Smotanový zákusok

Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Zákusok, ktorý ľudia milujú...

36
porcií
90 minút
príprava
12-13 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na piškótové korpusy.
  2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista. Pridáme vanilínový cukor a kryštálový cukor po lyžiciach šľaháme do tuhej peny pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne pridáme po jednom žĺtku, zašľaháme a nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie rovnomerne rozotrieme polovicu pripraveného cesta. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12 - 13 minút do zlatista, rúru sledujeme. Takto upečieme aj druhý korpus z druhej polovice cesta.
  4. Suroviny na plnku.
  5. Suroviny na plnku okrem masla dáme do misy, premiešame.
  6. Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť za občasného miešania.
  7. Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne po častiach pridáme vychladnutý krém, zašľaháme.
  8. Sirup na poliate korpusu: Vodu s cukrom dáme variť, krátko povaríme. Stiahneme z plameňa a vmiešame rum. Necháme vychladnúť.
  9. Korpusy upravíme, zo spodného korpusu stiahneme papier na pečenie, potrieme ho plnkou a polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.
  10. Po stuhnutí korpus pomocou druhého plechu otočíme čokoládovou polevou nadol.
  11. Potrieme lekvárom.
  12. Pomocou papiera na pečenie položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a korpus polejeme po celom povrchu sirupom.
  13. Rozotrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok, ktorý dáme do chladničky stuhnúť.
  14. Pred podávaním pokrájame horúcim nožom na rezy, ozdobíme a podávame... Dobrú chuť.