Cupcakes
	        Black forest cupcakes (fotorecept)
	        Autor receptu: janeg
	         
	        
	        Cupcakes inšpirované skvelou tortou 
black forest, s plnkou z čerešní 
marinovaných v rume. Šťavnaté a 
neodolateľné aj bez vajec.
| 		  
				  	  
				  	4-5 porcie  | 
				  	  
				  	30 minút príprava  | 
				  	  
				  	12 minút  na 180 °C  | 
Postup
- Čerešne minimálne deň vopred vykôstkujeme (snažíme sa zachovať ich tvar), vložíme ich do zaváracieho pohára a zalejeme zmesou vody z kompótu a rumu. Pomer podľa chuti. Dáme do chladničky. Moje čerešne sa marinovali týždeň, ale pokojne stačí cez noc, rum vždy môžete pridať ešte do plnky.
 - V studenom mlieku dobre rozmiešame ocot a odložíme bokom. V miske si vymiešame metličkou olej s cukrami. Pridáme odstáte mlieko (malo by byť trochu hrčkovité), kávu a miešame len toľko, aby boli všetky ingrediencie premiešané. Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao. Opatrne miešame, nechceme cesto prepracovať, len sa zbaviť hrudiek. 
 - Lyžičkou dávkujeme cesto do košíčkov, ktorými sme vystlali muffinovú formu. Plníme do troch štvrtín, potom formou jemne pobúchame, aby cesto pekne sadlo a dáme piecť na 180 stupňov na 12 minút. Prepečenie skontrolujeme špáradlom. Vytiahneme a necháme vo forme chladiť zhruba 10 minút, potom cupcakes vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
 - Medzitým pripravíme plnku. Z čerešní si necháme 8 alebo 10 kusov (podľa toho, či máme 4 alebo 5 cupcakes), zvyšné nakrájame na menšie kúsky a dáme na panvicu. Zalejeme tekutinou, v ktorej boli marinované, pridáme cukor, med, škrob, podľa potreby rum a privedieme k varu. 
 - Stíšime plameň a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezačne tuhnúť a nezostane nám hustejší sirup. Odstavíme a necháme vychladnúť.
 - Cupcakes opatrne vybalíme z košíčkov. Do každého urobíme otvor (ja som použila škrabku na zemiaky :D), dávame pozor, aby sme nešli príliš hlboko. Vydlabkáme malý priestor na plnku, cesto môžeme spapať :) Do dierky dáme lyžičku plnky, vtlačíme dnu celú čerešňu a opäť ju prikryjeme plnkou. Tento postup opakujeme pri všetkých koláčikoch. Na každý koláčik by nám na vrch mala ostať jedna čerešňa.
 - Zvyšnú plnku môžeme rozotrieť po vrchu ako džem. Šupneme do chladničky stuhnúť.
 - Pripravíme si šľahačku. Vychladenú smotanu krátko prešľaháme, potom pridáme cukor, stužovač a vyšľaháme. Horkú čokoládu nasekáme nadrobno. Šľahačku pomocou cukrárskeho vrecka vytlačíme na cupcakes, zasypeme čokoládou a do stredu položíme čerešňu. Môžeme podávať :)