Krémový zákusok
Krémový zákusok

Bratislavské rezy fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 21. novembra 2021
Bratislavské rezy (fotorecept)
Foto: Olinecka

V cukrárňach vyhľadávané fantastické rezy, ktoré nechýbajú ani na svadbách, oslavách a sú vhodné aj na blížiace sa sviatky.

30 ks
porcií
60 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto (na 2 korpusy):
8 ks
8 PL
8 PL
1 bal.
štipka
Plnka:
3 PL
3 ks
200 ml
250 g (alebo Hera)
1 bal.
Sirup:
100 g
100 ml studená
50 ml (nemusí byť)
Poleva:
200 g (mliečna, horká)
podľa potreby (alebo Cera)
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Korpusy: Zo surovín, ktoré rozdelíme na polovice, upečieme dva piškótové korpusy. Bielky vyšľaháme do polotuha, pridáme štipku soli, postupne po jednom zašľaháme žĺtky, cukor a šľaháme do penista. Nakoniec po častiach primiešame múku. Plech (28x40 cm) vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12-15 minút do zlatista. Takto upečieme 2 korpusy. Po upečení korpusy necháme vychladnúť. Korpusy po bokoch upravíme, z vrchu stiahneme šupku.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Vaječné žĺtky s práškovým cukrom vymiešame nad parou do zhustnutia. V mlieku rozmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame žĺtkovú zmes. Za občasného miešania vychladíme. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s pudingom.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Sirup: Dáme variť vodu s cukrom. Po vychladnutí do sirupu pridáme rum.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Korpus polejeme sirupom a potrieme trochou plnky. Pripravíme čokoládovú polevu na vodnom kúpeli.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Korpus polejeme polovicou čokoládovej polevy a dáme do chladničky stuhnúť.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Po stuhnutí korpus obrátime čokoládovou polevou nadol a potrieme lekvárom.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a polejeme po celom povrchu sirupom. Rovnomerne rozotrieme plnku, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    Zákusok polejeme zvyšnou čokoládovou polevou. Po stuhnutí pokrájame na rezy a ozdobíme podľa seba.

    Bratislavské rezy (fotorecept)  - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to je super pěkný receptík. Prva vidím čoko polevu dole i nahoře. Krájení musí být adrenalinkové, máš můj obdiv. Krásná práce a svkvělá chuť! Jsi šikulka!
terinka55
Ďakujem Ti za pripomenutie a nostalgickú spomienku. Piekla ich aj moja mama, na také slávnostnejšíe príležitosti. Vidím ten zošit, kde mala svoje recepty. Veď kedysi…. iba prepisovaním sa šírili tie dobroty. Máš ich krásne.
sobon
Su krasne, podarili sa Vam, ked som bola este dieta mamina mi ich kupovala v cukrarni, a mne sa zda ze boli trochu take kyselkave, to cesto sa mi zdalo poliate nejakym citronovym sirupom, alebo sa mi to zdalo? Uz sa dobre nepamätam, ale tie vase su urcite velmi chutne…


Zaujímavé video z archívu TV Varecha