Foto: martinis
Bravčové mäso má veľmi rado akékoľvek omáčky, tak som mu dnes pripravil hustú, takmer ako pyré z koreňovej zeleniny s kôprom a zjemnenú bielym Zobraziť celý popisBravčové mäso má veľmi rado akékoľvek omáčky, tak som mu dnes pripravil hustú, takmer ako pyré z koreňovej zeleniny s kôprom a zjemnenú bielym jogurtom. Chutná večera, najmä s krátko opečeným zemiakmi s tymiánom :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 plátky |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 ks |
|
|
|
Zeleninová omáčka: | |
malá |
|
|
|
malý |
|
stredná |
|
|
|
zeleninový či mäsový |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Na začiatok sa nám budú hodiť dva menšie plátky bravčového mäsa, ktoré len osolíme, okoreníme, pridáme trocha červenej papriky a opečieme na veľkej panvici len natoľko, aby sa zatiahli. Vyberieme a uložíme na teplé miesto a zatiaľ si načistíme jednu strednú mrkvu, rovnako veľký paštrnák a malý kaleráb. Budeme tiež potrebovať malú cibuľu - všetku zeleninu nakrájame na malé kúsky, pokiaľ nemáme sekáčik, ale ak je po ruke, určite nám pomôže : stačí nasekať nahrubo, vhodiť v dvoch dávkach, pár sekúnd ho nechať pracovať a máme ušetrených aspoň 10 minút krájania. Veľmi vďačný pomocník, používam ho rád :)
- 2
Zeleninu osolíme a na vysokom plameni orestujeme na oleji v panici, kde sme robili mäso. Vysoký plameň je dôležitý, lebo osolená zelenina rýchlo púšťa šťavu a takto dosiahneme optimálnu chuť. Po minútke či dvoch prihodíme bobkový list, dodávajuci nezameniteľnú vôňu, vložíme plátky mäsa, výdatne podlejeme mäsovým či zeleninovým vývarom a prikryté dusíme do zmäknutia mäsa i zeleniny.
- 3
Kým sa nám dusí mäso v omáčke, môžme si prichystať vhodnú prílohu : opekané zemiaky. Nebudeme ich však opekať príliš dlho, až do zhnednutia, skôr ich len tak rýchlo osmahneme na panvici :) Nové umyjeme a nakrájame na štvrťkolieska aj so šupkou, staršie ošúpeme a dáme pariť na 10 minút, skúste sa načasovať tak, aby ste nejakých 5 minút pred doparením stiahli panvicu s mäsom a omáčkou z ohňa.
- 4
Mäkké mäso teda vyberieme z panvice a uložíme do tepla, bobkový list vyhodíme a omáčku v inej nádobe rozmixujeme ponorným mixérom. Kto chce väčšie kúsky, nemusí mixovať až tak poctivo :) Podľa hustoty, akú chceme dosiahnuť, prilejeme ešte vývar - ja mám rád hustejšie omáčky, takže tá moja vyzerá takmer až ako pyré. Pridáme dve lyžice bieleho jogurtu na zjemnenie, lyžičku horčice a kôpor ktorý dodá veľmi charakteristickú chuť, bez ktorej by to nebolo ono. Podľa mňa, kôpor je najvýraznejší zo všetkých byliniek, preto ho mám rád ;) Pridáme aj trocha farebného korenia, prípadne soli a vymiešame.
- 5
Na panvici, kde sme robili omáčku rozohrejeme malú dávku oleja a naparené a osolené zemiaky na ňom veľmi rýchlo osmahneme, naozaj postačí minúta až tri. Naservírujeme ich na tanier a ochutíme čiernym korením a voňavým tymiánom. Na tanier pridáme aj zeleninovú omáčku, na ktorú uložíme mäso, prípadne ho ňou prelejeme a na povrch namelieme farebné korenie. Zaujímavá omáčka, v ktorej sa zámerne menej výrazná chuť mäsa vyníma ako kráľovná sprevádzaná tými opečenými zemiakmi, do toho vonia tymián a kôpor ... naozajstná dobrota :-)
- 6
Môj tip : Bravčové pokojne zameňte aj za iné druhy mäsa a paštrnák môžte nahradiť petržlenom, ale myslím, že by to bola škoda, lebo dusený paštrnák je výborný a omnoho sladší ako petržlen. Omáčku možno samozrejme pripraviť podľa aktuálnej ponuky zeleniny : z cukety, tekvice, bielej redkvičky a podobne ...
- 7
Ako som písal, táto omáčka je dosť univerzálna, rada sa prispôsobí rôznej zelenine, ale mojím absolútnym favoritom je práve kombinácia sladkých druhov : paštrnáku, mrkvy a kalerábu. Ak si urobíte hustejšiu omáčku vo väčšom množstve, môžte ju podávať aj ako prílohové pyré pri diéte alebo teplú či vychladenú dokonca natierať na chlieb ako nátierku ! :) Dajú sa do nej zamiešať cestoviny, hodí sa k zemiakom aj rybe, je to jednoducho jeden z mojich najobľúbenejších receptov - aj preto vám jej vyskúšanie odporúčam :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@rea1 : takže nabudúce odporúčas vyskúšať aj so zelerom ? :) rozmýšľam, akú koreňovú zeleninu ešte poznám, ale nič iné mi nenapadá ... aj s hovädzinkou či tou slezinou to môže byť výborné, prečo nie, aj na to sa raz iste odhodlám :)
@tiginko : určite to nie je zlý nápad, zeler veľmi nekupujem, ale musím to napraviť, mohol by toto pyré či omáčku ešte vylepšiť :) napríklad so pstruhom by to mohlo byť fajn, čo myslíš ? ;)
@izabella929 : a keby si vedela, ako to voňalo ... :) určite odporúčam vyskúšať, ďakujem ;)