Börek fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. februára 2017
Börek (fotorecept)
Foto: cesminaz

Mäsový, zemiakový a syrový...

45 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
800 g
1 ks
1 dl
cca 4,25 dl vlažná
50 g čerstvé
2 KL
Zemiakova plnka:
3 ks
1 ks stredná
6-7 stoniek
1 PL (alebo paradajkové pyré, pretlak)
1 KL
podľa chuti
trocha
0,5 dl
Mäsová plnka:
cca 200 g mleté
1 ks
1 KL
podľa chuti
0,5-1 KL
podľa chuti
podľa potreby
Syrová plnka:
1 ks na potretie
 na potretie




Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv premiesame muku so solou. Potom pridame olej, bielok a drozdie rozmiesane vo vlaznej vode (3 dl vody + drozdie + 1 kl cukor) .Postupne prilievame este cca 1,25 dl vody. Vypracujeme polomäkke cesto, ktore zatial hnetieme, kym sa nebude oddelovat od misky .Je take ťahavé :-) Nakoniec cesto poprasime mukou a este zoparkrat ho vymiesime do bochnika. Poprasime vrch mukou a nechame ho na teplejsom mieste 1 h nakysnut...

    Börek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kym cesto kysne, si urobime mäsovu plnku. Pripravime si 200 g mleteho mäsa a 1 cibulu, ktoru si nakrajame na male kocky. V panvici si na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame mletu papriku, 3-4 sekundy nechame poskvrcat a hned pridame mäso. Osolime, dame rascu podla chuti, Isot papriku-ja som dala skoro 1 kl. A napokon este Sumak za 0,5-1 kl. A nechame cca 15 minut dusit. Mäso si aj tak najprv pusti stavu a kym sa pomaly dusi a ta šťava vyvrie, tak nam bude aj plnka hotova ;-) Mäso ma zacat uz škvrčat, vtedy je uz hotove. Hotovu plnku zatial odlozime bokom.

    Börek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zemiakova plnka: 3 stredne zemiaky si pokrajame na kocky a uvarime celkom do mäkka. Este teple popučíme, pridame na drobno pokrajanu cibulu,1 PL salçe, sol, Isot, cierne mlete korenie, ml.papriku a pokrajanu petrzlenovu vnat. Dobre premiesame a nakoniec primiesame aj 0,5 dl oleja. Hotovu plnku dame bokom. A do tretieho böreku si pripravime syr, ja tu mam kremovy turecky kravsky syr.

    Börek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked nam cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a rozdelime ho na 3 rovnake diely. Kazde jedno cesto, tak ako sme ho odkrojili, najprv roztapkame a potom vyvalkame na hrubku cca 4 mm. Do dlzky treba cesto valkat podla vašho plechu :-) Jedno cesto natreme zemiakovou plnkou, na druhe cesto rozložime mäsovu plnku a na tretie rozmrvime syr. Cesta zlahka, nie na tesno zrolujeme.

    Börek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Böreky pokladieme dalej od seba na naolejovany plech. Natrieme ich rozslahanym žltkom, ktory sme zmiesali s kvapkou vody. Po natreti, börek pokrajame na hrubku 2 prstov. Ja som pouzila taku lopatku/sekátko s čím sa robia halušky :-) Do tanierika som dala olej a zakazdym som si sekátko namocila do oleja a stlačením presekla nim börek az celkom dole. Nakoniec börek posypeme čiernou rascou, alebo inymi semienkami. Plech dame piect do rury, ktoru sme si rozohriali na 190 °C na cca 40-45minut.

    Börek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krasne upeceny börek ;-P Börek este horuci potrieme kuskom masla. Jeden tip by som este dala, co sa tyka pecenia tohto böreku. Ak sa vam tie zarezy na vrchu pri pečeni spoja, to vidite hned po 15-20 minutach. Tak hned vtedy po 20 minutach pecenia, naolejujeme ostrý nôž a bez toho, aby sme vytiahli cely plech z rury, rychlo raz pretiahneme nožom po spojenych zarezoch. To preto, aby vedel ist ten teply vzduch aj dovnutra tych zarezov. Jedno naolejovanie 3-4 zarezy :-) A rychlo zatvorime ruru a börek pecieme dalej :-)

    Börek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Börek sa bez krajania vdaka tym zarezom, da lahko rozlamovat. Je vyborny s poharom ayranu, alebo k roznym polievkam. Dobru chut :-)

    Börek (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

siisa
Wow, užasne si napiekla, páči sa mi to s s tým mäsom najviac...môže to byť chutné
mamatata2
Jój ,všetky tvoje böreky sú fantastické, je to parádne jedlo a ty si veľmi šikovná.
duskousko
...prepacte, ja len nerozumie tym vsetkym - mozno "tureckym", ci balkanskym - oznaceniam pouzivanych prisad/korenin...vie mi to niekto prelozit prosim!
Borek - syrovy aj masovy! - poznam z Chorvatska a po kazdy krat, ked tam cestujem, tak si ho davam rovnako ako grilovanu jahnacinu, alebo prasiatko...
Viem si vsak dobre predstavit aj zemiakovy...ved to vsetko je podobne aj "nasim" plnenym pirohom...len iny "obal"..-;)!
Dakujem vsak za recept a urcite odskusam...-;)!
Vdaka za objasnenie pouzitych vyrazov!
cesminaz
@Izabela @Terinka @Siisa @Mamatata2 dakujem vam pekne za vase milé komentare :-) Som velmi rada,ze sa vam recept paci. @Duskousko ja nikde netvrdím,ze börek sa robí len v Turecku.Jasne,ze ho robia aj iné krajiny,len s menšími/väčšími obmenami.Ci uz co sa tyka cesta,alebo plnky. Co sa tyka menej znamych korenín/prísad môžeš mat na mysli jedine tieto..Salça/paradajkové pyre,čo je vlastne velmi husty paradajkový pretlak


sovka62
Posúvam recept dole, potom späť hore a ešte raz a ešte raz, stále sa vraciam k úvodnej fotografii a neviem sa vynadívať. Borek som viac razy videla, viac razy jedla, ale nikdy nie takýto krásny. Samozrejme ukladám, hviezdičkujem a vyskúšam, milujeme syrový. Dúfam, že sa mi podarí aspoň približne taký ako tebe.
kecemis
To je krasa, az skoda nacat. Ale to by znamenalo neokostovat, a to by bola dalsia skoda. A co je teraz ktora skoda je vacsia?
patroveckypitrs
Veď to je naša štrudľa, tak ju voláme. Veru som dávno nemal. Tie plnky sú delikatesa. Dobré a veľmi dobré si napiekla. Ukladám a 5*.
zinnajdha
Dá sa na Slovensku kúpiť ISOT a SUMAK ? Alebo upiecť borek bez týchto korenín/prísad ?
cesminaz
Milá @Sovka tvoj komentik ma vzdy velmi potesí,lebo pri tvojich slovách sa vzdy len usmievam :-) Dakujem za tvoju pochvalu a budem sa tesit ak raz vyskusas :-) @Kecemis :-)) ..tak podla mna by bola väcsia skoda ho neokostovať. Lebo ked sa s nim uz človek narobí,tak nech nie zbytočne ;-D @Patroveckypitrs :-) Slaná štrudla,slany zavin..prečo nie :-) Pekny den.
kukulienka71
Neviem, či len ja mám ten pocit, že si čarodejníčka;-P ostávam naďalej v členskej základni tvojho fanklubu, milá @cesminaz , inak sa nedá, len 5*, KK, vďaka.
xenia64
Ten Borek vyzerá fantastický a určite tak aj chutí. To je niečo pre mojich chlapov, určite urobím. Môžem použiť aj iný syr? Ďakujeééém, už je v KK.
danielas
No ja som tento tvoj rp hltavo prebehla ako detektivku. Musela som este raz a pomaly. Perfektny. Naramne sa mi paci. Urcite vyskusam. Vdaka a pekny den @cezminaz
mariamka
tebe navrhujem samostatnu stranku, to sa proste neda, ides ako pila, jedno lepsie ako druhe, si nasa hviezda :))
maska10
Vyzera to fantastycky.Neskusala si to cesto naplnit aj na sladko?Dakujem za recept.
jerica
Milá @cesminaz , že čo navariť, z Tvojich receptov je úžasný výber, a tento ma veľmi láka, určite vyskúšam, Tvoje recepty sú zárukou kvality, nesklamú, niekedy stačilo nakuknúť a pri Tvojich receptoch inšpirácie až , až. Neskoro som si prisadla k pc, ale neľutujem, už je nielen v kk , ale som si ho aj vytlačila, "pre prípad" 5x * a v kk je punc :-)
duskousko
Mila pani Cezmina.., dovolujem si opakovane vrele podakovat za specialne informacie (ja som nikdy netvrdil, ze "burek" sa pecie iba v Turecku..-;)..). Tie "specie" sa daju vsak ami kupit iba v specialnych obchodoch...mozno vo Viedni?!
Uvidim, skusim a obstaram si ich do rezervy..., aby som ich nemusel zahnt, az ich zudem potrebovat! Vdaka aj za fotky! Burek milujem! Prajem vela zdravia Vam osobne a aj vsetkym Vasim blizkym!
afataga
toto je fakt borek? ja som si myslela, ze borek sa robi z tenkeho cesta, ved aj taky rcp tu mas, aj co som ja jedla, kazdy bol z takeho tenkeho, toto mi pripada ako zaviny, aj ked urcite dobre
cesminaz
@Kukulienka :-)) tak čarovat este zatial fakt neviem :-)) Ale dakujem,si zlatá! @Xenia64 kludne pouzi fetu,alebo iny kravsky syr :-) @Natascha1 @Danielas @Monty469 dakujem vam za milé komentare :-) @Mariamka si velmi zlatá,ale hviezda iste nie :-) je tu vela vybornych kuchárok a kuchárov! @Maska10 toto cesto je skor na slané plnky,nasladko by som dala ine cesto,také jemnejšej konzistencie.
cesminaz
Milá @Jerica dakujem velmi pekne za tvoje milé slová a aj za tvoju dôveru :-) Tesí ma,ze su ti moje recepty na osoh. @Afataga ano más pravdu,mam tu zopar receptov na tenky börek,ale mam tu tak isto recept aj na börek z kysnuteho cesta  varecha.pravda.sk/recepty/borek-z-kysnuteho-cesta-fotorec...
A ano,aj toto je börek,tak sa mu u nas hovorí.Takto si kazdy môze vybrat taky börek,na aky ma chut,alebo aky sa mu lepsie páči,alebo pozdava.Ja podla toho,ze aky prilohu robim,alebo čo okrem toho este varím,sa rozhodnem či urobim tenky börek bez drozdia,alebo chcem trocha hrubší z kysnuteho cesta :-) V reštauraciach, alebo v hotelovych kuchyniach sa inak varí,tam dostanes pravdepodobne len tenky börek.Gözleme je tiež aj bez drozdia,aj s droždím.To mám tiež tu na Vareche... Domáca strava je vždy pestrejšia :-)
cesminaz
@Duskousko niet zaco dakovat,rada poradim ak viem :-) Vo Viedni skoro v kazdom tureckom obchode nájdes naozaj vsetky koreniny.Ako aj bulgur,tahin,melasu atď :-) Ako som uz v niektorich mojich receptoch niekolkokrat spomenula,aj ja nakupujem vsetko vo Viedni :-) Dakujem za prianie a zelam aj vam vsetko dobré.
jeery
Výborná pochúťka ktorú ja poznám z Bosny i Hercegoviny a častí Chorvátska v rôznych obmenách tvarov a ingrediencii. Super spracovaný recept.Isto ich vyskúšam. Palec hore. :-)
magura50
Bežať z Martina do Viedne je viac než nepraktické i keď možno by to šlo objednať cez internet.
Ale ako lokálpatriot využijem, čo je doma. Určite skúsim ale na slovenský spôsob .


cesminaz
@Jeery presne ako vravis,tvary a ingrediencie sa môzu lišit.Budem rada ak vyskusas :-) @Magura50 pre takeho,kto byva od Rakuska/Viedni daleko,je to iste problem.Ja som čo sa tyka Viedni,len odpovedala na otazku od @Duskousko hore vyššie :-) Pravdaze sa kazdy musi poobzerat vo svojej blizkosti,alebo kde mu je to dostupné.Pravdaže ak má záujem :-) Niektoré koreniny sa naozaj oplatí zohnať,lebo daju jedlám vybornú chuť.Alebo si to ako ty pišeš,urobit na slovenský sposob :-) Neviem čo tou fotkou myslíš..no tú herečku poznám :-P
45678
@cezminas , chcem k vam prist na prazdniny:-))0
Si skutocny majster v kuchyni,najma s cestom robis divy.
Pozdravujem Ta:-)
cesminaz
@45678 (11.3.2017 13:28)

Dakujem :-) aj ked od majstra mam este daleko :-) Človek sa stále ma este co ucit :-) Pekny vecer.
manya
@Cezminas , dnes som konečne mala čas vyskúšať tento recept, mäsovú plnku som nerobila, tá bude nabudúce, mojim stravníkom zachutila zemiaková plnka, petržlenovú vňať čerstvú nemám tak som natrhala v záhrade mladučkú šťavu /šťaveľ, šóška/ a je takmer po boreku, vydaril sa aj vďaka dobre zdokumentovanému postupu, ďakujem.
cesminaz
@Manya (25.3.2017 14:54)

Mila @Manya som rada,ze vam börek doma chutil.A som rada,ze moj postup dopomohol :-) ved prave preto sem ten postup vkladam :-) Mäsovy je tiez velmi dobry,odporucam vyskusat.Dakujem za odozvu.
beatacsontosova
Mila cesminaz, chcem tento borek spravit na rozlucku do prace, myslis, ze by to znieslo uz zrolovane s plnkou kysnutie v chladnicke? Zajtra by som to spravila, nechala v chladnicke kysnut a v stredu upiekla (kvoli inym cestam to inak asi nestihnem) a v stredu brala do prace, myslis ze by to mohlo prejst?
cesminaz
@Beatacsontosova (28.5.2017 21:24)

Hmm,rozumiem tvojej situacii,ale v tomto ti žial neviem odpovedat :-( Nikdy som to tak neskusala a nechcela by som ti poradit zle.Nieze to budes musiet potom vyhodit :-/ Jediné,čo zvyknem nechavat v chladnicke kysnut aj 2-3dni,je lángošové cesto..böreky a este k tomu naplnené,som nikdy neskusala.Nemala som dôvod :-) Ty by si to dnes robila a az o 2dni piekla? Hm,keby islo o 1noc,tak poviem ze ok,ale 2noci..:-/ Ak tak velmi chces,tak to skus-riskni to,ale len na 1noc a uvidíš.A das aj vediet,aspon budeme oniečo múdrejší :-) Ako myslis,rozhodnutie je na tebe.Pekny den.
beatacsontosova
@Cesminaz (29.5.2017 06:48)

Ahojky no kysnutie by bola jedna noc, dnes by som zarobila k veceru, zatocila a na noc supla dochladu, zajtra poobede vypiekla a v stredu rano brala do prace :) zvyknem nechavat bezne takto kysnut chlieb a rozlicne neplnene cesta, croissantom to tiez neublizuje, asi to risknem a dam potom vediet :) dakujem za odozvu
cesminaz
@Beatacsontosova (29.5.2017 07:26)

Tak ked mas v tom skusenosti,tak to kludne riskni :-) A kedze ide o 1noc,tak to by malo aj s tou plnkou tiež dopadnut dobre :-) Držim palce a ozvi sa!
jerica
@Beatacsontosova (29.5.2017 07:26)
Ked môžem,
nič neriskuješ, píšem z mojej skúsenosti, ja bežne zarobím kysnuté cesto na noc, dokonca je lepšie, ako ked cesto nechám hneď kysnúť, nemá byť ani problém ked je s plnkou . Dokonca mne to viac vyhovuje "nočné kysnutie" mám pocit, že je to rýchlejšie, ked ho ráno vyberiem a hned s ním pracujem.
beatacsontosova
Tak akurat som supla do chladnicky, ta zemiakova plnka je fantasticka, sice som nezohnala isot ani sumak ale dala som udenu papriku...mnamka neskutocna. Viem si predstavit to trosku zapiect iba tak a podavat ako prilohu :) kedze som mala este v mraznicke zvysne masko na hamburgery, tak som spravila aj jeden taky mix, polovica zemiaky a polovica masko :) predpokladam ze ta cast sa kolegom do prace nedostane. Plnky je inak docela dost, mam pocit ze viac ako cesta, tak sa na to tesim, asi to bude treba dlhsie piect.
cesminaz
@Beatacsontosova (29.5.2017 22:08)

No teda máš ich veru poriadne kusy ;-)) Super :-) Uvidíš či ich budes musiet dlhšie piect,to sa bude dat zato zbadat.Ked ti v rúre poriadne nakysnú a budu mat aj krasnu farbu,tak su uz urcite dobré.Ale chod pravdaže podla pocitu,lebo ty si poznas svoju ruru.A ak ich pozakrajuješ ako ja,tak sa ti to troška ináč upečie,než ked to nechas takto v celku :-) A budes to vediet aj odlamovat namiesto krajania,ale pravdaze rob ako sa tebe páči.Budem čakat tvoju dalšiu správu a fotku,ze ako sa ti upiekli a ze ako vam vsetkym börek chutil ;-) Pekny den.
beatacsontosova
@Cesminaz krasne mi cez noc vykysli, mala som ich cez cely plech. Pri krajani som musela mastit noz bo sa mi lepilo cesto,olej pomohol. Cesto som davala do studenej rury, od jeho vlozenia som piekla ca 45minut, pocas pecenia este dokrojila. Vysledok je famozny, vsetkeho tak akurat, nic netreba menit,nic pridavat,perfektne stavnate,takto mam pripravene na veceru pre draheho :) vpredu masovy vzadu zemiakovy. A ta vona pri peceni...


cesminaz
@Beatacsontosova (30.5.2017 17:22)

Super,som velmi rada ze sa ti podarili :-) Určite chutili vyborne.Dakujem za vyskusanie a za tvoje fotky,som rada,ze si spokojná :-) Tvoj spôsob pečenia/kysnutia urcite raz vyskusam aj ja,je to naozaj dobrý sposob ak ma človek malo času :-) Pekný vecer.