Bezlepkový hubový koláč
Bezlepkový hubový koláč

Bezlepkový slaný koláč so sušenými hubami a s mozzarellou

novalim - fotkanovalim, 15. novembra 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový slaný koláč so sušenými hubami a s mozzarellou
Foto: novalim

Nazbierali ste si na jeseň v lese huby, usušili ich a teraz rozmýšľate, ako ich zužitkovať? Máme pre vás dobrý tip. Skúste s nami Zobraziť celý popisNazbierali ste si na jeseň v lese huby, usušili ich a teraz rozmýšľate, ako ich zužitkovať? Máme pre vás dobrý tip. Skúste s nami upiecť voňavý slaný koláč, a to aj bez lepku. Jemné cesto potreté olivovým olejom v kombinácii s hubami, mozzarellou a voňavými bylinkami nenechá nikoho chladným. Výborne sa hodí k šalátu, alebo hoci aj k dobrej jesennej polievke. Neváhajte a vyskúšajte náš recept.
Zdroj: www.novalim.sk

6
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
250 g
1/4 kocky (čerstvé)
1/2 ČL
250 ml
štipka
Na plnku:
250 g
hrsť
4 stonky (čerstvý)
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Sušené huby namočíme do studenej vody aspoň na pol hoinu. Potom scedíme a na papierovom obrúsku osušíme.

  2. 2

    Pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme 50 ml mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme pracovať 10-15 minút na teplom mieste, kým vznikne kvások. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a kvások. Postupne prilievame aj zvyšok mlieka. Vymiesime nadýchané cesto, posypeme ho trochou múky a prikryjeme čistou utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 45 minút.

  3. 3

    Po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú dosku, ručne trochu premiesime a vyvaľkáme do tvaru dlhého obdĺžnika. Ak sa nám zdá cesto príliš riedke, môžeme prisypať trochu múky. Vyvaľkané cesto premiestnime do úzkej dlhej formy (napr. forma na biskupský chlebík) vystlanej papierom na pečenie. Cesto uložíme tak, aby boli všetky okraje vyvýšené.

  4. 4

    Potrieme ho trochou olivového oleja, poukladáme naň tenké plátky osušenej mozzarelly a na ňu sušené huby. Podľa chuti osolíme, okoreníme a posypeme lístkami čerstvého tymianu. Teraz vyvýšené okraje cesta zahneme smerom dovnútra a dobre po okrajoch pritlačíme. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  5. 5

    Pečieme v rúre vopred vyhriatej na 180 °C približne 20 minút do zlatista ideálne pri parnom režime. Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť. Potom ho pomocou papiera na pečenie vyberieme z formy a nakrájame. Najlepšie chutí ešte mierne teplý.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia