Bombový cviklovo-mrkvový šalát fotorecept
Foto: elenas
Tento šalát je naozajstná chuťová bomba, na prvý pohľad bláznivá kombinácia surovín ale výsledok stojí za to. Veľmi zaujímavá chuť. Recept pochádza z ruskej Zobraziť celý popisTento šalát je naozajstná chuťová bomba, na prvý pohľad bláznivá kombinácia surovín ale výsledok stojí za to. Veľmi zaujímavá chuť. Recept pochádza z ruskej kuchyne, poznám ho už dávno, má trochu kontroverzný názov, ktorý v preklade znamená „milenka“:) ale kľudne ho nazvem „Zamilovaný“. Šalát je veľmi populárny, zvlášť na sviatky alebo oslavy. Vyskúšajte aj vy.
porcií
príprava
Suroviny
3-4 ks |
|
za hrsť |
|
200-250 g |
|
3-4 strúčiky |
|
2-3 ks varená |
|
za hrsť |
|
za hrsť |
|
(alebo crème fraîche, hustá smotana) |
|
|
Postup
-
1
Cviklu vopred uvaríme, necháme vychladnúť. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu postať, aby zmäkli. Šalát skladáme z troch vrstiev. 1. vrstva: Mrkvu (surovú) ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme scedené hrozienka a trochu majonézy (asi 1 PL), premiešame a dáme naspodok šalátovej misy, najlepšie sklenenej, aby vrstvy pekne ukázali. Ja som použila tortové koliesko ale radšej odporúčam sklenenú misu. Vrstvu mrkvy som ešte potrela trochou majonézy.
-
2
2. vrstva: Syr nastrúhame a premiešame s polovicou pretlačeného cesnaku. Druhú polovicu cesnaku premiešame s trochou majonézy. Zmes syra s cesnakom navrstvíme na mrkvu a vrch potrieme cesnakovou majonézou.
-
3
3. vrstva: Cviklu nastrúhame najemno, pridáme jemne sekané orechy a nakrájané sušené slivky, podľa chuti osolíme a premiešame s majonézou (solím len cviklovú zmes aj to len trochu). Cviklovú zmes navrstvíme na syr.
-
4
Vrch šalátu ešte trochu potrieme majonézou, na ozdobu môžeme posypať strúhaným syrom a sekanými orechmi. Hotovo. Šalát je najlepšie nechať postať v chladničke aspoň 1-2 hodiny, aby sa chute spojili. Ešte chutnejší je na ďalší deň. Dobrú chuť. Namiesto majonézy sa dá použiť aj hustá kyslá smotana alebo zmes smotany s majonézou.
no nádhera..
i ja chodím na ruské weby
ruštinu trošku rozumiem
anglicky nič
Nebuď strýko držgrož čo tak sa podeliť o recept. S tým sleďom to by bolo pre mňa. Móoc zaujímavé.
Ďakujem pekne
za milý komentár a že si sa podelila svoju skúsenosťou:) tento šalát je veľmi obľúbený.
Ďakujem, budem rada ak vyskúšaš :)
Ďakujem za komentár, "seljodka pod šubou" je to stála tradícia, zbožňujem ju, krásne sa Ti podarila. Vyskúšaj aj tento šalát, je síce bez mäsa ale výborný.
Ďakujem, budem rada ak skúsiš, je veľmi zaujímavý.
Ďakujem za komentár, chuťovo určite je zaujimavý, mrkva s cviklou je perfektná kombinácia, aj zdravá.
Ďakujem:) na ruskom webe je veľa inšpirácie.
Vďaka za komentár, som veľmi zvedavá, čo povieš ak vyskúšaš, ak k tomu pridaš tvoju výbornú šunku, to bude paráda.
Dakujem za inspiraciu, moja zena vitazka Puskinoveho pamatnika stale nemala problem :)
skoro vyrobime
Ďakujem pekne, som rada, že som inšpirovala. :)
Ďakujem za komentík, cvikla a mrkva ja aj zdravá a chutná. A tento šalát samé dobré vecí, teda, keď odmyslím majonézu ale ani proti tej nič nemám, ak je kvalitná a s mierou.
Ďakujem za komentár, budem rada ak vyskúšaš. Šalat je veľmi chutný a netradičný, odporúčam. ;)
Som rada, že si šalátik vyskúšala a chutil ti, je to fajnová pochúťka, mám ho rada aj ja. Hrozienka a slivky mu pridávajú svoje čaro, a bez cesnaku by to tiež nebolo celkom ono. Ďakujem za odozvu.