Bryndzový koláč
Bjaľoš bryndzový
Autor receptu: sweetlaab
Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k
pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého
cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, zakysanky, zemiakov a je ochutetný
pažitkou. Koláč sme pripravovali podľa originálneho
receptu, avšak vzor, ako ho pripravovali pôvodné gazdinky sme nemali. Tak si myslíme,
že náš bjaľoš by sa mohol podobať pôvodnému
bryndzovému koláču.
12 porcií |
30 minút príprava |
90 minút na 180/160 °C |
Postup
- Pripravíme kvások: suroviny zmiešame, dáme do väčšej šálky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste asi 37 °C necháme vykysnúť, 20-30 min.
- Kvások zmiešame s preosiatou múkou, vajcom, masťou a vypracujeme vláčne cesto, ak je potrebné pridáme mlieko.
- Z cesta vyformujeme 2 bochníky a položíme na vymastený plech, podľa možností okrúhlu formu pre každý bochník, cesto dlaňou rozotrieme, potrieme bravčovou masťou a ešte necháme kysnúť.
- Potom bjaľoš potrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín a vymiešaním. Posypeme pažítkou a dáme piecť do vyhriatej rúry doružova; 25 - 30 min. pri 180 °C, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme 20-25 min.
- Recept bol prebratý podľa spomienok nebohej pani Anny z Ivančinej. Viac informácií o kraji, kde bjaľoš bol známy je aj na našom turistickom blogu http://znovumajak.blogspot.com/2018/05/cremosnianske-lazy-salas-bjalos.html