Bolonská omáčka, s ktorou špagety chutia najlepšie
mesačník Varecha, 15. septembra 2022
Foto: Shutterstock
Na prípravu svetoznámej bolonskej omáčky z mletého hovädzieho mäsa síce potrebujete dostatok času, ale ten pôžitok z nej vám to vynahradí.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Šalotky najemno nakrájame, v hrnci necháme rozohriať maslo a olej a opražíme do sklovita. Pridáme najemno nakrájanú očistenú mrkvu a stonkový zeler, 2 minúty opekáme. Pridáme mleté mäso a miešame na miernom plameni, kým nezhnedne. Okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením, osolíme, ochutíme strúhaným muškátovým orieškom.
- 2
Zmes zalejeme mliekom a miešame, kým sa nevyvarí. Potom prilejeme víno, po pár minútach, keď sa alkohol odparí, pridáme odkvapkané a nakrájané paradajky. Premiešame a na miernom ohni varíme za občasného miešania asi 3 hodiny, hladina omáčky sa má len jemne vlniť. Podľa potreby premiešame a dolievame vodu.
- 3
Hotovú omáčku podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo zomletým čiernym korením. Podávame so špagetami, ktoré v osolenej vode uvaríme al dente (na skus). Môžeme posypať strúhaným parmezánom.
Tiež bolonská omáčka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Mleko se pridava az v polovine cele "operace", protoze nejprve se zalije ragu vinem, to se necha uplne odparit, pak teprve rajcatovy protlak a vyvar.
Mleko slouzi jako korektor kyselosti, ne vsichni ho pouzivaji, zalezi na osobnim gustu
Presne tak, zasadne s vajecnou testovinou, nejlepe rucne pripravenou. Tagliatelle jsou "numero uno", pak tortellini a v neposlednim lasagne.