Krémový zákusok
Bratislavské rezy (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
V cukrárňach vyhľadávané fantastické rezy, ktoré
nechýbajú ani na svadbách, oslavách a sú vhodné aj na blížiace sa sviatky.
30 ks porcií |
60 minút príprava |
12-15 minút na 200 °C |
Postup
- Korpusy: Zo surovín, ktoré rozdelíme na polovice, upečieme dva piškótové korpusy. Bielky vyšľaháme do polotuha, pridáme štipku soli, postupne po jednom zašľaháme žĺtky, cukor a šľaháme do penista. Nakoniec po častiach primiešame múku. Plech (28x40 cm) vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12-15 minút do zlatista. Takto upečieme 2 korpusy. Po upečení korpusy necháme vychladnúť. Korpusy po bokoch upravíme, z vrchu stiahneme šupku.
- Plnka: Vaječné žĺtky s práškovým cukrom vymiešame nad parou do zhustnutia. V mlieku rozmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame žĺtkovú zmes. Za občasného miešania vychladíme. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s pudingom.
- Sirup: Dáme variť vodu s cukrom. Po vychladnutí do sirupu pridáme rum.
- Korpus polejeme sirupom a potrieme trochou plnky. Pripravíme čokoládovú polevu na vodnom kúpeli.
- Korpus polejeme polovicou čokoládovej polevy a dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí korpus obrátime čokoládovou polevou nadol a potrieme lekvárom.
- Položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a polejeme po celom povrchu sirupom. Rovnomerne rozotrieme plnku, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Zákusok polejeme zvyšnou čokoládovou polevou. Po stuhnutí pokrájame na rezy a ozdobíme podľa seba.