Smotanový zákusok
Smotanový zákusok

Bratislavské rezy s kyslou smotanou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 1. novembra 2023
Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept)
Foto: olinecka

Zákusok, ktorý ľudia milujú...

36
porcií
90 minút
príprava
12-13 minút
na 200 °C

Suroviny

Piškótové cesto (suroviny na 2 korpusy):
8 ks
2 štipky
5 PL
5 PL
1 bal.
1 bal.
Na potretie korpusu:
Plnka:
500 ml (16 %-18%)
2 ks
1 bal.
3 PL
180 g
z 1 citróna
250-300 g čerstvé zmäknuté
Čokoládová poleva:
200-250 g
podľa potreby (alebo Cera)
Sirup na poliate korpusu:
100 g
100 ml studená
0,5 dl




Postup

  1. 1

    Suroviny na piškótové korpusy.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista. Pridáme vanilínový cukor a kryštálový cukor po lyžiciach šľaháme do tuhej peny pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne pridáme po jednom žĺtku, zašľaháme a nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie rovnomerne rozotrieme polovicu pripraveného cesta. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12 - 13 minút do zlatista, rúru sledujeme. Takto upečieme aj druhý korpus z druhej polovice cesta.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Suroviny na plnku.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Suroviny na plnku okrem masla dáme do misy, premiešame.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť za občasného miešania.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne po častiach pridáme vychladnutý krém, zašľaháme.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sirup na poliate korpusu: Vodu s cukrom dáme variť, krátko povaríme. Stiahneme z plameňa a vmiešame rum. Necháme vychladnúť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Korpusy upravíme, zo spodného korpusu stiahneme papier na pečenie, potrieme ho plnkou a polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po stuhnutí korpus pomocou druhého plechu otočíme čokoládovou polevou nadol.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potrieme lekvárom.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pomocou papiera na pečenie položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a korpus polejeme po celom povrchu sirupom.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rozotrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok, ktorý dáme do chladničky stuhnúť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pred podávaním pokrájame horúcim nožom na rezy, ozdobíme a podávame... Dobrú chuť.

    Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

martamm
Fiha, polevu na spodku kolaca som este nevidela, ale uznavam, ze to vyzera zaujimavo. Kolacik jebyrcite skvely, ukladam recept, dakujem za inspiracu. Este som chcela, korpusy slaham rovnako, ako Ty, zda sa mi to sikovnejsie, nacila som sa tento postup este ako mlada slecna od kucharky, ktora nam pomahala piect na sestrinu svadbu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia