Kysnutý koláč
Bezlepkový štedrák
Autor receptu: novalim
Kto by si nezamaškrtil na našom asi najznámejšom vianočnom koláči?* Uhádli ste - reč je o slovenskom tradičnom koláči ľudovo
zvanom štedrák. Je naozaj štedrý svojím zložením - plný dobrého maku, orechov, tvarohu a voňavého ríbezľového alebo
slivkového lekváru naozaj aj zasýti. My sme ho upiekli v bezlepkovej verzii z našej múky Promix Alfa vhodnej práve na kysnuté
cestá. Skúste si ho pripraviť aj vy a obohatiť ním váš štedrovečerný slávnostný stôl.
12 ks porcií |
75 (+ kysnutie 60) minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Z odmeraného teplého mlieka odoberieme 150 ml, rozmrvíme doň droždie, pridáme 2 ČL z odváženého cukru a rozmiešame. Necháme postáť, kým sa vytvorí kvások. Trvá to asi 10 minút.
- Do veľkej misy dáme preosiatu múku, cukor, zvyšok teplého (nie horúceho) mlieka, kyslú smotanu, vajcia, soľ, Palmarin a trocha nastrúhanej citrónovej kôry. Pridáme hotový kvások a najprv premiešame varechou. Potom hnetieme aspoň 10 minút, aby vzniklo hladké vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Povrch cesta posypeme troškou múky a prikryjeme čistou utierkou. Takto necháme kysnúť asi hodinu, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú zmiešame všetky sypké suroviny a nastrúhanú kôru z citróna a zalejeme všetko vriacim mliekom. Dobre premiešame. Orechovú pripravíme podobne - všetko spolu zalejeme vriacou vodou a premiešame. Na tvarohovú najprv zmiešame tvaroh, oba cukry, žĺtky, zmäknuté maslo a citrónovú kôru a nakoniec jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- Vykysnuté cesto premiesime ručne na pomúčenej pracovnej doske, vytvarujeme do bochníka a rozdelíme na 5 rovnakých častí. Hlbšiu okrúhlu formu s priemerom asi 28 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Postupne jednotlivé časti cesta rozvaľkáme približne na veľkosť formy. Na spodok formy prenesieme prvú časť cesta, prstami roztlačíme po celom spodku formy a na ňu rozotrieme ovocný lekvár. Pridáme druhú časť cesta, na to makovú plnku. Na tretiu časť cesta nanesieme plnku orechovú a na štvrtú pôjde tvarohová náplň.
- Poslednú časť cesta si tiež rozvaľkáme a radielkom nakrájame na pásiky hrubé asi 1,5 cm. Tie poukladáme do mriežky na vrch koláča. Cesto z vrchu aj z bokov potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 °C. Pečieme približne 45 minút, kým je povrch koláča zlatistý. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.