Foto: cesminaz
Mäsový, zemiakový a syrový...
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
800 g |
|
1 ks |
|
1 dl |
|
cca 4,25 dl vlažná |
|
50 g čerstvé |
|
2 KL |
|
Zemiakova plnka: | |
3 ks |
|
1 ks stredná |
|
6-7 stoniek |
|
1 PL (alebo paradajkové pyré, pretlak) |
|
1 KL |
|
podľa chuti |
|
trocha |
|
|
|
0,5 dl |
|
Mäsová plnka: | |
cca 200 g mleté |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
podľa chuti |
|
0,5-1 KL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Syrová plnka: | |
|
|
1 ks na potretie |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
V jednej miske najprv premiesame muku so solou. Potom pridame olej, bielok a drozdie rozmiesane vo vlaznej vode (3 dl vody + drozdie + 1 kl cukor) .Postupne prilievame este cca 1,25 dl vody. Vypracujeme polomäkke cesto, ktore zatial hnetieme, kym sa nebude oddelovat od misky .Je take ťahavé :-) Nakoniec cesto poprasime mukou a este zoparkrat ho vymiesime do bochnika. Poprasime vrch mukou a nechame ho na teplejsom mieste 1 h nakysnut...
-
2
Kym cesto kysne, si urobime mäsovu plnku. Pripravime si 200 g mleteho mäsa a 1 cibulu, ktoru si nakrajame na male kocky. V panvici si na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame mletu papriku, 3-4 sekundy nechame poskvrcat a hned pridame mäso. Osolime, dame rascu podla chuti, Isot papriku-ja som dala skoro 1 kl. A napokon este Sumak za 0,5-1 kl. A nechame cca 15 minut dusit. Mäso si aj tak najprv pusti stavu a kym sa pomaly dusi a ta šťava vyvrie, tak nam bude aj plnka hotova ;-) Mäso ma zacat uz škvrčat, vtedy je uz hotove. Hotovu plnku zatial odlozime bokom.
-
3
Zemiakova plnka: 3 stredne zemiaky si pokrajame na kocky a uvarime celkom do mäkka. Este teple popučíme, pridame na drobno pokrajanu cibulu,1 PL salçe, sol, Isot, cierne mlete korenie, ml.papriku a pokrajanu petrzlenovu vnat. Dobre premiesame a nakoniec primiesame aj 0,5 dl oleja. Hotovu plnku dame bokom. A do tretieho böreku si pripravime syr, ja tu mam kremovy turecky kravsky syr.
-
4
Ked nam cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a rozdelime ho na 3 rovnake diely. Kazde jedno cesto, tak ako sme ho odkrojili, najprv roztapkame a potom vyvalkame na hrubku cca 4 mm. Do dlzky treba cesto valkat podla vašho plechu :-) Jedno cesto natreme zemiakovou plnkou, na druhe cesto rozložime mäsovu plnku a na tretie rozmrvime syr. Cesta zlahka, nie na tesno zrolujeme.
-
5
Böreky pokladieme dalej od seba na naolejovany plech. Natrieme ich rozslahanym žltkom, ktory sme zmiesali s kvapkou vody. Po natreti, börek pokrajame na hrubku 2 prstov. Ja som pouzila taku lopatku/sekátko s čím sa robia halušky :-) Do tanierika som dala olej a zakazdym som si sekátko namocila do oleja a stlačením presekla nim börek az celkom dole. Nakoniec börek posypeme čiernou rascou, alebo inymi semienkami. Plech dame piect do rury, ktoru sme si rozohriali na 190 °C na cca 40-45minut.
-
6
Krasne upeceny börek ;-P Börek este horuci potrieme kuskom masla. Jeden tip by som este dala, co sa tyka pecenia tohto böreku. Ak sa vam tie zarezy na vrchu pri pečeni spoja, to vidite hned po 15-20 minutach. Tak hned vtedy po 20 minutach pecenia, naolejujeme ostrý nôž a bez toho, aby sme vytiahli cely plech z rury, rychlo raz pretiahneme nožom po spojenych zarezoch. To preto, aby vedel ist ten teply vzduch aj dovnutra tych zarezov. Jedno naolejovanie 3-4 zarezy :-) A rychlo zatvorime ruru a börek pecieme dalej :-)
-
7
Börek sa bez krajania vdaka tym zarezom, da lahko rozlamovat. Je vyborny s poharom ayranu, alebo k roznym polievkam. Dobru chut :-)
Borek - syrovy aj masovy! - poznam z Chorvatska a po kazdy krat, ked tam cestujem, tak si ho davam rovnako ako grilovanu jahnacinu, alebo prasiatko...
Viem si vsak dobre predstavit aj zemiakovy...ved to vsetko je podobne aj "nasim" plnenym pirohom...len iny "obal"..-;)!
Dakujem vsak za recept a urcite odskusam...-;)!
Vdaka za objasnenie pouzitych vyrazov!
ISOT papriku..Je to na slnku opečená červená paprika,ktora doda jedlám vybornu chut..
A napokon Sumak..Su to semienka kyslovkavej chuti,často pouzivané aj v Tureckej kuchyni..
Dufam,ze som pomohla.Dakujem za tvoje pozastavenie a koment :-)
Tu je link,pod tymto receptom sa dozvies z komentov Varecháčiek kde by si vedela tie koreniny kupit :-)
Google:
susan8.webnode.cz/products/a7-tureckych-koreni-ktere-stoj...
Uvidim, skusim a obstaram si ich do rezervy..., aby som ich nemusel zahnt, az ich zudem potrebovat! Vdaka aj za fotky! Burek milujem! Prajem vela zdravia Vam osobne a aj vsetkym Vasim blizkym!
A ano,aj toto je börek,tak sa mu u nas hovorí.Takto si kazdy môze vybrat taky börek,na aky ma chut,alebo aky sa mu lepsie páči,alebo pozdava.Ja podla toho,ze aky prilohu robim,alebo čo okrem toho este varím,sa rozhodnem či urobim tenky börek bez drozdia,alebo chcem trocha hrubší z kysnuteho cesta :-) V reštauraciach, alebo v hotelovych kuchyniach sa inak varí,tam dostanes pravdepodobne len tenky börek.Gözleme je tiež aj bez drozdia,aj s droždím.To mám tiež tu na Vareche... Domáca strava je vždy pestrejšia :-)
Ale ako lokálpatriot využijem, čo je doma. Určite skúsim ale na slovenský spôsob .
Si skutocny majster v kuchyni,najma s cestom robis divy.
Pozdravujem Ta:-)
Dakujem :-) aj ked od majstra mam este daleko :-) Človek sa stále ma este co ucit :-) Pekny vecer.
Mila @Manya som rada,ze vam börek doma chutil.A som rada,ze moj postup dopomohol :-) ved prave preto sem ten postup vkladam :-) Mäsovy je tiez velmi dobry,odporucam vyskusat.Dakujem za odozvu.
Hmm,rozumiem tvojej situacii,ale v tomto ti žial neviem odpovedat :-( Nikdy som to tak neskusala a nechcela by som ti poradit zle.Nieze to budes musiet potom vyhodit :-/ Jediné,čo zvyknem nechavat v chladnicke kysnut aj 2-3dni,je lángošové cesto..böreky a este k tomu naplnené,som nikdy neskusala.Nemala som dôvod :-) Ty by si to dnes robila a az o 2dni piekla? Hm,keby islo o 1noc,tak poviem ze ok,ale 2noci..:-/ Ak tak velmi chces,tak to skus-riskni to,ale len na 1noc a uvidíš.A das aj vediet,aspon budeme oniečo múdrejší :-) Ako myslis,rozhodnutie je na tebe.Pekny den.
Ahojky no kysnutie by bola jedna noc, dnes by som zarobila k veceru, zatocila a na noc supla dochladu, zajtra poobede vypiekla a v stredu rano brala do prace :) zvyknem nechavat bezne takto kysnut chlieb a rozlicne neplnene cesta, croissantom to tiez neublizuje, asi to risknem a dam potom vediet :) dakujem za odozvu
Tak ked mas v tom skusenosti,tak to kludne riskni :-) A kedze ide o 1noc,tak to by malo aj s tou plnkou tiež dopadnut dobre :-) Držim palce a ozvi sa!
Ked môžem,
nič neriskuješ, píšem z mojej skúsenosti, ja bežne zarobím kysnuté cesto na noc, dokonca je lepšie, ako ked cesto nechám hneď kysnúť, nemá byť ani problém ked je s plnkou . Dokonca mne to viac vyhovuje "nočné kysnutie" mám pocit, že je to rýchlejšie, ked ho ráno vyberiem a hned s ním pracujem.
No teda máš ich veru poriadne kusy ;-)) Super :-) Uvidíš či ich budes musiet dlhšie piect,to sa bude dat zato zbadat.Ked ti v rúre poriadne nakysnú a budu mat aj krasnu farbu,tak su uz urcite dobré.Ale chod pravdaže podla pocitu,lebo ty si poznas svoju ruru.A ak ich pozakrajuješ ako ja,tak sa ti to troška ináč upečie,než ked to nechas takto v celku :-) A budes to vediet aj odlamovat namiesto krajania,ale pravdaze rob ako sa tebe páči.Budem čakat tvoju dalšiu správu a fotku,ze ako sa ti upiekli a ze ako vam vsetkym börek chutil ;-) Pekny den.
Super,som velmi rada ze sa ti podarili :-) Určite chutili vyborne.Dakujem za vyskusanie a za tvoje fotky,som rada,ze si spokojná :-) Tvoj spôsob pečenia/kysnutia urcite raz vyskusam aj ja,je to naozaj dobrý sposob ak ma človek malo času :-) Pekný vecer.