krásne lesklé a tvoriť bublinky. Potom ho nechám kysnúť 30-35 minút.
  2. Po vykysnutí cesto sa zväčší na 2,5 krát.Prenesiem na trochu pomúčenú prac. dosku.Z tohto množstva cesta nakrájam asi 15-17 kúskov.podľa veľkosti Utvorím z nich bochníčky.Dobre ich spracujem a snažím sa z nich vytlačiť vzduch a bublinky.Z cestom pracujem hneď ďalej.Vyváľam na dlhé šúlance.
  3. Šúlanec zaviažem v prostriedku.Dva konce,ktoré ostali,preložím jeden z vrchu a druhý zo spodu.Zapracujem do cesta.
  4. Potriem rozšľahaným vajíčkom a semienkami,makom,soľou, nechám na plechu s mastným papierom,alebo fóliou na pečenie odpočívať ešte 30 minút. Medzi tým si rozohrejem trúbu.Ja mám elektrickú.Vyhrejem na 180 0C. Po vložení briošiek do trúby,ich nechám v tejto teplote 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 0C a nechám ešte piecť ďalších 10 minút.Briošky sa pekne zafarbia.To už sami zistíte.
  5. Tu už briošky v trúbe a už upečené.Myslím,že je to ohromný pohľad na takéto domáce pečivo.
  6. Potom už len nechať vychladiť a dať si s niečo chutné k ním.
  7. My ich máme radi s rôznymi pomazánkami .
  8. Nedalo mi,aby som vám ešte ráz neponúkla túto lákavú dobrotu z vlastnej výroby.