Bryndzový koláč
Bjaľoš bryndzový
Autor receptu: sweetlaab
Tento recept je na prípravu bryndzového koláča našich predkov, ktorý patrí aj k
pokladom regiónu Turiec. Pripravuje sa z kysnutého
cesta, turčianskej nepasterizovanej bryndze, zakysanky, zemiakov a je ochutetný
pažitkou. Koláč sme pripravovali podľa originálneho
receptu, avšak vzor, ako ho pripravovali pôvodné gazdinky sme nemali. Tak si myslíme,
že náš bjaľoš by sa mohol podobať pôvodnému
bryndzovému koláču.
|
12 porcií |
30 minút príprava |
90 minút na 180/160 °C |
Postup
- Pripravíme kvások: suroviny zmiešame, dáme do väčšej šálky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste asi 37 °C necháme vykysnúť, 20-30 min.
- Kvások zmiešame s preosiatou múkou, vajcom, masťou a vypracujeme vláčne cesto, ak je potrebné pridáme mlieko.
- Z cesta vyformujeme 2 bochníky a položíme na vymastený plech, podľa možností okrúhlu formu pre každý bochník, cesto dlaňou rozotrieme, potrieme bravčovou masťou a ešte necháme kysnúť.
- Potom bjaľoš potrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín a vymiešaním. Posypeme pažítkou a dáme piecť do vyhriatej rúry doružova; 25 - 30 min. pri 180 °C, potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme 20-25 min.
- Recept bol prebratý podľa spomienok nebohej pani Anny z Ivančinej. Viac informácií o kraji, kde bjaľoš bol známy je aj na našom turistickom blogu http://znovumajak.blogspot.com/2018/05/cremosnianske-lazy-salas-bjalos.html