Bravčové v zeleninovej omáčke s kôprom

martinis - fotkamartinis, 4. septembra 2013
Bravčové v zeleninovej omáčke s kôprom
Foto: martinis

Bravčové mäso má veľmi rado akékoľvek omáčky, tak som mu dnes pripravil hustú, takmer ako pyré z koreňovej zeleniny s kôprom a zjemnenú bielym jogurtom. Chutná večera, najmä s krátko opečeným zemiakmi s tymiánom :)

1
porcia
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 plátky
3 ks
Zeleninová omáčka:
 malá
 malý
 stredná
 zeleninový či mäsový
1 ČL
 podľa chuti
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na začiatok sa nám budú hodiť dva menšie plátky bravčového mäsa, ktoré len osolíme, okoreníme, pridáme trocha červenej papriky a opečieme na veľkej panvici len natoľko, aby sa zatiahli. Vyberieme a uložíme na teplé miesto a zatiaľ si načistíme jednu strednú mrkvu, rovnako veľký paštrnák a malý kaleráb. Budeme tiež potrebovať malú cibuľu - všetku zeleninu nakrájame na malé kúsky, pokiaľ nemáme sekáčik, ale ak je po ruke, určite nám pomôže : stačí nasekať nahrubo, vhodiť v dvoch dávkach, pár sekúnd ho nechať pracovať a máme ušetrených aspoň 10 minút krájania. Veľmi vďačný pomocník, používam ho rád :)

  2. 2

    Zeleninu osolíme a na vysokom plameni orestujeme na oleji v panici, kde sme robili mäso. Vysoký plameň je dôležitý, lebo osolená zelenina rýchlo púšťa šťavu a takto dosiahneme optimálnu chuť. Po minútke či dvoch prihodíme bobkový list, dodávajuci nezameniteľnú vôňu, vložíme plátky mäsa, výdatne podlejeme mäsovým či zeleninovým vývarom a prikryté dusíme do zmäknutia mäsa i zeleniny.

  3. 3

    Kým sa nám dusí mäso v omáčke, môžme si prichystať vhodnú prílohu : opekané zemiaky. Nebudeme ich však opekať príliš dlho, až do zhnednutia, skôr ich len tak rýchlo osmahneme na panvici :) Nové umyjeme a nakrájame na štvrťkolieska aj so šupkou, staršie ošúpeme a dáme pariť na 10 minút, skúste sa načasovať tak, aby ste nejakých 5 minút pred doparením stiahli panvicu s mäsom a omáčkou z ohňa.

  4. 4

    Mäkké mäso teda vyberieme z panvice a uložíme do tepla, bobkový list vyhodíme a omáčku v inej nádobe rozmixujeme ponorným mixérom. Kto chce väčšie kúsky, nemusí mixovať až tak poctivo :) Podľa hustoty, akú chceme dosiahnuť, prilejeme ešte vývar - ja mám rád hustejšie omáčky, takže tá moja vyzerá takmer až ako pyré. Pridáme dve lyžice bieleho jogurtu na zjemnenie, lyžičku horčice a kôpor ktorý dodá veľmi charakteristickú chuť, bez ktorej by to nebolo ono. Podľa mňa, kôpor je najvýraznejší zo všetkých byliniek, preto ho mám rád ;) Pridáme aj trocha farebného korenia, prípadne soli a vymiešame.

  5. 5

    Na panvici, kde sme robili omáčku rozohrejeme malú dávku oleja a naparené a osolené zemiaky na ňom veľmi rýchlo osmahneme, naozaj postačí minúta až tri. Naservírujeme ich na tanier a ochutíme čiernym korením a voňavým tymiánom. Na tanier pridáme aj zeleninovú omáčku, na ktorú uložíme mäso, prípadne ho ňou prelejeme a na povrch namelieme farebné korenie. Zaujímavá omáčka, v ktorej sa zámerne menej výrazná chuť mäsa vyníma ako kráľovná sprevádzaná tými opečenými zemiakmi, do toho vonia tymián a kôpor ... naozajstná dobrota :-)

    Bravčové v zeleninovej omáčke s kôprom - obrázok 5
  6. 6

    Môj tip : Bravčové pokojne zameňte aj za iné druhy mäsa a paštrnák môžte nahradiť petržlenom, ale myslím, že by to bola škoda, lebo dusený paštrnák je výborný a omnoho sladší ako petržlen. Omáčku možno samozrejme pripraviť podľa aktuálnej ponuky zeleniny : z cukety, tekvice, bielej redkvičky a podobne ...

  7. 7

    Ako som písal, táto omáčka je dosť univerzálna, rada sa prispôsobí rôznej zelenine, ale mojím absolútnym favoritom je práve kombinácia sladkých druhov : paštrnáku, mrkvy a kalerábu. Ak si urobíte hustejšiu omáčku vo väčšom množstve, môžte ju podávať aj ako prílohové pyré pri diéte alebo teplú či vychladenú dokonca natierať na chlieb ako nátierku ! :) Dajú sa do nej zamiešať cestoviny, hodí sa k zemiakom aj rybe, je to jednoducho jeden z mojich najobľúbenejších receptov - aj preto vám jej vyskúšanie odporúčam :)

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
toto ma naučila variť moja bývalá svokra pred viac ako 30-timi rokmi. :-) len ona dávala všetku koreňovú zeleninu a mäso používala hovädzie. a ja to robím nielen s mäsom (hovädzím :-) ) ale takto pripravujem aj bravčovú slezinu.
@anina6 : to rozhodne stojí za chvíľku času, ak máš rada takúto sladkú koreňovú zeleninu, určite si prídeš na svoje ;) držím palce :))
@rea1 : takže nabudúce odporúčas vyskúšať aj so zelerom ? :) rozmýšľam, akú koreňovú zeleninu ešte poznám, ale nič iné mi nenapadá ... aj s hovädzinkou či tou slezinou to môže byť výborné, prečo nie, aj na to sa raz iste odhodlám :)
@tiginko : určite to nie je zlý nápad, zeler veľmi nekupujem, ale musím to napraviť, mohol by toto pyré či omáčku ešte vylepšiť :) napríklad so pstruhom by to mohlo byť fajn, čo myslíš ? ;)
@izabella929 : a keby si vedela, ako to voňalo ... :) určite odporúčam vyskúšať, ďakujem ;)
@martins...viem si predstaviť tú vôňu...ja varím veľmi veľa rôznych jedál a bravčoví mäsko dostávam úplne čerstvé od farmára..takže vonia krásne...určite vyskúšam tvoj recept a napíšem ti...si veľmi šikovný mladý muž a máš môj obdiv.-)
@izabella929 : tak ty si určite skúsená kuchárka, takže som si istý, že sa ti aj tento recept vydarí :) och - čo by som len ja dal za to, mať tak poctivé mäso priamo z farmy ! zeleninu mám od starej mamy, bylinky vlastné, čosi BIO sa dá kúpiť aj v obchode, ale s mäsom veľmi ťažko ... tíško závidím, v dobrom :)) netrpezlivo budem očakávať spätnú reakciu po uvarení, a cením si tvoju chválu, je to pocta ;)
Juj, ja som sa podobne naucila varit pri detoch - aby bola zeleninka aj masko. Ale nikdy mi nenapadlo dochutit koprom, to musime skusit. Aj tie zemiacky. Paci sa mi ako zrozumitelne popisujes pripravu. Vazim si to, a tesim sa na dalsie zaujimave recepty.
ja tiez mam rada zeler ako pise @tiginko , krasne to prevonia, toto tvoje dielko mi pripomina taku "dietnu" svieckovu, v dobrom :)) uricite vydareny recept, vratane kopru, a po celej plejade saltov masovy recept, sympaticke :)
Kto si počká, ten sa dočká, dočkal sa aj tento recept. Hľadala som dajaký odľahčený recept a tento mi padol do oka. Namiesto bravčového som použila dolné kuracie stehná, ostatné som mala v chladničke a aj kôpor v mrazničke. Pochutilo mi, tá omáčka (pyré) je zasa iná,, ako keby sa len mäso dusilo so zeleninou.

Pridaj komentár k receptu: