Börek plnený cibuľou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 31. januára 2020
Börek plnený cibuľou (fotorecept)
Foto: babkamt

Konečne som sa odhodlala vyskúšať spraviť börek. Jeden som skúsila naplniť nielen cibuľou, ale pridala som aj syr a kúsok nadrobno nakrájanej točenej.

4
porcie

Suroviny

500 g
300 ml teplá
21 g
1 ČL
1 ČL
2 PL
Plnka:
4 ks stredná
0,5 ČL
0,5 ČL
0,5 ČL
60-80 g (rozpustené)
Na smaženie:




Postup

  1. 1

    Z 300 ml teplej vody, 1 ČL cukru a 21 g droždia a 2 PL múky odobratej z odváženej múky spravíme kvások. Potom z preosiatej múky s 1 ČL soli, kvásku a 2 PL oleja vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Očistíme si štyri stredné cibule.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na mesiačiky.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ochutíme ju soľou, mletou červenou sladkou paprikou a mletým čiernym korením.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti...

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a sformujeme ich do bochníka. V mikrovlnke rozpustíme maslo.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý bochník natenko vyvaľkáme a pokvapkáme maslom. Z tejto časti som mala rešpekt:-) Cesto nadvihujeme a naťahujeme ako pri príprave štrúdle.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uložíme štvrtinu pokrájanej ochutenej cibule.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Naplnené cesto zrolujeme, potom zvinieme do tvaru slimáka. Takto postupujeme aj so zvyšným cestom. Necháme 20 minút nakysnúť.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rukami slimáky roztiahneme.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Opečieme na panvici na masle s olejom z oboch strán.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Börek som rozrezala na štvrtiny.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Podávala som ho s držkovou polievkou.

    Börek plnený cibuľou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

evcok
Dakujeeeeem, tento recept som uz davno hladala, skusim ho prerobit na kvaskovy.
1x haji
evanaaa
U nás otvorili predajňu - pekáreň, je tam plno podobných výrobkov a aj borek, syrový a mäsový, ten druhý si občas kúpim, má výbornú chuť, ale myslím, že požili file cesto, ideálne by bolo ho urobiť aj zo štrúdlového cesta (nie lístkového)....si nabrala odvahu, obdivujem ťa....
1x haji
evanaaa
Pozrela som sa ešte sem na recepty na borek, je ich tu viac, všetky dala sem šikovnica @cesminaz , a sú nielen z kysnutého cesta, ale aj z rezancového, len voda, múka a soľ, s rôznymi náplňami.
1x haji
babkamt
@terinka55 (31.1.2020 13:50)

Dlho som chcela ho chcela vyskúšať. Až som včera nabrala odvahu na realizáciu. Myslela som si, že ho manžel nebude chcieť, no veľmi mu chutil. Vyskúšam aj s inými plnkami.
babkamt
@evanaaa (31.1.2020 18:36)

Pozrela som si viacej videí, kde ho šikovné ženy pripravovali. Cukalo ma aj pri receptoch od Cezminaz. Myslela som si, že to nedám. Povedala som si, že ho predsa len vyskúšam. Posledný si uchmatol manžel, čo som bola spokojná. Asi mu zachutilo:-)
haji
Pěkný receptík, s radostí bych ochutnala, hmm Jsi odvážná a velmi šikovná!
peter786
Názov tohto jedla pochádzajúceho z Balkánu, je "burek".
babkamt
@haji (1.2.2020 14:46)

Tiež mám chuť pri pozeraní niektorých jedál, hneď ich ochutnať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia