Bravčové v zeleninovej omáčke s kôprom

Autor receptu: martinis

Bravčové mäso má veľmi rado akékoľvek omáčky, tak som mu dnes pripravil hustú, takmer ako pyré z koreňovej zeleniny s kôprom a zjemnenú bielym jogurtom. Chutná večera, najmä s krátko opečeným zemiakmi s tymiánom :)

1
porcia
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na začiatok sa nám budú hodiť dva menšie plátky bravčového mäsa, ktoré len osolíme, okoreníme, pridáme trocha červenej papriky a opečieme na veľkej panvici len natoľko, aby sa zatiahli. Vyberieme a uložíme na teplé miesto a zatiaľ si načistíme jednu strednú mrkvu, rovnako veľký paštrnák a malý kaleráb. Budeme tiež potrebovať malú cibuľu - všetku zeleninu nakrájame na malé kúsky, pokiaľ nemáme sekáčik, ale ak je po ruke, určite nám pomôže : stačí nasekať nahrubo, vhodiť v dvoch dávkach, pár sekúnd ho nechať pracovať a máme ušetrených aspoň 10 minút krájania. Veľmi vďačný pomocník, používam ho rád :)
  2. Zeleninu osolíme a na vysokom plameni orestujeme na oleji v panici, kde sme robili mäso. Vysoký plameň je dôležitý, lebo osolená zelenina rýchlo púšťa šťavu a takto dosiahneme optimálnu chuť. Po minútke či dvoch prihodíme bobkový list, dodávajuci nezameniteľnú vôňu, vložíme plátky mäsa, výdatne podlejeme mäsovým či zeleninovým vývarom a prikryté dusíme do zmäknutia mäsa i zeleniny.
  3. Kým sa nám dusí mäso v omáčke, môžme si prichystať vhodnú prílohu : opekané zemiaky. Nebudeme ich však opekať príliš dlho, až do zhnednutia, skôr ich len tak rýchlo osmahneme na panvici :) Nové umyjeme a nakrájame na štvrťkolieska aj so šupkou, staršie ošúpeme a dáme pariť na 10 minút, skúste sa načasovať tak, aby ste nejakých 5 minút pred doparením stiahli panvicu s mäsom a omáčkou z ohňa.
  4. Mäkké mäso teda vyberieme z panvice a uložíme do tepla, bobkový list vyhodíme a omáčku v inej nádobe rozmixujeme ponorným mixérom. Kto chce väčšie kúsky, nemusí mixovať až tak poctivo :) Podľa hustoty, akú chceme dosiahnuť, prilejeme ešte vývar - ja mám rád hustejšie omáčky, takže tá moja vyzerá takmer až ako pyré. Pridáme dve lyžice bieleho jogurtu na zjemnenie, lyžičku horčice a kôpor ktorý dodá veľmi charakteristickú chuť, bez ktorej by to nebolo ono. Podľa mňa, kôpor je najvýraznejší zo všetkých byliniek, preto ho mám rád ;) Pridáme aj trocha farebného korenia, prípadne soli a vymiešame.
  5. Na panvici, kde sme robili omáčku rozohrejeme malú dávku oleja a naparené a osolené zemiaky na ňom veľmi rýchlo osmahneme, naozaj postačí minúta až tri. Naservírujeme ich na tanier a ochutíme čiernym korením a voňavým tymiánom. Na tanier pridáme aj zeleninovú omáčku, na ktorú uložíme mäso, prípadne ho ňou prelejeme a na povrch namelieme farebné korenie. Zaujímavá omáčka, v ktorej sa zámerne menej výrazná chuť mäsa vyníma ako kráľovná sprevádzaná tými opečenými zemiakmi, do toho vonia tymián a kôpor ... naozajstná dobrota :-)
  6. Môj tip : Bravčové pokojne zameňte aj za iné druhy mäsa a paštrnák môžte nahradiť petržlenom, ale myslím, že by to bola škoda, lebo dusený paštrnák je výborný a omnoho sladší ako petržlen. Omáčku možno samozrejme pripraviť podľa aktuálnej ponuky zeleniny : z cukety, tekvice, bielej redkvičky a podobne ...
  7. Ako som písal, táto omáčka je dosť univerzálna, rada sa prispôsobí rôznej zelenine, ale mojím absolútnym favoritom je práve kombinácia sladkých druhov : paštrnáku, mrkvy a kalerábu. Ak si urobíte hustejšiu omáčku vo väčšom množstve, môžte ju podávať aj ako prílohové pyré pri diéte alebo teplú či vychladenú dokonca natierať na chlieb ako nátierku ! :) Dajú sa do nej zamiešať cestoviny, hodí sa k zemiakom aj rybe, je to jednoducho jeden z mojich najobľúbenejších receptov - aj preto vám jej vyskúšanie odporúčam :)