Bravčová pečeň s cibuľovým pyré a karamelizovanými jablkami
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 28. januára 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Zabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nie je len o hodovaní, ale aj o tradíciách a osobitej atmosfére. Pri tlačenke, jaternici, laloku či klobáske sa to však nekončí. Zo zakáľačkových surovín sa Zobraziť celý popisZabíjačka patrí k pokladom slovenskej gastronómie. Nie je len o hodovaní, ale aj o tradíciách a osobitej atmosfére. Pri tlačenke, jaternici, laloku či klobáske sa to však nekončí. Zo zakáľačkových surovín sa totiž dajú pripraviť desiatky nápaditejších jedál.
porcie
príprava
Suroviny
g |
|
50 g |
|
200 g |
|
40 g |
|
|
|
200 ml |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cibuľové pyré: | |
800 g |
|
|
|
|
|
100 ml |
|
100 ml |
|
|
|
|
|
|
|
Karamelizované jablká: | |
250 g |
|
50 g |
|
100 ml |
|
|
Postup
-
1
Pečeň očistíme od blán, nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm a okoreníme, obalíme v múke a krátko opečieme na horúcej masti. Vyberieme a necháme zakryté na teplom mieste.
- 2
Do výpeku dáme pokrájanú cibuľu, tymian, cesnak a chvíľu restujeme do zlatohneda. Podlejeme pivom a necháme zredukovať na polovicu, pridáme kocky masla a necháme povariť. Nakoniec vložíme pečeň naspäť a spolu krátko podusíme. Pred podávaním posolíme.
- 3
Jablká olúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm, jablká opečieme na masle, pridáme cukor, necháme trochu skaramelizovať a pridáme biele víno. Krátko podusíme.
- 4
Cibuľové pyré: Cibuľu umyjeme a posolíme, okoreníme. Každú cibuľu položíme na alobal, pokvapkáme masťou a pridáme vetvičku tymianu. Zabalíme do alobalu a pečieme asi hodinu pri teplote 180 °C. Po upečení rozbalíme a necháme vychladnúť. Z cibúľ odstránime šupky a rozmixujeme na jemné pyré, preložíme do kastróla a spolu s vínom, so smotanou a s maslom necháme pomaly redukovať na hustý krém.
Tiež bravčová pečeň:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu