Cupcakes

Black forest cupcakes (fotorecept)

Autor receptu: janeg

Cupcakes inšpirované skvelou tortou black forest, s plnkou z čerešní marinovaných v rume. Šťavnaté a neodolateľné aj bez vajec.

4-5
porcie
30 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Čerešne minimálne deň vopred vykôstkujeme (snažíme sa zachovať ich tvar), vložíme ich do zaváracieho pohára a zalejeme zmesou vody z kompótu a rumu. Pomer podľa chuti. Dáme do chladničky. Moje čerešne sa marinovali týždeň, ale pokojne stačí cez noc, rum vždy môžete pridať ešte do plnky.
  2. V studenom mlieku dobre rozmiešame ocot a odložíme bokom. V miske si vymiešame metličkou olej s cukrami. Pridáme odstáte mlieko (malo by byť trochu hrčkovité), kávu a miešame len toľko, aby boli všetky ingrediencie premiešané. Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao. Opatrne miešame, nechceme cesto prepracovať, len sa zbaviť hrudiek.
  3. Lyžičkou dávkujeme cesto do košíčkov, ktorými sme vystlali muffinovú formu. Plníme do troch štvrtín, potom formou jemne pobúchame, aby cesto pekne sadlo a dáme piecť na 180 stupňov na 12 minút. Prepečenie skontrolujeme špáradlom. Vytiahneme a necháme vo forme chladiť zhruba 10 minút, potom cupcakes vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  4. Medzitým pripravíme plnku. Z čerešní si necháme 8 alebo 10 kusov (podľa toho, či máme 4 alebo 5 cupcakes), zvyšné nakrájame na menšie kúsky a dáme na panvicu. Zalejeme tekutinou, v ktorej boli marinované, pridáme cukor, med, škrob, podľa potreby rum a privedieme k varu.
  5. Stíšime plameň a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezačne tuhnúť a nezostane nám hustejší sirup. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Cupcakes opatrne vybalíme z košíčkov. Do každého urobíme otvor (ja som použila škrabku na zemiaky :D), dávame pozor, aby sme nešli príliš hlboko. Vydlabkáme malý priestor na plnku, cesto môžeme spapať :) Do dierky dáme lyžičku plnky, vtlačíme dnu celú čerešňu a opäť ju prikryjeme plnkou. Tento postup opakujeme pri všetkých koláčikoch. Na každý koláčik by nám na vrch mala ostať jedna čerešňa.
  7. Zvyšnú plnku môžeme rozotrieť po vrchu ako džem. Šupneme do chladničky stuhnúť.
  8. Pripravíme si šľahačku. Vychladenú smotanu krátko prešľaháme, potom pridáme cukor, stužovač a vyšľaháme. Horkú čokoládu nasekáme nadrobno. Šľahačku pomocou cukrárskeho vrecka vytlačíme na cupcakes, zasypeme čokoládou a do stredu položíme čerešňu. Môžeme podávať :)