Foto: babkamt
Konečne som sa odhodlala vyskúšať spraviť börek. Jeden som skúsila naplniť nielen cibuľou, ale pridala som aj syr a kúsok nadrobno nakrájanej točenej.
porcie
Suroviny
500 g |
|
300 ml teplá |
|
21 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
4 ks stredná |
|
0,5 ČL |
|
0,5 ČL |
|
0,5 ČL |
|
60-80 g (rozpustené) |
|
Na smaženie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Z 300 ml teplej vody, 1 ČL cukru a 21 g droždia a 2 PL múky odobratej z odváženej múky spravíme kvások. Potom z preosiatej múky s 1 ČL soli, kvásku a 2 PL oleja vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
-
2
Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Očistíme si štyri stredné cibule.
-
3
Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
-
4
Ochutíme ju soľou, mletou červenou sladkou paprikou a mletým čiernym korením.
-
5
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti...
-
6
... a sformujeme ich do bochníka. V mikrovlnke rozpustíme maslo.
-
7
Každý bochník natenko vyvaľkáme a pokvapkáme maslom. Z tejto časti som mala rešpekt:-) Cesto nadvihujeme a naťahujeme ako pri príprave štrúdle.
-
8
Uložíme štvrtinu pokrájanej ochutenej cibule.
-
9
Naplnené cesto zrolujeme, potom zvinieme do tvaru slimáka. Takto postupujeme aj so zvyšným cestom. Necháme 20 minút nakysnúť.
-
10
Rukami slimáky roztiahneme.
-
11
Opečieme na panvici na masle s olejom z oboch strán.
-
12
Börek som rozrezala na štvrtiny.
-
13
Podávala som ho s držkovou polievkou.
Dlho som chcela ho chcela vyskúšať. Až som včera nabrala odvahu na realizáciu. Myslela som si, že ho manžel nebude chcieť, no veľmi mu chutil. Vyskúšam aj s inými plnkami.
Potom sa prosím pochváľ.
Ďakujem pekne za milé slová.
Pozrela som si viacej videí, kde ho šikovné ženy pripravovali. Cukalo ma aj pri receptoch od Cezminaz. Myslela som si, že to nedám. Povedala som si, že ho predsa len vyskúšam. Posledný si uchmatol manžel, čo som bola spokojná. Asi mu zachutilo:-)
Já jsem si recept na "burek" přivezla z Chorvatska a připravuji ho domácího listového těsta a plním ho balkánským sýrem či fetou. Kdo by se chtěl podívat na recept, ať klikne: www.varimesmarcelou.cz/slane-peceni/kolac-s-balkanskym-syrem-b...
Tiež mám chuť pri pozeraní niektorých jedál, hneď ich ochutnať.
Nejdem sa sporiť o názov receptu. Je zo zahraničného webu.
Super.