Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Bezlepkový štedrák

novalim - fotkanovalim, 19. decembra 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový štedrák
Foto: novalim

Kto by si nezamaškrtil na našom asi najznámejšom vianočnom koláči? Uhádli ste - reč je o slovenskom tradičnom koláči ľudovo zvanom štedrák. Je Zobraziť celý popisKto by si nezamaškrtil na našom asi najznámejšom vianočnom koláči? Uhádli ste - reč je o slovenskom tradičnom koláči ľudovo zvanom štedrák. Je naozaj štedrý svojím zložením - plný dobrého maku, orechov, tvarohu a voňavého ríbezľového alebo slivkového lekváru naozaj aj zasýti. My sme ho upiekli v bezlepkovej verzii z našej múky Promix Alfa vhodnej práve na kysnuté cestá. Skúste si ho pripraviť aj vy a obohatiť ním váš štedrovečerný slávnostný stôl.
Zdroj: www.novalim.sk

12 ks
porcií
75 (+ kysnutie 60) minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

750 g (+ na pomúčenie dosky)
3/4 kocky (30 g) čerstvé
90 g
525 ml teplé
75 g (na pečenie)
1/2 ČL
3 PL
2 ks
trochu
Na makovú plnku:
1 bal. (200 g)
200 ml
10 g
1 bal.
trochu
Na orechovú plnku:
1 bal. (200 g)
1 bal.
30 g
trochu
100 ml vriaca
Na tvarohovú plnku:
300 g
2 ks
80 g
1 bal.
80 g
trochu
Ďalej potrebujeme:
 (alebo sliviek)
trocha (na vymastenie formy)
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Z odmeraného teplého mlieka odoberieme 150 ml, rozmrvíme doň droždie, pridáme 2 ČL z odváženého cukru a rozmiešame. Necháme postáť, kým sa vytvorí kvások. Trvá to asi 10 minút.

  2. 2

    Do veľkej misy dáme preosiatu múku, cukor, zvyšok teplého (nie horúceho) mlieka, kyslú smotanu, vajcia, soľ, Palmarin a trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Pridáme hotový kvások a najprv premiešame varechou. Potom hnetieme aspoň 10 minút, aby vzniklo hladké vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Povrch cesta posypeme troškou múky a prikryjeme čistou utierkou. Takto necháme kysnúť asi hodinu, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú zmiešame všetky sypké suroviny a nastrúhanú kôru z citróna a zalejeme všetko vriacim mliekom. Dobre premiešame. Orechovú pripravíme podobne - všetko spolu zalejeme vriacou vodou a premiešame. Na tvarohovú najprv zmiešame tvaroh, oba cukry, žĺtky, zmäknuté maslo a citrónovú kôru a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.

  4. 4

    Vykysnuté cesto premiesime ručne na pomúčenej pracovnej doske, vytvarujeme do bochníka a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Hlbšiu okrúhlu formu s priemerom asi 28 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Postupne jednotlivé časti cesta rozvaľkáme približne na veľkosť formy. Na spodok formy prenesieme prvú časť cesta, prstami roztlačíme po celom spodku formy a na ňu rozotrieme ovocný lekvár. Pridáme druhú časť cesta, na to makovú plnku. Na tretiu časť cesta nanesieme plnku orechovú a na štvrtú pôjde tvarohová náplň.

  5. 5

    Poslednú časť cesta si tiež rozvaľkáme a radielkom nakrájame na pásiky hrubé asi 1,5 cm. Tie poukladáme do mriežky na vrch koláča. Cesto z vrchu aj z bokov potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C. Pečieme približne 45 minút, kým je povrch koláča zlatistý. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu