Börek

Börek plnený cibuľou (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Konečne som sa odhodlala vyskúšať spraviť börek. Jeden som skúsila naplniť nielen cibuľou, ale pridala som aj syr a kúsok nadrobno nakrájanej točenej.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Z 300 ml teplej vody, 1 ČL cukru a 21 g droždia a 2 PL múky odobratej z odváženej múky spravíme kvások. Potom z preosiatej múky s 1 ČL soli, kvásku a 2 PL oleja vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Očistíme si štyri stredné cibule.
  3. Cibuľu nakrájame na mesiačiky.
  4. Ochutíme ju soľou, mletou červenou sladkou paprikou a mletým čiernym korením.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti...
  6. ... a sformujeme ich do bochníka. V mikrovlnke rozpustíme maslo.
  7. Každý bochník natenko vyvaľkáme a pokvapkáme maslom. Z tejto časti som mala rešpekt:-) Cesto nadvihujeme a naťahujeme ako pri príprave štrúdle.
  8. Uložíme štvrtinu pokrájanej ochutenej cibule.
  9. Naplnené cesto zrolujeme, potom zvinieme do tvaru slimáka. Takto postupujeme aj so zvyšným cestom. Necháme 20 minút nakysnúť.
  10. Rukami slimáky roztiahneme.
  11. Opečieme na panvici na masle s olejom z oboch strán.
  12. Börek som rozrezala na štvrtiny.
  13. Podávala som ho s držkovou polievkou.