Bezlepkový štedrák
Foto: novalim
Kto by si nezamaškrtil na našom asi najznámejšom vianočnom koláči? Uhádli ste - reč je o slovenskom tradičnom koláči ľudovo
zvanom štedrák. Je Zobraziť celý popisKto by si nezamaškrtil na našom asi najznámejšom vianočnom koláči? Uhádli ste - reč je o slovenskom tradičnom koláči ľudovo
zvanom štedrák. Je naozaj štedrý svojím zložením - plný dobrého maku, orechov, tvarohu a voňavého ríbezľového alebo
slivkového lekváru naozaj aj zasýti. My sme ho upiekli v bezlepkovej verzii z našej múky Promix Alfa vhodnej práve na kysnuté
cestá. Skúste si ho pripraviť aj vy a obohatiť ním váš štedrovečerný slávnostný stôl.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
750 g (+ na pomúčenie dosky) |
|
3/4 kocky (30 g) čerstvé |
|
90 g |
|
525 ml teplé |
|
75 g (na pečenie) |
|
1/2 ČL |
|
3 PL |
|
2 ks |
|
trochu |
|
Na makovú plnku: | |
1 bal. (200 g) |
|
200 ml |
|
10 g |
|
1 bal. |
|
trochu |
|
Na orechovú plnku: | |
1 bal. (200 g) |
|
1 bal. |
|
30 g |
|
trochu |
|
100 ml vriaca |
|
Na tvarohovú plnku: | |
300 g |
|
2 ks |
|
80 g |
|
1 bal. |
|
80 g |
|
trochu |
|
Ďalej potrebujeme: | |
(alebo sliviek) |
|
trocha (na vymastenie formy) |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások. Z odmeraného teplého mlieka odoberieme 150 ml, rozmrvíme doň droždie, pridáme 2 ČL z odváženého cukru a rozmiešame. Necháme postáť, kým sa vytvorí kvások. Trvá to asi 10 minút.
- 2
Do veľkej misy dáme preosiatu múku, cukor, zvyšok teplého (nie horúceho) mlieka, kyslú smotanu, vajcia, soľ, Palmarin a trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Pridáme hotový kvások a najprv premiešame varechou. Potom hnetieme aspoň 10 minút, aby vzniklo hladké vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Povrch cesta posypeme troškou múky a prikryjeme čistou utierkou. Takto necháme kysnúť asi hodinu, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- 3
Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú zmiešame všetky sypké suroviny a nastrúhanú kôru z citróna a zalejeme všetko vriacim mliekom. Dobre premiešame. Orechovú pripravíme podobne - všetko spolu zalejeme vriacou vodou a premiešame. Na tvarohovú najprv zmiešame tvaroh, oba cukry, žĺtky, zmäknuté maslo a citrónovú kôru a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- 4
Vykysnuté cesto premiesime ručne na pomúčenej pracovnej doske, vytvarujeme do bochníka a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Hlbšiu okrúhlu formu s priemerom asi 28 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Postupne jednotlivé časti cesta rozvaľkáme približne na veľkosť formy. Na spodok formy prenesieme prvú časť cesta, prstami roztlačíme po celom spodku formy a na ňu rozotrieme ovocný lekvár. Pridáme druhú časť cesta, na to makovú plnku. Na tretiu časť cesta nanesieme plnku orechovú a na štvrtú pôjde tvarohová náplň.
- 5
Poslednú časť cesta si tiež rozvaľkáme a radielkom nakrájame na pásiky hrubé asi 1,5 cm. Tie poukladáme do mriežky na vrch koláča. Cesto z vrchu aj z bokov potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C. Pečieme približne 45 minút, kým je povrch koláča zlatistý. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu