Cviklový šalát
Bombový cviklovo-mrkvový šalát (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Tento šalát je naozajstná chuťová bomba, na prvý pohľad
bláznivá kombinácia surovín ale výsledok stojí za to.
Veľmi zaujímavá
chuť. Recept pochádza z ruskej kuchyne, poznám ho už
dávno, má trochu kontroverzný názov, ktorý v preklade
znamená
„milenka“:) ale kľudne ho nazvem „Zamilovaný“. Šalát je
veľmi populárny, zvlášť na sviatky alebo oslavy.
Vyskúšajte aj vy.
5-6 porcií |
20-30 minút príprava |
Postup
- Cviklu vopred uvaríme, necháme vychladnúť. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme chvíľu postať, aby zmäkli. Šalát skladáme z troch vrstiev.
1. vrstva: Mrkvu (surovú) ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme scedené hrozienka a trochu majonézy (asi 1 PL), premiešame a dáme naspodok šalátovej misy, najlepšie sklenenej, aby vrstvy pekne ukázali. Ja som použila tortové koliesko ale radšej odporúčam sklenenú misu. Vrstvu mrkvy som ešte potrela trochou majonézy.
- 2. vrstva: Syr nastrúhame a premiešame s polovicou pretlačeného cesnaku. Druhú polovicu cesnaku premiešame s trochou majonézy. Zmes syra s cesnakom navrstvíme na mrkvu a vrch potrieme cesnakovou majonézou.
- 3. vrstva: Cviklu nastrúhame najemno, pridáme jemne sekané orechy a nakrájané sušené slivky, podľa chuti osolíme a premiešame s majonézou (solím len cviklovú zmes aj to len trochu). Cviklovú zmes navrstvíme na syr.
- Vrch šalátu ešte trochu potrieme majonézou, na ozdobu môžeme posypať strúhaným syrom a sekanými orechmi. Hotovo. Šalát je najlepšie nechať postať v chladničke aspoň 1-2 hodiny, aby sa chute spojili. Ešte chutnejší je na ďalší deň. Dobrú chuť. Namiesto majonézy sa dá použiť aj hustá kyslá smotana alebo zmes smotany s majonézou.