Bratislavské rezy s kyslou smotanou fotorecept
Foto: olinecka
Zákusok, ktorý ľudia milujú...
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Piškótové cesto (suroviny na 2 korpusy): | |
8 ks |
|
2 štipky |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
Na potretie korpusu: | |
|
|
Plnka: | |
500 ml (16 %-18%) |
|
2 ks |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
180 g |
|
z 1 citróna |
|
250-300 g čerstvé zmäknuté |
|
Čokoládová poleva: | |
200-250 g |
|
podľa potreby (alebo Cera) |
|
Sirup na poliate korpusu: | |
100 g |
|
100 ml studená |
|
0,5 dl |
|
Postup
-
1
Suroviny na piškótové korpusy.
-
2
Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista. Pridáme vanilínový cukor a kryštálový cukor po lyžiciach šľaháme do tuhej peny pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne pridáme po jednom žĺtku, zašľaháme a nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
-
3
Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie rovnomerne rozotrieme polovicu pripraveného cesta. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12 - 13 minút do zlatista, rúru sledujeme. Takto upečieme aj druhý korpus z druhej polovice cesta.
-
4
Suroviny na plnku.
-
5
Suroviny na plnku okrem masla dáme do misy, premiešame.
-
6
Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť za občasného miešania.
-
7
Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne po častiach pridáme vychladnutý krém, zašľaháme.
-
8
Sirup na poliate korpusu: Vodu s cukrom dáme variť, krátko povaríme. Stiahneme z plameňa a vmiešame rum. Necháme vychladnúť.
-
9
Korpusy upravíme, zo spodného korpusu stiahneme papier na pečenie, potrieme ho plnkou a polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.
-
10
Po stuhnutí korpus pomocou druhého plechu otočíme čokoládovou polevou nadol.
-
11
Potrieme lekvárom.
-
12
Pomocou papiera na pečenie položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a korpus polejeme po celom povrchu sirupom.
-
13
Rozotrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok, ktorý dáme do chladničky stuhnúť.
-
14
Pred podávaním pokrájame horúcim nožom na rezy, ozdobíme a podávame... Dobrú chuť.
Diskusia k receptu