Bravčové karé dusené so zeleninou fotorecept
Foto: sracz
Variant bravčového pliecka so zeleninou, ktorú som práve našiel v chladničke. Podával som ho s veľkým izraelským kuskusom zo „škatuľky“, žiaľ iba na Zobraziť celý popisVariant bravčového pliecka so zeleninou, ktorú som práve našiel v chladničke. Podával som ho s veľkým izraelským kuskusom zo „škatuľky“, žiaľ iba na dve porcie. Ku zvyšku som vyvaril „kolienka“. Myslím však, že bude určite chutný s bársčim, aj keď „len“ s krajcom môjho či Vášho domáceho chlebíka. Podobne je to aj s koreninami, použite také aké mate radi a hlavne na dosah rúk. Takže receptík s vidinou ďalších chutných technologických postupov jeho prípravy. S chuťou do toho a ½ je hotovo!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 g |
|
800-900 g |
|
2-3 PL (alebo slnečnicový) |
|
240-250 ml (červená a žltá) |
|
240-250 ml čerstvý |
|
150-200 g |
|
240-250 ml |
|
2-3 ks |
|
3-4 strúčiky |
|
podľa potreby (hovädzí) |
|
Koreniny: | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL |
|
2-3 KL (Harissa Hot Marocco) |
|
Príloha: | |
120-150 g |
|
Postup
-
1
Plátky bravčového karé som umyl, osušil, na papierovom obrúsku osolil a okorenil po obidvoch stranách a nechal odpočinúť,
-
2
než som si pripravil zeleninu a korenie a potom som ich vykostil a pokrájal na väčšie kúsky.
-
3
V hrnci som vyškvaril pokrájanú slaninu a potom ju vybral a na tanieriku uložil v „broderni“, lebo ju ako „ozdobu“ dostane moja „prišahana petržlenovo-slaninová kráľovná“. Výpek som doplnil asi 2 PL kukuričného „Canola“ oleja a následne v ňom nechal „zbelieť“ kúsky mäsa.
-
4
K mäsu som následne presypal všetku zeleninu, premiešal.
-
5
Navrch som rozložil všetky koreniny, opäť premiešal, nechal spoločne zo 6-7 minút podusiť.
-
6
Asi centimeter nad základ som zalial kúpeným hovädzím vývarom, priviedol do varu a potom nechal asi hodinku variť na malom ohreve. Táto „express“ technológia je výhodná zvlášť pre varenie v prírode, na chate, či chalupe.
-
7
V polovici varenia som zo škatuľky uvaril „Couscous Israeli“, v zostave ktorého bolo aj vrecúško s koreninami a bazalkou v prášku. Ale aj domáca príprava kuskusu „na kolene“ je jednoduchá (podobne ako ryža): na PL oleja minútku-dve popražím 250 ml guličiek kuskusu, zalejem dvojnásobkom vriacej vody, pridám KL soli, PL masla a približne 10 minút nechám odvrieť vodu, pridám pokrájanú bazaličku voňavú (alebo iné bylinky či zelinky) a môžem nadstaviť hráškom, zelenou fazuľkou či hubami.
-
8
Komplet, posypaný kúskami vyškvarenej slaniny, na tanieri vyzeral vkusne a chutil výborne.
Diskusia k receptu