Smotanový zákusok
Smotanový zákusok

Bratislavské rezy s kyslou smotanou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. novembra 2023
Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept)
Foto: olinecka

Zákusok, ktorý ľudia milujú...

36
porcií
90 minút
príprava
12-13 minút
na 200 °C

Suroviny

Piškótové cesto (suroviny na 2 korpusy):
8 ks
2 štipky
5 PL
5 PL
1 bal.
1 bal.
Na potretie korpusu:
Plnka:
500 ml (16 %-18%)
2 ks
1 bal.
3 PL
180 g
z 1 citróna
250-300 g čerstvé zmäknuté
Čokoládová poleva:
200-250 g
podľa potreby (alebo Cera)
Sirup na poliate korpusu:
100 g
100 ml studená
0,5 dl




Postup

  1. 1

    Suroviny na piškótové korpusy.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista. Pridáme vanilínový cukor a kryštálový cukor po lyžiciach šľaháme do tuhej peny pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne pridáme po jednom žĺtku, zašľaháme a nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie rovnomerne rozotrieme polovicu pripraveného cesta. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12 - 13 minút do zlatista, rúru sledujeme. Takto upečieme aj druhý korpus z druhej polovice cesta.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Suroviny na plnku.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Suroviny na plnku okrem masla dáme do misy, premiešame.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť za občasného miešania.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne po častiach pridáme vychladnutý krém, zašľaháme.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sirup na poliate korpusu: Vodu s cukrom dáme variť, krátko povaríme. Stiahneme z plameňa a vmiešame rum. Necháme vychladnúť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Korpusy upravíme, zo spodného korpusu stiahneme papier na pečenie, potrieme ho plnkou a polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po stuhnutí korpus pomocou druhého plechu otočíme čokoládovou polevou nadol.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potrieme lekvárom.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pomocou papiera na pečenie položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a korpus polejeme po celom povrchu sirupom.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rozotrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok, ktorý dáme do chladničky stuhnúť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pred podávaním pokrájame horúcim nožom na rezy, ozdobíme a podávame... Dobrú chuť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia