Smotanový zákusok
Bratislavské rezy s kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Zákusok, ktorý ľudia milujú...
36 porcií |
90 minút príprava |
12-13 minút na 200 °C |
Postup
- Suroviny na piškótové korpusy.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do penista. Pridáme vanilínový cukor a kryštálový cukor po lyžiciach šľaháme do tuhej peny pokiaľ sa cukor nerozpustí. Postupne pridáme po jednom žĺtku, zašľaháme a nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie rovnomerne rozotrieme polovicu pripraveného cesta. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12 - 13 minút do zlatista, rúru sledujeme. Takto upečieme aj druhý korpus z druhej polovice cesta.
- Suroviny na plnku.
- Suroviny na plnku okrem masla dáme do misy, premiešame.
- Misu dáme na vodný kúpeľ a varechou miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Necháme vychladnúť za občasného miešania.
- Čerstvé zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne po častiach pridáme vychladnutý krém, zašľaháme.
- Sirup na poliate korpusu: Vodu s cukrom dáme variť, krátko povaríme. Stiahneme z plameňa a vmiešame rum. Necháme vychladnúť.
- Korpusy upravíme, zo spodného korpusu stiahneme papier na pečenie, potrieme ho plnkou a polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.
- Po stuhnutí korpus pomocou druhého plechu otočíme čokoládovou polevou nadol.
- Potrieme lekvárom.
- Pomocou papiera na pečenie položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a korpus polejeme po celom povrchu sirupom.
- Rozotrieme zbytok plnky, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť. Na vodnom kúpeli pripravíme čokoládovú polevu, ktorou polejeme celý zákusok, ktorý dáme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním pokrájame horúcim nožom na rezy, ozdobíme a podávame... Dobrú chuť.