Krémový zákusok

Bratislavské rezy (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

V cukrárňach vyhľadávané fantastické rezy, ktoré nechýbajú ani na svadbách, oslavách a sú vhodné aj na blížiace sa sviatky.

30 ks
porcií
60 minút
príprava
12-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpusy: Zo surovín, ktoré rozdelíme na polovice, upečieme dva piškótové korpusy. Bielky vyšľaháme do polotuha, pridáme štipku soli, postupne po jednom zašľaháme žĺtky, cukor a šľaháme do penista. Nakoniec po častiach primiešame múku. Plech (28x40 cm) vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 12-15 minút do zlatista. Takto upečieme 2 korpusy. Po upečení korpusy necháme vychladnúť. Korpusy po bokoch upravíme, z vrchu stiahneme šupku.
  2. Plnka: Vaječné žĺtky s práškovým cukrom vymiešame nad parou do zhustnutia. V mlieku rozmiešame Zlatý klas a uvaríme hustý puding, do ktorého vmiešame žĺtkovú zmes. Za občasného miešania vychladíme. Maslo vymiešame do hladka a spojíme s pudingom.
  3. Sirup: Dáme variť vodu s cukrom. Po vychladnutí do sirupu pridáme rum.
  4. Korpus polejeme sirupom a potrieme trochou plnky. Pripravíme čokoládovú polevu na vodnom kúpeli.
  5. Korpus polejeme polovicou čokoládovej polevy a dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Po stuhnutí korpus obrátime čokoládovou polevou nadol a potrieme lekvárom.
  7. Položíme druhý korpus, zľahka pritlačíme lyžicou a polejeme po celom povrchu sirupom. Rovnomerne rozotrieme plnku, uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť.
  8. Zákusok polejeme zvyšnou čokoládovou polevou. Po stuhnutí pokrájame na rezy a ozdobíme podľa seba.