Börek (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Mäsový, zemiakový a syrový...

45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv premiesame muku so solou. Potom pridame olej, bielok a drozdie rozmiesane vo vlaznej vode (3 dl vody + drozdie + 1 kl cukor) .Postupne prilievame este cca 1,25 dl vody. Vypracujeme polomäkke cesto, ktore zatial hnetieme, kym sa nebude oddelovat od misky .Je take ťahavé :-) Nakoniec cesto poprasime mukou a este zoparkrat ho vymiesime do bochnika. Poprasime vrch mukou a nechame ho na teplejsom mieste 1 h nakysnut...
  2. Kym cesto kysne, si urobime mäsovu plnku. Pripravime si 200 g mleteho mäsa a 1 cibulu, ktoru si nakrajame na male kocky. V panvici si na oleji zosklovatime trocha osolenu cibulu. Potom pridame mletu papriku, 3-4 sekundy nechame poskvrcat a hned pridame mäso. Osolime, dame rascu podla chuti, Isot papriku-ja som dala skoro 1 kl. A napokon este Sumak za 0,5-1 kl. A nechame cca 15 minut dusit. Mäso si aj tak najprv pusti stavu a kym sa pomaly dusi a ta šťava vyvrie, tak nam bude aj plnka hotova ;-) Mäso ma zacat uz škvrčat, vtedy je uz hotove. Hotovu plnku zatial odlozime bokom.
  3. Zemiakova plnka: 3 stredne zemiaky si pokrajame na kocky a uvarime celkom do mäkka. Este teple popučíme, pridame na drobno pokrajanu cibulu,1 PL salçe, sol, Isot, cierne mlete korenie, ml.papriku a pokrajanu petrzlenovu vnat. Dobre premiesame a nakoniec primiesame aj 0,5 dl oleja. Hotovu plnku dame bokom. A do tretieho böreku si pripravime syr, ja tu mam kremovy turecky kravsky syr.
  4. Ked nam cesto nakyslo, ho vyklopime na pomucenu dosku a rozdelime ho na 3 rovnake diely. Kazde jedno cesto, tak ako sme ho odkrojili, najprv roztapkame a potom vyvalkame na hrubku cca 4 mm. Do dlzky treba cesto valkat podla vašho plechu :-) Jedno cesto natreme zemiakovou plnkou, na druhe cesto rozložime mäsovu plnku a na tretie rozmrvime syr. Cesta zlahka, nie na tesno zrolujeme.
  5. Böreky pokladieme dalej od seba na naolejovany plech. Natrieme ich rozslahanym žltkom, ktory sme zmiesali s kvapkou vody. Po natreti, börek pokrajame na hrubku 2 prstov. Ja som pouzila taku lopatku/sekátko s čím sa robia halušky :-) Do tanierika som dala olej a zakazdym som si sekátko namocila do oleja a stlačením presekla nim börek az celkom dole. Nakoniec börek posypeme čiernou rascou, alebo inymi semienkami. Plech dame piect do rury, ktoru sme si rozohriali na 190 °C na cca 40-45minut.
  6. Krasne upeceny börek ;-P Börek este horuci potrieme kuskom masla. Jeden tip by som este dala, co sa tyka pecenia tohto böreku. Ak sa vam tie zarezy na vrchu pri pečeni spoja, to vidite hned po 15-20 minutach. Tak hned vtedy po 20 minutach pecenia, naolejujeme ostrý nôž a bez toho, aby sme vytiahli cely plech z rury, rychlo raz pretiahneme nožom po spojenych zarezoch. To preto, aby vedel ist ten teply vzduch aj dovnutra tych zarezov. Jedno naolejovanie 3-4 zarezy :-) A rychlo zatvorime ruru a börek pecieme dalej :-)
  7. Börek sa bez krajania vdaka tym zarezom, da lahko rozlamovat. Je vyborny s poharom ayranu, alebo k roznym polievkam. Dobru chut :-)