Bryndzový koláč

Bjaľoš bryndzový

Autor receptu: sweetlaab

Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, zakysanky, zemiakov a je ochutetný pažitkou. Koláč sme pripravovali podľa originálneho receptu, avšak vzor, ako ho pripravovali pôvodné gazdinky sme nemali. Tak si myslíme, že náš bjaľoš by sa mohol podobať pôvodnému bryndzovému koláču.

12
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 180/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme kvások: suroviny zmiešame, dáme do väčšej šálky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste asi 37 °C necháme vykysnúť, 20-30 min.
  2. Kvások zmiešame s preosiatou múkou, vajcom, masťou a vypracujeme vláčne cesto, ak je potrebné pridáme mlieko.
  3. Z cesta vyformujeme 2 bochníky a položíme na vymastený plech, podľa možností okrúhlu formu pre každý bochník, cesto dlaňou rozotrieme, potrieme bravčovou masťou a ešte necháme kysnúť.
  4. Potom bjaľoš potrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín a vymiešaním. Posypeme pažítkou a dáme piecť do vyhriatej rúry doružova; 25 - 30 min. pri 180 °C, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme 20-25 min.
  5. Recept bol prebratý podľa spomienok nebohej pani Anny z Ivančinej. Viac informácií o kraji, kde bjaľoš bol známy je aj na našom turistickom blogu http://znovumajak.blogspot.com/2018/05/cremosnianske-lazy-salas-bjalos.html