Briošky (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Keď mám menej práce a povinností, ak pečiem niečo kysnuté,rada urobím pár briošiek,ktoré obohatia náš jedálniček.Ponúkam svoj recept,ktorý som rokmi hádam aj pomaly zdokonalila a som celkom spokojná s ich chuťou,kvalitou aj vizážou.
60 minút príprava |
25 minút na 180-170 °C |
Postup
- Z lyžičky múky,lyžičky pr.cukru a teplého mlieka a droždia,si urobím kvások. Do nádoby dám posolenú,osiatu, múku,cukor,teplú vodu s lyžičkou octu,kyslú smotanu,roztopené maslo.Prilejem nakysnutý kvások.
Ingrediencie premiesim varechou spojím.S cestom na začiatku nepracujem veľa.Dám ho na teplé miesto.Po 15 minútach,cesto podkyslo a bude sa s ním dobre pracovať.Ja nemám pekárničku,tak vypracujem cesto rukou.Pred vnorením ruky do cesta,si ju potriem olejom.Takto cesto dobre premiešam a snažím sa aby nabralo veľa vzduchu.
Cesto musí byť krásne lesklé a tvoriť bublinky.
Potom ho nechám kysnúť 30-35 minút.
- Po vykysnutí cesto sa zväčší na 2,5 krát.Prenesiem na trochu pomúčenú prac. dosku.Z tohto množstva cesta nakrájam asi 15-17 kúskov.podľa veľkosti
Utvorím z nich bochníčky.Dobre ich spracujem a snažím sa z nich vytlačiť vzduch a bublinky.Z cestom pracujem hneď ďalej.Vyváľam na dlhé šúlance.
- Šúlanec zaviažem v prostriedku.Dva konce,ktoré ostali,preložím jeden z vrchu a druhý zo spodu.Zapracujem do cesta.
- Potriem rozšľahaným vajíčkom a semienkami,makom,soľou, nechám na plechu s mastným papierom,alebo fóliou na pečenie odpočívať ešte 30 minút.
Medzi tým si rozohrejem trúbu.Ja mám elektrickú.Vyhrejem na 180 0C.
Po vložení briošiek do trúby,ich nechám v tejto teplote 15 minút.Potom teplotu stiahnem na 160 0C a nechám ešte piecť ďalších 10 minút.Briošky sa pekne zafarbia.To už sami zistíte.
- Tu už briošky v trúbe a už upečené.Myslím,že je to ohromný pohľad na takéto domáce pečivo.
- Potom už len nechať vychladiť a dať si s niečo chutné k ním.
- My ich máme radi s rôznymi pomazánkami .
- Nedalo mi,aby som vám ešte ráz neponúkla túto lákavú dobrotu z vlastnej výroby.